ANC pune la punct un sistem de solutionare a disputelor din comertul online

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii dezvaluie, intr-un studiu realizat de Link 2 eCommerce, ca va face apel la o noua modalitate de solutionare a disputelor survenite intre cumparatorii si comerciantii online. Proiectul ar urma sa fie finalizat in cursul anului urmator.
 
Metodele folosite in prezent pentru solutionarea problemelor cumparatorilor online nu au dat niciun rezultat, in special in cazul tranzactiilor transfrontaliere, se arata intr-un studiu pentru dezvoltarea comertului electronic, realizat de Link 2 eCommerce.
 
In consecinta, Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) intentioneaza sa se implice in buna desfasurare a comertului online, asigurand un sprijin bazat pe un cod de conduita acceptat de magazinele online, a carui respectare sa fie certificata de un organism independent.
 
“ANC analizeaza si posibilitatea de a elabora, in colaborare cu industria si cu cei care cumpara online, un sistem alternativ de solutionare a disputelor survenite intre cumparatori si magazinele online. Acest sistem ar creste increderea cumparatorilor in comertul electronic, oferindu-le o modalitate mai simpla si mai rapida de solutionare a disputelor decat cele existente in prezent”, se precizeaza in comunicatul de presa ANC.
 

Autoritatile se inspira dupa modelul francez

 
Marian Peticila, director cabinet presedinte la ANC, afirma ca o modalitate de solutionare a disputelor ar putea consta in implementarea unei platforme pe internet dupa modele europene.
 
Un exemplu in acest sens poate fi modelul frantuzesc, lansat in 2003, sub denumirea de Mediatorul Internetului - Forumul de Drepturi pe Internet (www.mediateurdunet.fr).
 
„Medierea este disponibila pentru o categorie mai larga de servicii, care includ disputele intre un magazin de comert electronic si un consumator, dar si disputele intre doua persoane fizice cu privire la vanzarea unui produs prin sisteme de licitatie online”, a precizat Marian Peticila.
 
El a explicat ca una din parti poate sa ceara medierea conflictului doar daca a depus anumite eforturi pentru rezolvarea sa amiabila anterior. Medierea va avea loc, doar daca si cealalta parte din disputa consimte la acest mod de rezolvare a disputei.
 
Desi nu a facut public un calendar oficial de implementare, Marian Peticila este de parere ca in anul 2009 va fi finalizat proiectul.
 

Piata online este dominata de magazine IT&C

 
Cea mai mare parte a magazinelor online romanesti se axeaza in principal pe comercializarea produselor din sfera IT&C. In jur de 30% dintre site-uri vand jocuri pe calculator, jucarii, ceasuri si bilete la spectacole, 10% - carti si 10% - haine si accesorii, se mentioneaza in studiul Link 2 eCommerce.
 
Potrivit unui sondaj realizat cu ocazia studiului, peste 1.100 de respondenti au afirmat ca au cheltuit mai mult de 2.000 lei pe produse IT&C pe parcursul ultimelor 12 luni.
 
Peste 70% din cei care au cumparat online in ultimul an au devenit clienti fideli, revenind cu noi comenzi la acelaeasi magazine.
 
Studiul releva ca respondentii care nu au cumparat niciodata de pe internet invoca drept motive teama de a nu fi fraudat (37% dintre respondenti) si faptul ca produsele ar putea sa nu corespunda realitatii (42%).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?
Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM.

28 August 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus