Cardurile cu DAE peste 25% sunt scumpe

In Marea Britanie, comerciantii care emit carduri de credit cu o dobanda anuala efectiva mai mare de 25% sunt obligati sa-si avertizeze clientii in extrasele de cont ca pot gasi o oferta mai buna in alta parte. Daca aceasta regula s-ar aplica si in Romania, 80% din cardurile de credit ar fi catalogate ca scumpe.
 
Consiliul Concurentei din Marea Britanie a inceput in 2004 o investigatie in zona cardurilor de credit emise de comercianti. Aceste carduri au ca scop cresterea loialitatii clientilor, oferind discounturi atunci cand sunt folosite la cumparaturi.   In cursul anului trecut a fost publicat raportul final a carui concluzie era ca doua treimi dintre aceste carduri au o DAE cuprinsa intre 25% si 30%. Institutia a estimat ca utilizatorii acestor carduri au fost taxati mai mult decat era necesar, cu cel putin 55 milioane lire sterline (aproximativ 80 milioane euro) pe an. Conform statistiscilor oficiale, in Marea Britanie, sunt in jur de 11 milioane de carduri emise de comercianti.
 
Cardurile cu DAE peste 25% sunt scumpeMasura luata de autoritatile britanice pentru a proteja consumatorii nu a vizat impunerea unui nivel maxim pentru DAE. S-a optat in schimb pentru cresterea transparentei costurilor, astfel incat clientii sa sesizeze mai usor creditele scumpe. Masurile luate au intrat in vigoare de curand. Una dintre ele este ca pe prima pagina a extrasului de cont sa se afiseze cu caractere ingrosate DAE aplicabila cumparaturilor efectuate. In cazul in care comerciantul doreste sa evidentieze alaturi si nivelul ratei dobanzii, aceasta nu trebuie scrisa cu font mai mare decat DAE si nicidecum ingrosata.
 
Atunci cand DAE este mai mare de 25%, pe fiecare pagina a extrasului de cont trebuie sa apara deasupra urmatorul avertisment : « Rata dobanzii aplicabila contului dumneavoastra este posibil sa fie mai mare decat la alte oferte de credit la care puteti avea acces. S-ar putea sa fie costisitor pentru dumneavoastra sa lasati sume nerambursate pe card dupa expirarea perioadei de gratie ». Textul trebuie scris cu caractere ingrosate, a caror marime nu poate fi mai mica decat cel mai mare caracter folosit in extrasul de cont.
 
Daca in Marea Britanie, aceasta situatie se regaseste doar la nivelul cardurilor de credit emise de comercianti, la noi, chiar si cardurile emise de banci au costuri care pot fi considerate impovaratoare. Conform produselor comparate de Conso, 80% dintre carduri au o DAE mai mare de 25%. Totodata, trebuie mentionat ca DAE afisata de Conso este calculata pe baza metodologiei britanice, care tine cont atat de costul imprumutului cat si de cheltuielile cu intretinerea contului de card. La o suma imprumutata de 5.000 lei, doar patru banci ofera carduri care nu ar necesita un avertisment pentru clientii : CEC (DAE – 21,3%), Emporiki Bank (23,1%), Romexterra Bank (23,8%), Libra Bank (23,9%). De cealalta parte, cele mai scumpe carduri ajung sa inregistreze DAE de aproape 35%.
 
Bancherii ar putea justifica insa ca acest lucru se datoreaza politicii monetare mai restrictive de la noi. In timp, Bank of England a stabilit dobanda indicativa pentru lira sterlina la 5,25%, BNR tine dobanzile la lei la 7,25%. Tinand cont de aceasta diferenta, pragul pentru DAE ar putea urca la 27%. Chiar si asa, mai mult de jumatate dintre cardurile de credit emise de banci nu ar reusi sa se incadreze in acest barem.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

De ce am opta pentru un card virtual?
De ce am opta pentru un card virtual?

Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.

24 August 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus