Cum se implementeaza plata online prin card?

Comertul online incepe sa prinda contur si in Romania si din ce in ce mai multi comercianti au inceput sa ofere clientilor si alternativa platii online prin card. Pentru aceasta insa, comerciantii trebuie sa studieze piata in ceea ce priveste alegerea modului de procesare a platilor.
 
Implementarea unui sistem de plata online prin card este foarte simpla, deoarece este necesara numai configurarea interfetei (mesajele) dintre site si sistemul nostru de e-commerce bazat pe standardul 3D Secure.

Pentru a putea beneficia de sistemul de plati online 3D Secure, administrat si operat de RomCard, o societate comerciala (un site) poate opta intre doua variante.
 
  • Varianta A. Este cazul in care comerciantul este configurat 3D Secure si lucreaza  direct cu banca acceptatoare. In acest caz comerciantul trebuie sa parcurga urmatorii pasi:

1. Comerciantul (site-ul) contacteaza una dintre cele cinci banci, care au fost certificate prin RomCard in sistemul 3D Secure, respectiv: BCR, Raiffeisen Bank, Unicredit Tiriac Bank, BRD sau Banca Transilvania, in vederea semnarii unui contract de procesare, care va include conditiile  comerciale in care se vor desfasura tranzactiile in viitor, precum si alte conditii tehnice de procesare.

Pentru aceasta, va recomandam sa contactati Serviciul comercianti din cadrul Departamentului de carduri (sediul central) al fiecarei banci.

2. Banca transmite catre RomCard contractul incheiat cu comerciantul in care se precizeaza termenii financiari (comisioane, taxe) si conditiile de procesare. Deci toate costurile de configurare de procesare vor fi negociate cu banca pe care o alegeti si nu cu RomCard.

In acest sistem sunt acceptate la plata toate tipurile de carduri (Visa si MasterCard) din orice zona a lumii.

3. RomCard inregistreaza contractul primit de la banca in baza de date si contacteaza comerciantul in vederea configurarii tehnice.

4. RomCard verifica si instruieste tehnic comerciantul. Comerciantul va primi o documentatie tehnica in vederea efectuarii unor configurari pe site in conformitate cu cerintele impuse de sistemul 3D Secure. Aceste configurari, care afecteaza partea de interfata dintre site si RomCard, se vor efectua sub indrumarea si controlul RomCard. In acest proces nu conteaza tipul de server utilizat sau modalitatea de realizare a site-ului.

In aceasta faza se pot realiza si anumite configurari de personalizare.

5. Cand configurarea site-ului este finalizata cu succes, va fi informata banca iar Comerciantul va fi transmis spre inregistrare la Visa si MasterCard. De regula, inrolarea la Visa sau MasterCard dureaza maxim doua saptamani, dupa care contractul devine operational, iar comerciantul poate accepta plati on-line in site-ul propriu.

Dupa cum am mentionat mai sus, costurile se negociaza prin contractul pe care il veti semna cu o banca si se vor plati tot catre banca respectiva. Tot cu banca se va discuta in detaliu si tipul de activitate pe care se intentioneaza a se desfasura.

In principiu exista urmatoarele taxe (negociabile cu banca):                  
  • taxa initiala de conectare - intre 300 si 400 Euro
  • taxa de maintenance (n.r.- taxa de administrare) - intre 10 si 15 euro/ luna
  • comisionul de procesare pe tranzactie - de regula intre 3% si 5% si
    depinde de specificul activitatii.

Aceste costuri sunt orientative, deoarece ele depind intr-o mare masura de banca prin care se face procesarea.

  • Varianta B. Este cazul in care comerciantul lucreaza prin intermediul unui integrator (de exemplu GECAD ePayment, C-Solution, DotCommerce) care sunt deja configurati 3D Secure de catre Romcard.
 
In acest caz comerciantul nu incheie un contract cu o banca, ci numai cu integratorul respectiv, iar decontarea se va face prin intermediul acestuia.

Este varianta in care costurile iniale de configurare sunt mai mici, timpul de implementare mai scurt, iar de regula, comisionul poate fi ceva mai mare.

Aceasta varianta se recomanda in cazul tranzactiilor cu grad mare de risc.

Marin Mitroi este director general la RomCard.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus