top banner

5 ponturi la folosirea computerului in vacanta

18 Iulie 2006 | Autor: Adrian Mihaltianu

Este foarte usor sa transmiti informatii confidentiale atunci cand doresti s? utilizezi computerul departe de casa, probabil pentru a comunica cu cei dragi, pentru a-ti citi e-mail-ul sau pentru a afla de pe Internet cum va fi vremea a doua zi. Cateva reguli simple pot tine insa la distanta hotii de informatii.
Care ar fi 5 capcane carora nu trebuie sa le cazi prada in timp ce mergi ?n vacanta? Iata o enumerare care iti este utila chiar si dupa ce te intorci din vacanta:
1. Folosirea datelor personale pe computerele din Internet Caf?-uri
Daca folosesti serviciile de webmail gratuit (yahoo, gmail, hotmail etc.), asigura-te ca nu selectezi casuta care spune ceva de genul ?remember my username and password on this computer?. Mai ales, daca ai obiceiul sa lasi selectata aceasta casuta pe computerul de acasa, acorda o mare atentie deselectarii ei pe un computer dintr-un Internet Caf?. Altminteri, urmatoarea persoana care va folosi computerul va putea sa intre bine-mersi pe contul tau.
2. Programele-spion de pe computerele din Internet Caf?-uri
Tot la Internet Caf?, mai ales, daca vei folosi computerul pentru a cumpara ceva, sau pentru a introduce informatii confidentiale, asigura-te ca acea statie are un antispyware instalat. Acesta va detecta si va indeparta programele spion, dintre care cele mai periculoase sunt key-loggerele, care inregistreaza tastele folosite atunci cand introduci parole si nume de utilizator sau chiar numarul cardului de credit. Evident, ai putin timp la dispozitie si ora de Internet costa poate cam mult, insa este absolut necesar sa rulezi o verificare antispyware pe sistem dac? stii ca vei folosi date confidentiale. Cel putin verifica daca acel computer are instalata bara de unelte Yahoo sau Google, si ruleaz? antispyware-ul oferit gratuit de acestea. Alternativ, incearca acest instrument gratuit: http://www.trendmicro.com/spyware-scan/. In mai putin de 10 minute vei putea incepe sa lucrezi in liniste.
3. Documente confidentiale uitate pe computerele din Internet Caf?-uri
Uneori poate simti nevoia sa redactezi o scrisoare intr-un document Word inainte de a o trimite prin e-mail. Sau sa salvezi niste poze proaspete pe computer si apoi sa le trimiti prietenilor. Exista insa o problema larg raspandita ? multi uita sa mai si stearga aceste documente dupa ce le trimit de pe un computer de la un Internet Caf?. Daca e vorba de o fotografie de familie, nu e o catastrofa daca ai uitat-o pe acel computer, dar daca este un e-mail de afaceri... Asadar, nu uita, Shift+Delete, sau Delete si Empty Deleted Items Folder sunt operatiunile necesare pentru a sterge urmele prezentei tale pe acel computer.
4. Folosirea neprotejata a laptop-ului utilizand conexiuni wireless
Este neaparat necesar sa trimiti acel e-mail de business din camera ta de hotel? Bun, tot ce trebuie sa faci pentru a fi sigur ca e-mail-ul ajunge la multi altii in afara de destinatarul de drept este sa nu iti securizezi laptop-ul de pe care il trimiti. Mai precis, intreaba-te doua lucruri simple inainte de a te bucura de conexiunea WiFi: am o parola buna pe acest computer? Am un firewall activ si un antivirus care imi permit sa fiu aparat contra atacurilor obisnuite contra computerelor? Par lucruri evidente, dar e regretabil ca imensa majoritate a celor care folosesc laptop-urile cu capacitati wireless nu isi iau nici macar aceste masuri de siguranta.
5. Stocarea de informatii confidentiale pe dispozitive mobile
Pentru unii e placut sa foloseasca PDA-ul sambata seara, dupa cina, pentru a trece in revista afacerea de saptamana viitoare. Sau sa isi deschida laptop-ul pentru 10 minute in holul hotelului, sa conecteze un flash drive la USB si sa isi puna la pastrare pe acesta cateva documente de afaceri numai bune de revizuit in weekend. La fel de placut este si pentru hoti sa subtilizeze telefonul mobil avansat lasat neglijent pe masa sau sa ?gaseasca? USB drive-ul uitat in hol. Atentie! Daca esti o persoana mobila, high-tech si trendy, asta nu inseamna ca nu esti o persoana vulnerabila. Tine-ti aproape, foarte aproape toate dispozitivele mobile pe care le folosesti pentru a stoca date importante. Daca tot le-ai luat in vacanta ca sa mai arunci un ochi la business, ar fi bine sa le parolezi, sa nu le folosesti in vazul lumii si, in nici un caz, sa nu le iei cu tine la plaja. Uneori e mai bine ca afacerile sa mai astepte un pic.
Bineinteles, nu este deloc greu sa urmezi aceste simple sfaturi. Dar odata ce ai scapat de toate constrangerile pe care trebuie sa le suporti zilnic la serviciu, de multe ori esti tentat sa lasi garda jos si in ceea ce priveste computerele pe care le folosesti in vacanta. Cum hotii ? fie ei si de informatii ? nu au vacanta, e mai bine sa acorzi atentie macar acestor lucruri descrise mai sus.
Adrian Mihaltianu este analist la Gecad Net, companie care asigura servicii de securitate IT.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Mastercard ofera detinatorilor de carduri care isi platesc obligatiile fiscale prin ghiseul.ro pana la finalul acestei luni rambursarea a 10% din valoarea platilor. Din pacate, cei care au apucat deja sa isi plateasca datoriile fata de stat vor ramane cu impresia ca nu e bine sa te grabesti.

29 Mar 2023 | Carduri
Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cei mici pot deprinde mai usor sa isi gestioneze banii de buzunar iar parintii le pot aloca lunar o anumita suma. Exista insa si riscuri generate de tranzactiile pe internet si dependenta de alocarile periodice din partea parintilor.

19 Dec 2022 | Carduri
Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

BNR a decis in aceasta saptamana sa opereze o noua majorare a dobanzii de politica monetara insa de o mai mica amplitudine decat precedentele. Se vor scumpi din nou creditele cu dobanzi variabile iar depozitele vor fi remunerate mai bine chiar daca randamentele raman semnificativ real negative.

10 Noi 2022 | Carduri
Cele mai bune carduri de cash-back

Cele mai bune carduri de cash-back

Sa iti poti recupera un procent din valoarea cumparaturilor uzuale fara ca asta sa presupuna neaparat costuri colaterale reprezinta o provocare pentru tot mai multi romani.

20 Apr 2022 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă