Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Cardurile cu DAE peste 25% sunt scumpe

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Carduri

 

In Marea Britanie, comerciantii care emit carduri de credit cu o dobanda anuala efectiva mai mare de 25% sunt obligati sa-si avertizeze clientii in extrasele de cont ca pot gasi o oferta mai buna in alta parte. Daca aceasta regula s-ar aplica si in Romania, 80% din cardurile de credit ar fi catalogate ca scumpe.
 
Consiliul Concurentei din Marea Britanie a inceput in 2004 o investigatie in zona cardurilor de credit emise de comercianti. Aceste carduri au ca scop cresterea loialitatii clientilor, oferind discounturi atunci cand sunt folosite la cumparaturi.   In cursul anului trecut a fost publicat raportul final a carui concluzie era ca doua treimi dintre aceste carduri au o DAE cuprinsa intre 25% si 30%. Institutia a estimat ca utilizatorii acestor carduri au fost taxati mai mult decat era necesar, cu cel putin 55 milioane lire sterline (aproximativ 80 milioane euro) pe an. Conform statistiscilor oficiale, in Marea Britanie, sunt in jur de 11 milioane de carduri emise de comercianti.
 
Cardurile cu DAE peste 25% sunt scumpeMasura luata de autoritatile britanice pentru a proteja consumatorii nu a vizat impunerea unui nivel maxim pentru DAE. S-a optat in schimb pentru cresterea transparentei costurilor, astfel incat clientii sa sesizeze mai usor creditele scumpe. Masurile luate au intrat in vigoare de curand. Una dintre ele este ca pe prima pagina a extrasului de cont sa se afiseze cu caractere ingrosate DAE aplicabila cumparaturilor efectuate. In cazul in care comerciantul doreste sa evidentieze alaturi si nivelul ratei dobanzii, aceasta nu trebuie scrisa cu font mai mare decat DAE si nicidecum ingrosata.
 
Atunci cand DAE este mai mare de 25%, pe fiecare pagina a extrasului de cont trebuie sa apara deasupra urmatorul avertisment : « Rata dobanzii aplicabila contului dumneavoastra este posibil sa fie mai mare decat la alte oferte de credit la care puteti avea acces. S-ar putea sa fie costisitor pentru dumneavoastra sa lasati sume nerambursate pe card dupa expirarea perioadei de gratie ». Textul trebuie scris cu caractere ingrosate, a caror marime nu poate fi mai mica decat cel mai mare caracter folosit in extrasul de cont.
 
Daca in Marea Britanie, aceasta situatie se regaseste doar la nivelul cardurilor de credit emise de comercianti, la noi, chiar si cardurile emise de banci au costuri care pot fi considerate impovaratoare. Conform produselor comparate de Conso, 80% dintre carduri au o DAE mai mare de 25%. Totodata, trebuie mentionat ca DAE afisata de Conso este calculata pe baza metodologiei britanice, care tine cont atat de costul imprumutului cat si de cheltuielile cu intretinerea contului de card. La o suma imprumutata de 5.000 lei, doar patru banci ofera carduri care nu ar necesita un avertisment pentru clientii : CEC (DAE – 21,3%), Emporiki Bank (23,1%), Romexterra Bank (23,8%), Libra Bank (23,9%). De cealalta parte, cele mai scumpe carduri ajung sa inregistreze DAE de aproape 35%.
 
Bancherii ar putea justifica insa ca acest lucru se datoreaza politicii monetare mai restrictive de la noi. In timp, Bank of England a stabilit dobanda indicativa pentru lira sterlina la 5,25%, BNR tine dobanzile la lei la 7,25%. Tinand cont de aceasta diferenta, pragul pentru DAE ar putea urca la 27%. Chiar si asa, mai mult de jumatate dintre cardurile de credit emise de banci nu ar reusi sa se incadreze in acest barem.

Alte articole din Carduri

Carduri

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro. Citeste mai mult

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive. Citeste mai mult

Opinii recente

de Catalina Ipati Constantinescu

"Am avut un împrumut la Onnen care s-a cesionat la cei de la Tbi Credit. În data de 5. 10. 2018 am achitat suma comunicata ..."

Facebook