Cipul aduce noi optiuni pe card

MasterCard si Visa au dezvoltat noi tehnologii pentru cardurile cu cip care fac viata mai usoara atat utilizatorilor de carduri, cat si bancilor emitente si comerciantilor. Principalele inovatii constau in efectuarea de plati la distanta, atasarea de noi functionalitati si emiterea instant in magazin a noilor instrumente de plata.
 
Unul din proiectele pe care MasterCard mizeaza foarte mult este legat de platile la distanta (contactless). In loc de a trece cardul prin POS pentru a autentifica utilizatorul, tehnologia PayPass permite consumatorilor sa faca tranzactii prin simpla trecere a cardului prin fata unui senzor special, fara a introduce nici un cod. Metoda a fost conceputa pentru platile de mica valoare - sub 25 de lire sterline - astfel incat ele sa poata fi realizate rapid, sigur si usor. Cumpararea unui ziar, de exemplu, se va putea face cu cardul la fel de usor ca si cum s-ar plati cash.
 
Plata contaclessDe curand, MasterCard a anuntat lansarea celui de-al doilea program pentru implementarea acestei tehnologii in Europa. Noul proiectul se deruleaza in nordul Frantei, in parteneriat cu institutia de credit Banque Accord si lantul de magazine Auchan. « Faptul ca timpul petrecut la casa este redus cu 40% va incanta cu siguranta hypermarketurile, retailerii specializati si furnizorii. Tranzactiile PayPass joaca un rol important in procesul de satisfacere a clientilor care vor sta la cozi mai mici », afirma Damien Guermonprez, CEO la Banque Accord. Pilotul va fi baza de pornire pentru un program la nivel national, care va fi implementat incepand cu 2009.
 
In paralel, Visa Europe colaboreaza cu bancile membre pentru a introduce carduri multifunctionale. Astfel, un singur card va putea avea functia atat de card de credit cat si de debit. In plus, se vor putea atasa functionalitati pentru plata in rate la cardurile existente, optiune utila in cazul cumparaturilor de mare valoare. « Abia acum incepem sa vedem mai multe idei inovatoare, pe masura ce industria de carduri exploreaza adevaratele posibilitati tehnice ale cipului », spune Sandei Alzetta, senior vicepresident la Visa Europe.
 
O alta inovatie o reprezinta posibilitatea de a se emite carduri instant in magazine, solutie prezentata recent de Visa la Paris, cu ocazia expozitiei anuale ce reuneste industria de profil. In acest mod, comerciantii vor putea oferi clientilor carduri cobranded pe loc, in timp ce pana acum, acest lucru era posibil numai daca functionarii bancii aveau un birou in incinta magazinului. « Tehnologia functioneaza asemanator unui bancomat care elibereaza carduri personalizate in loc de numerar. Cardurile pot fi livrate la locatia comerciantului si depozitate in interiorul dispozitivului. La sfarsitul zilei, se desfasoara o operatiune automata de inventariere de catre banca emitenta, indicand si cand stocurile trebuie inlocuite », precizeaza Caroline Hawkett, director de dezvoltare noi produse la Visa Europe. Casetele pot stoca pana la 8 tipuri de programe diferite de carduri, astfel ca se pot obtine din acelasi aparat carduri Visa Classic si premium, care pot avea design-uri diferite.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?
Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

11 Decembrie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

22 Iunie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.

2 Mai 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus