Cardurile cu cip sunt recunoscute de prea putine bancomate

Numarul bancilor din Romania care emit carduri cu cip a ajuns la patru, BRD fiind cel mai nou membru al acestui club restrans. Securitatea sporita a cardurilor este principalul lor avantaj. Insa, pentru a-l fructifica la maxim este nevoie ca tot mai multe bancomate si POS-uri sa fie adaptate pentru a recunoaste cipul.
 
BRD este prima banca din Top 5 ce a introdus in oferta cardurile cu cip. Aceasta tehnologie este disponibila in prezent doar la cardurile Maestro si Cirrus. Oficialii bancii isi propun insa ca, pana la sfarsitul anului, cipul sa poate fi atasat la toate cardurile din portofoliul BRD.
 
Primul card cu cip a fost emis in Romania in 2005 de catre ProCredit Bank. In prezent banca ofera carduri de debit cu cip, sub sigla Visa Electron sau Maestro.
 
La scurt timp, si ING Bank a introdus cipul la toate cardurile, iar din noiembrie 2007 o data cu lansarea Bonus Card si Garanti Bank a incorporat cipul, insa doar la cardul de credit.
 
Pe langa datele legate de cont si fondurile detinute, cipul poate stoca mult mai multa informatie.
 
"Datorita cipului, smart cardurile ofera consumatorilor o serie de aplicatii in plus fata de cele detinute de instrumentele de plata cu banda magnetica", a precizat Denisa Mateescu, general manager pentru Romania si regiunea Balcanilor la MasterCard Europe
 
Denisa Mateescu spune ca cipul aduce mai multe optiuni in dezvoltarea de programe de fidelizare si de afinitate, in special pe segmentul cardurilor premium, pentru care serviciile incluse fac diferenta intre produse.
 
In plus, cardul cu cip poate servi si pentru plati rapide de mica valoare prin simpla trecere a instrumentului prin dreptul unui cititor electronic.
 
Bancile autohtone nu au inceput inca sa foloseasca aceste optiuni, ele fructificand pana acum doar securitatea sporita a cipului.
 
Cardurile cu cip acceptate de 18% din bancomate
 
Chiar daca nu emit carduri cu cip, o parte din banci si-au adaptat reteaua de ATM-uri si de POS-uri pentru a recunoaste aceste carduri. Oficial, acest lucru se traduce prin terminale adaptate la standardul EMV (Europay Mastercard Visa).
 
La sfarsitul lui 2007, doar 17,5% din bancomatele din Romania respectau standardul EMV, conform unui raport al European ATM Security Team (EAST). In cursul lui 2008 au mai finalizat implementarea tehnologiei de recunoastere a cardurilor cu cip la terminale proprii alte cateva institutii bancare, printre care ProCredit Bank sau OTP Bank.
 
Comparativ cu restul tarilor din Europa, bancile romanesti sunt insa destul de mult ramase in urma. In Polonia, 23,7% dintre bancomate erau adaptate de anul trecut la cip, iar in Bulgaria, ponderea este de 77,4%.
 
Exista si tari, cum ar fi Marea Britanie sau Franta, in care implementarea standardului EMV a fost realizata in proportie de 100%, in timp ce in Cehia sau Slovacia procentul depaseste 98%.
 
"Conform prevederilor SEPA, incepand cu 2011, toate cardurile trebuie sa aiba cip", a adaugat Denisa Mateescu.
 
Cipul duce la scaderea fraudelor
 
Din datelor furnizate de EAST reiese ca totalul fraudelor la bancomatele din Europa s-a ridicat la 439 milioane euro in 2007.
 
Majoritatea fraudelor au constat in transmiterea datelor obtinute ilegal catre tari in care numarul bancilor ce nu au implementata tehnologia EMV este inca important. In schimb, numarul fraudelor la bancomatele ce accepta cardurile cu cip s-a diminuat.
 
Securitatea sporita a noii tehnologii este data si de faptul ca plata printr-un card cu cip presupune in mod obligatoriu introducerea PIN-ului, fara insa a solicita si semnarea chitantei de catre detinatori, in cazul cumparaturilor la comercianti.
 
Chiar daca in Romania solicitarea PIN-ului este o lege in cazul a 99% din comercianti, in strainatate este de ajuns ca detinatorul cardului doar sa semneze chitanta.
 
Mai mult, daca banda magnetica s-a demonstrat ca este relativ usor de copiat, cipul contine aceeasi informatie, dar criptata prin algoritmi mult mai complicati, ceea ce face teoretic, copierea imposibila.
 
In viitor, se doreste ca toate cardurile sa aiba incorporat un cip. Pana la momentul acela insa, cardurile cu cip vor avea aditional si o banda magnetica, astfel incat detinatorul sa poata folosi instrumentul si la terminalele bancilor care nu au adoptat inca tehnologia EMV.
 
Conform legislatiei europene, din 2005, daca un card cu cip este folosit la un comerciant al carui POS nu recunoaste cip-ul, orice frauda aparuta cade in sarcina comerciantului. Acelasi lucru il patesc bancile pentru bancomatele care nu recunosc cipul.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank
Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank

Cati oameni, atatea dileme fericite. Vestea buna e ca nu trebuie sa mai alegi! Le poti avea pe toate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank.

13 Decembrie 2021 | Articol sponsorizat

Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale
Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

La aproape doua luni de la lansarea cardurilor virtuale in portofoliul ING Bank Romania, peste 16.000 de persoane le-au emis in Homeā€™Bank si au inceput sa le utilizeze, un sfert chiar inainte ca acestea sa fie anuntate in mod oficial.

8 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

De ce depasesc cardurile de credit depozitele in  preferintele romanilor?
De ce depasesc cardurile de credit depozitele in preferintele romanilor?

Scaderea dobanzilor bancare la termen a avut si efecte mai putin anticipate, precum reevaluarea economisirii cash, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Unlock Market Research la cererea BCR.

30 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus