Cardurile cu cip sunt recunoscute de prea putine bancomate


Numarul bancilor din Romania care emit carduri cu cip a ajuns la patru, BRD fiind cel mai nou membru al acestui club restrans. Securitatea sporita a cardurilor este principalul lor avantaj. Insa, pentru a-l fructifica la maxim este nevoie ca tot mai multe bancomate si POS-uri sa fie adaptate pentru a recunoaste cipul.
 
BRD este prima banca din Top 5 ce a introdus in oferta cardurile cu cip. Aceasta tehnologie este disponibila in prezent doar la cardurile Maestro si Cirrus. Oficialii bancii isi propun insa ca, pana la sfarsitul anului, cipul sa poate fi atasat la toate cardurile din portofoliul BRD.
 
Primul card cu cip a fost emis in Romania in 2005 de catre ProCredit Bank. In prezent banca ofera carduri de debit cu cip, sub sigla Visa Electron sau Maestro.
 
La scurt timp, si ING Bank a introdus cipul la toate cardurile, iar din noiembrie 2007 o data cu lansarea Bonus Card si Garanti Bank a incorporat cipul, insa doar la cardul de credit.
 
Pe langa datele legate de cont si fondurile detinute, cipul poate stoca mult mai multa informatie.
 
"Datorita cipului, smart cardurile ofera consumatorilor o serie de aplicatii in plus fata de cele detinute de instrumentele de plata cu banda magnetica", a precizat Denisa Mateescu, general manager pentru Romania si regiunea Balcanilor la MasterCard Europe
 
Denisa Mateescu spune ca cipul aduce mai multe optiuni in dezvoltarea de programe de fidelizare si de afinitate, in special pe segmentul cardurilor premium, pentru care serviciile incluse fac diferenta intre produse.
 
In plus, cardul cu cip poate servi si pentru plati rapide de mica valoare prin simpla trecere a instrumentului prin dreptul unui cititor electronic.
 
Bancile autohtone nu au inceput inca sa foloseasca aceste optiuni, ele fructificand pana acum doar securitatea sporita a cipului.
 
Cardurile cu cip acceptate de 18% din bancomate
 
Chiar daca nu emit carduri cu cip, o parte din banci si-au adaptat reteaua de ATM-uri si de POS-uri pentru a recunoaste aceste carduri. Oficial, acest lucru se traduce prin terminale adaptate la standardul EMV (Europay Mastercard Visa).
 
La sfarsitul lui 2007, doar 17,5% din bancomatele din Romania respectau standardul EMV, conform unui raport al European ATM Security Team (EAST). In cursul lui 2008 au mai finalizat implementarea tehnologiei de recunoastere a cardurilor cu cip la terminale proprii alte cateva institutii bancare, printre care ProCredit Bank sau OTP Bank.
 
Comparativ cu restul tarilor din Europa, bancile romanesti sunt insa destul de mult ramase in urma. In Polonia, 23,7% dintre bancomate erau adaptate de anul trecut la cip, iar in Bulgaria, ponderea este de 77,4%.
 
Exista si tari, cum ar fi Marea Britanie sau Franta, in care implementarea standardului EMV a fost realizata in proportie de 100%, in timp ce in Cehia sau Slovacia procentul depaseste 98%.
 
"Conform prevederilor SEPA, incepand cu 2011, toate cardurile trebuie sa aiba cip", a adaugat Denisa Mateescu.
 
Cipul duce la scaderea fraudelor
 
Din datelor furnizate de EAST reiese ca totalul fraudelor la bancomatele din Europa s-a ridicat la 439 milioane euro in 2007.
 
Majoritatea fraudelor au constat in transmiterea datelor obtinute ilegal catre tari in care numarul bancilor ce nu au implementata tehnologia EMV este inca important. In schimb, numarul fraudelor la bancomatele ce accepta cardurile cu cip s-a diminuat.
 
Securitatea sporita a noii tehnologii este data si de faptul ca plata printr-un card cu cip presupune in mod obligatoriu introducerea PIN-ului, fara insa a solicita si semnarea chitantei de catre detinatori, in cazul cumparaturilor la comercianti.
 
Chiar daca in Romania solicitarea PIN-ului este o lege in cazul a 99% din comercianti, in strainatate este de ajuns ca detinatorul cardului doar sa semneze chitanta.
 
Mai mult, daca banda magnetica s-a demonstrat ca este relativ usor de copiat, cipul contine aceeasi informatie, dar criptata prin algoritmi mult mai complicati, ceea ce face teoretic, copierea imposibila.
 
In viitor, se doreste ca toate cardurile sa aiba incorporat un cip. Pana la momentul acela insa, cardurile cu cip vor avea aditional si o banda magnetica, astfel incat detinatorul sa poata folosi instrumentul si la terminalele bancilor care nu au adoptat inca tehnologia EMV.
 
Conform legislatiei europene, din 2005, daca un card cu cip este folosit la un comerciant al carui POS nu recunoaste cip-ul, orice frauda aparuta cade in sarcina comerciantului. Acelasi lucru il patesc bancile pentru bancomatele care nu recunosc cipul.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?
Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

11 Decembrie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

22 Iunie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.

2 Mai 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus