Bancile indeamna clientii spre fondurile de investitii


Dobanzile platite de banci la depozitele bancare este de asteptat sa scada in urmatorii ani. Iar cei care doresc sa obtina randamente superioare vor trebuie sa caute plasamente mai riscante. Bancpost si Raiffeisen Bank au lansat produse de economisire prin care-si incurajeaza clientii sa faca primii pasi in lumea fondurilor de investitii.


Reducerea inflatiei conduce la scaderea dobanzilor la depozite. Pe termen lung, acestea se vor indrepta spre nivelurile din UE, unde un randament anual de 2%, bineinteles impozabil, reprezinta un lucru firesc. Avantajul depozitelor este ca ofera o siguranta deplina asupra sumei depuse, iar dobanda este garantata. In prezent, plafonul de garantare al depozitelor este 15.000 euro si urmeaza a fi majorat la 20.000 euro, de la 1 ianuarie 2007.

Pe viitor, persoanele care doresc sa-si valorifice o parte din bani la randamente superioare vor trebui sa-si asume riscuri suplimentare. Fondurile de investitii reprezinta o alternativa pe care bancile au inceput deja sa o cultive in randul clientilor. Fondurile nu garanteaza obtinerea unui anumit randament si nici chiar restituirea sumei depuse initial. Astfel, riscul este mai ridicat, dar si castigul potential poate depasi de cateva ori dobanda la un depozit bancar.

Depozite intermediare

Pentru a ajuta clientii sa depaseasca acest trac, Bancpost si Raiffeisen Bank au lansat produse de economisire care imbina investitia la fondurile mutuale si depozitele bancare cu dobanzi peste media pietei.

Mai intai, Bancpost a lansat produsul Ronsmart. Suma depusa de client la banca este plasata in proportie de 90% intr-un depozit bancar pe 6 luni cu dobanda de 8%, iar restul de 10% - la fondul de investitii Active Balanced. ?Cu acest produs, nu ai cum sa pierzi banii?, spune Daniel Stifter, director general la Mutual Funds Management Romania.

De exemplu, sa presupunem ca o persoana investeste suma minima de 1.000 lei. Peste 6 luni, depozitul va genera o dobanda de 36 lei. De asemenea, banii investiti la fond vor genera la randul lor venituri. Active Balanced Bancpost plaseaza 50% din sumele atrase in titluri de stat si depozite bancare. Aceste investitii au practic risc zero si aduc in prezent un randament de aproximativ 6% pe an. Astfel, cei 100 lei investiti (10% din suma minima) de client la fond vor produce cel putin 1,5 lei. In total, Ronsmart asigura clientul de un castig de cel putin 37,5 lei.

Cat va rezulta in final va depinde de evolutia plasamentelor fondului la bursa. Daca acestea vor creste, atunci randamentul final ar putea depasi dobanda la depozit, iar daca vor scadea, atunci profitul se va diminua.

Riscul asumat

?Atunci cand am creat produsul Ronsmart am urmarit in primul rand sa evitam situatia ca un client sa-si piarda capitalul initial si sa retraga mai putin decat a depus. Asa cum este structurat produsul nostru, pentru ca acest lucru sa se intample ar trebui ca bursa scada cu peste 70% in urmatoarele 6 luni?, precizeaza Daniel Stifter. El afirma ca acest scenariu ar insemna producerea unui crah financiar in Romania, ceea ce nu este cazul. Pana in prezent, peste 1.000 de clienti au achizitionat acest produsul Ronsmart, iar cea mai mare suma investita de o persoana este de 500.000 lei.

Si Raiffeisen Bank a lansat ulterior un produs similar. Din suma depusa de client, 50% este investita la unul dintre fondurile mutuale ale bancii (Raiffeisen Prosper sau Raiffeisen Benefit), iar 50% - intr-un depozit pe 3 luni cu o dobanda de 10%.
La fondul Prosper ? 80% din plasamente se fac in actiuni, iar la Benefit ? doar 30% din bani sunt investiti in actiuni, restul fiind alocati in plasamente sigure ? depozite bancare si certificate de depozit.

La ambele banci, depozitul si plasamentul la fonduri functioneaza separat. Insa, daca se retrag banii plasati la fonduri inainte de expirarea depozitului, clientul nu va mai beneficia de dobanda promotionala.

La scadenta depozitului, clientii au posilitatea sa retraga banii in numerar, aceeasi optiune fiind valabila si pentru sumele plasate la fonduri. Nu este insa recomandat ca banii de la fonduri sa fie retrasi inainte de un an.

?La detinerile peste un an, comisioanele de retragere sunt zero, iar impozitul pe castigurile din capital este 1%?, afirma Sorin Ichim, marketing&sales manager la Raiffeisen Asset Management, societatea care administreaza fondurile Raiffeisen. In schimb, in primele luni de la subscriere, fondurile impun comisioane destul de ridicate, daca clientii decid sa-si retraga banii.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?
Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

8 August 2019 | Depozite

Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite
Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

25 Aprilie 2019 | Depozite

(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului
(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului

Banca Romaneasca a primit, in cadrul evenimentului "Bank of the Year" organizat de catre MasterCard, premiul "Produsul de economisire al anului 2018".

18 Aprilie 2019 | Articol sponsorizat

Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?
Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?

Falimentele bancare din trecut mai au ecou si in zilele noastre. Multi romani inca isi tin banii acasa, de teama sa nu ii piarda. Acestia trebuie sa stie, insa, ca banii din banca, sub orice forma ar fi depusi, sunt garantati in limita a 100.000 de euro. Cum si in cat timp se recupereaza banii daca banca intra in faliment?

9 Octombrie 2018 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus