top banner

Vedetele anului 2008 in comertul electronic

23 Octombrie 2008 | Autor: Alina Branescu

Pentru a fi desemnate castigatoare in cadrul celei de-a treia editii a Galei Premiilor eCommerce de anul acesta, magazinele online au fost riguros analizate. Pentru departajare, au fost definite nu mai putin de 84 de criterii care au incercat sa surprinda toate aspectele activitatii unui comerciant online.
Magazinele online au inceput sa prinda tot mai mult  teren si in randul romanilor, iar cele mai bune dintre acestea sunt premiate in fiecare an la Gala Premiilor eCommerce.
Magazinele online declarate castigatoare in acest an au reusit sa convinga un juriu format din 19 profesionisti recunoscuti de comunitatea online.
“Juriul a fost ales in functie de relevanta lor in piata si de experienta cu privire la criteriile de jurizare. In plus, s-a dorit sa aiba cat mai putin contact cu paricipantii”, afirma Andrei Radu, directorul Link 2 eCommerce si organizatorul Galei.
In acest an, in concurs s-au inscris magazine cu profiluri diverse, cele mai multe comercializand produse IT, electronice si electrocasnice, dar printre competitori s-au numarat si magazine online care vand carti si reviste, bilete la diferite evenimente, articole pentru copii sau produse pentru sanatate si frumusete.

41 de magazine au concurat pentru premii
Din cele 41 de magazine virtuale, doar doua au fost premiate.
Magazinele virtuale au concurat pe doua sectiuni, delimitate in functie de data lansarii acestora. Astfel, pentru magazinului anului in acest an s-au aflat in competitie magazinele online cu traditie, in numar de 22. Pentru cel mai bun start-up, concurs destinat magazinelor online lansate incepand cu iunie 2007, s-au intrecut 19 participanti.
Astfel, magazinele care au trecut de prima proba, au trebuit sa convinga juriul ca merita premiul cel mare atat din punctul de vedere al realizarii site-ului, cat si din punctul de vedere al uzabilitatii si experientei de cumparare a consumatorilor.
In cadrul primelor doua editii ale Galei cele doua criterii contau in proportie egala pentru punctajul final, insa anul acesa s-a considerat ca usurinta de navigare pe site este mai importanta, aceasta detinand in prezent 60% din nota.
“Pentru un site de comert electronic, esentiale sunt serviciile – pornind de la usurinta procesului de cumparare, continuand cu promptitudinea magazinului in procesarea comenzii si a livrarii, cu amabilitatea si profesionalismul personalului de vanzari si terminand cu respectarea promisiunilor fata de client”, considera Andrei Radu, directorul Link 2 eCommerce.

MarketOnline.ro si Vexio.ro sunt magazinele anului

Dintre magazinele participante, 7 sunt foarte populare in randul utilizatorilor, gasindu-se in top 100 dupa numarul de vizitatori unici pe saptamana conform trafic.ro.
“Unul dintre cele mai importante aspecte pentru un magazin online este sa aiba cat mai multi vizitatori”, a precizat in cadrul galei, Liviu Taloi, consultat eCommerce si auditor de site-uri.
Astfel, criterii cantitative ca timpul de incarcare a paginii sau numarul de zile de indexare au facut ca podiumul sa sufere o schimbare fata de anuntul initial, astfel ca FunGift cu 526 de puncte acumulate a trecut de pe locul trei, pe locul doi in fata lui PCGarage.ro (529 de puncte).
Cel mai bun magazin online al anului a fost desemnat MarketOnline.ro, magazin online de IT, electonice si electrocasnice. El a demonstrat ca ofera interfata cea mai usor de folosit pentru clientii sai din punctul de vedere al uzabilitatii, dar si cea mai buna navigare, devansandu-l pe castigatorul de anul trecut FunGift.ro, clasandu-se in acest an pe locul al doilea. Pe locul al doilea s-a situat PCGarage.ro.
MarketOnline a introdus si plata online prin card cu o zi anterioara evenimentului, iar pe timpul anului a rezervat mai multe campanii de atragere a clientilor. Pentru promovarea platii online prin card, cei care vor achita prin card cumparaturile facute pe MarketOnline.ro in luna octombrie vor beneficia de o reducere de 1% la cumparaturile efectuate.
La cea de-a doua sectiune Cel mai bun Start-up in eCommerce, castigator a iesit tot un magazin care vinde produse de IT, electronice si electrocasnice, si anume Vexio.ro. Urmatoarele locuri de pe podium au fost ocupate de MagazinulTau.ro si respective, USBmania.ro.

Usurinta in folosire este foarte importanta
Pentru evaluarea uzabilitatii s-au facut teste cu ajutorul utilizatorilor, care au fost filmati in timp ce efectuau comenzi online de pe magazinele vizate.
In materie de design grafic, acum s-a pus accent pe simplitatea si claritatea layout-ului si pe amplasarea corecta si evidentierea butoanelor de actiune.
“Pentru un magazin online, design-ul trebuie sa fie cat mai putin incarcat, cat mai bine structurat, cat mai simplu, astfel incat utilizatorul sa simta atractia vizuala dar sa poata naviga usor, fara sa se loveasca de multe animatii sau de flash-uri”, afirma organizatorul Galei.
In sectiunea de continut, anul acesta au fost introduse elemente care tin de afisarea pretului si a tuturor taxelor suplimentare si totodata elemente de marketing in-site.
De asemenea, in Partea de Legalitate transformata anul acesta in Legal & Trust, s-a pus accent pe afisarea elementelor de tip Trust Seal -sigle, certificari- care confera incredere in magazinul online de tip sau asocierea imaginii magazinului cu brand-uri cunoscute.
Interactiunea cu utilizatorii. Elemente de PR si promovare, este un alt element nou pentru aceasta editie. Totodata, a fost detaliata partea de indexare in motoarele de cautare, care este considerata de membrii juriului esentiala in existenta unui site de comert electronic, dupa cum afirma Andrei Radu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Milele aeriene acumulate prin achizitiile cu cardurile de credit Banca Transilvania sau cele de debit de la Revolut pot fi utilizate doar dupa acumularea unui sold considerabil, astfel incat economiile prin acumularea cash-back-ului reprezinta o cale mai sigura.

04 Iul 2024 | Carduri
Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Descoperitul de cont atasat cardurilor de debit si echivalent cu cateva salarii nete si-a pierdut din atractivitate odata cu introducerea ratelor fara dobanda pe cardul de credit, fiind preferat mai mult ca solutie pentru situatii exceptionale.

08 Mai 2024 | Carduri
Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Nivelul dobanzilor, inclusiv a celor penalizatoare, numarul de rate fara dobanda, perioada de gratie, sunt cateva detalii esentiale de avut in vedere la alegerea unui astfel de produs.

16 Apr 2024 | Carduri
Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă