top banner

UniCredit: Drept la replica

18 Martie 2010 | Autor: UniCredit Tiriac Bank

Ca replica la articolul “UniCredit isi satisface clientii cu credite dintre cele mai scumpe”, dorim sa facem o serie de precizari.

In articol se spune: “Conducerea UniCredit Tiriac Bank isi doreste ca in 2010 sa se axeze pe cresterea satisfactiei clientilor. Aceasta politica nu include insa si reducerea dobanzilor percepute. Mai mult, in momentul in care se va renunta la comisionul de rambursare anticipata, banca pregateste o noua majorare a costurilor la imprumuturi”.

Aducem urmatoarele clarificari:

      • Rasvan Radu, CEO si presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank, a vorbit, din contra, despre faptul ca dobanzile au scazut in ultimele luni si ca aceastea vor continua sa scada. Mai mult, banca nu si-a anuntat in niciun fel intentia de a creste alte costuri asociate creditelor clientilor in cazul in care se renunta la comisionul de rambursare anticipata.

      • Rasvan Radu a explicat ca rambursarea anticipata a creditelor presupune costuri suplimentare pentru banci, iar in urma eliminarii sau limitarii comisionului de rambursare anticipata, banca are de suportat aceste costuri suplimentare. Acest lucru nu inseamna ca respectivele costuri suplimentare vor fi transferate, automat, clientilor.

      • In tabelul de dobanzi prezentat la finalul articolului, calculul facut in cazul UniCredit Tiriac Bank, cu DAE 28,45%, nu este pentru un credit de nevoi personale de 20.000 lei, asa cum se precizeaza, ci pentru un credit care se da foarte rapid clientului, de valori mici si cu un grad mai ridicat de risc.

      • Creditul clasic din oferta UCT care trebuia comparat cu restul creditelor din tabel are DAE de 24.63% pentru dobanda fixa si 22.28% pentru cele cu dobanda variabila. De asemenea, dorim sa precizam ca aceasta DAE este similara, chiar mai redusa decat dobanzile percepute de banci cu o politica de piata comparabila cu a UniCredit Tiriac Bank.

     • De asemenea, in articol se mai precizeaza ca „rata creditelor neperformante in cazul UniCredit Tiriac Bank este de 6,5%, mai mica decat media, iar costul riscului este de doar 1,35 puncte procentuale, conform statisticilor oferite tot de vicepresedintele Georgiev. Daca UniCredit are un cost total la creditele in lei de 30%, alte banci - care poate se confrunta intr-adevar cu rate ale creditelor neperformante de 10% sau mai mult - reusesc totusi sa ofere clientilor imprumuturi in lei cu dobanzi anuale efective de 16-17%. Asta daca nu luam in considerare si ofertele promotionale disponibile in prezent, care duc DAE pana la 14%”.

     • Trebuie sa subliniem ca 1,35 pp reprezinta costul riscului pentru intregul portofoliu de credite al bancii. Pentru imprumuturile de nevoi personale, costul riscului este mult mai ridicat, respectiv de peste 5 puncte procentuale, in conditiile in care, la nivelul intregii pietei bancare, rata de default este intotdeauna mai mare pe acest segment decat pentru alte tipuri de credite, precum cele ipotecare, de exemplu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul