top banner

Cum se implementeaza plata online prin card?

31 Octombrie 2008 | Autor: Marin Mitroi

Comertul online incepe sa prinda contur si in Romania si din ce in ce mai multi comercianti au inceput sa ofere clientilor si alternativa platii online prin card. Pentru aceasta insa, comerciantii trebuie sa studieze piata in ceea ce priveste alegerea modului de procesare a platilor.
 
Implementarea unui sistem de plata online prin card este foarte simpla, deoarece este necesara numai configurarea interfetei (mesajele) dintre site si sistemul nostru de e-commerce bazat pe standardul 3D Secure.
Pentru a putea beneficia de sistemul de plati online 3D Secure, administrat si operat de RomCard, o societate comerciala (un site) poate opta intre doua variante.
 
 • Varianta A. Este cazul in care comerciantul este configurat 3D Secure si lucreaza  direct cu banca acceptatoare. In acest caz comerciantul trebuie sa parcurga urmatorii pasi:
1. Comerciantul (site-ul) contacteaza una dintre cele cinci banci, care au fost certificate prin RomCard in sistemul 3D Secure, respectiv: BCR, Raiffeisen Bank, Unicredit Tiriac Bank, BRD sau Banca Transilvania, in vederea semnarii unui contract de procesare, care va include conditiile  comerciale in care se vor desfasura tranzactiile in viitor, precum si alte conditii tehnice de procesare.
Pentru aceasta, va recomandam sa contactati Serviciul comercianti din cadrul Departamentului de carduri (sediul central) al fiecarei banci.
2. Banca transmite catre RomCard contractul incheiat cu comerciantul in care se precizeaza termenii financiari (comisioane, taxe) si conditiile de procesare. Deci toate costurile de configurare de procesare vor fi negociate cu banca pe care o alegeti si nu cu RomCard.
In acest sistem sunt acceptate la plata toate tipurile de carduri (Visa si MasterCard) din orice zona a lumii.
3. RomCard inregistreaza contractul primit de la banca in baza de date si contacteaza comerciantul in vederea configurarii tehnice.
4. RomCard verifica si instruieste tehnic comerciantul. Comerciantul va primi o documentatie tehnica in vederea efectuarii unor configurari pe site in conformitate cu cerintele impuse de sistemul 3D Secure. Aceste configurari, care afecteaza partea de interfata dintre site si RomCard, se vor efectua sub indrumarea si controlul RomCard. In acest proces nu conteaza tipul de server utilizat sau modalitatea de realizare a site-ului.
In aceasta faza se pot realiza si anumite configurari de personalizare.
5. Cand configurarea site-ului este finalizata cu succes, va fi informata banca iar Comerciantul va fi transmis spre inregistrare la Visa si MasterCard. De regula, inrolarea la Visa sau MasterCard dureaza maxim doua saptamani, dupa care contractul devine operational, iar comerciantul poate accepta plati on-line in site-ul propriu.
Dupa cum am mentionat mai sus, costurile se negociaza prin contractul pe care il veti semna cu o banca si se vor plati tot catre banca respectiva. Tot cu banca se va discuta in detaliu si tipul de activitate pe care se intentioneaza a se desfasura.
In principiu exista urmatoarele taxe (negociabile cu banca):                  
 • taxa initiala de conectare - intre 300 si 400 Euro
 • taxa de maintenance (n.r.- taxa de administrare) - intre 10 si 15 euro/ luna
 • comisionul de procesare pe tranzactie - de regula intre 3% si 5% si
depinde de specificul activitatii.

Aceste costuri sunt orientative, deoarece ele depind intr-o mare masura de banca prin care se face procesarea.

 • Varianta B. Este cazul in care comerciantul lucreaza prin intermediul unui integrator (de exemplu GECAD ePayment, C-Solution, DotCommerce) care sunt deja configurati 3D Secure de catre Romcard.
 
In acest caz comerciantul nu incheie un contract cu o banca, ci numai cu integratorul respectiv, iar decontarea se va face prin intermediul acestuia.
Este varianta in care costurile iniale de configurare sunt mai mici, timpul de implementare mai scurt, iar de regula, comisionul poate fi ceva mai mare.
Aceasta varianta se recomanda in cazul tranzactiilor cu grad mare de risc.

Marin Mitroi este director general la RomCard.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
 • Compari ofertele și economisești bani
 • Aplici online la credit
 • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

 • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
 • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
 • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri
Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Achizitionate individual sau in cazul unor pachete, cardurile de debit cu cashback la comerciantii parteneri pot oferi sansa unor economii reale cand sunt vizate magazinele cele mai frecventate de posesori.

11 Ian 2024 | Carduri
Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Mai multe banci se bat in oferte concurente pentru pachetele de cont curent, pretextul potrivit pentru atragerea de noi depozite si plasarea unor noi imprumuturi.

12 Dec 2023 | Carduri
Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

Schimbarea leilor in valuta in perioada concediilor sau economisirea in euro fara costurile conversiei sunt acum mai accesibile publicului prin solutiile propuse de banci sau fintech-uri nebancare.

26 Oct 2023 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă