In situatia inregistrarii unor restante la plata sau pentru incalcarea altor obligatii prevazute in contract, banca are dreptul de a initia procedurile de executare silita impotriva debitorului pentru recuperarea sumelor datorate de acesta.
Executarea silita are loc in oricare dintre formele prevazute de lege, respectiv urmarire silita imobiliara, mobiliara sau poprire, simultan sau succesiv, pana la realizarea creantei rezultand din contractul de credit, incluzand dobanzi, penalitati sau alte sume legal datorate, precum si achitarea cheltuielilor de executare.
Urmare unei recente decizii a Curtii Constitutionale, au fost declarate neconstitutionale dispozitiile Codului de procedura civila din cuprinsul carora a fost eliminata conditia incuviintarii executarii silite de catre instanta de judecata. Astfel, pentru inceperea executarii silite in baza contractului de credit, executorul judecatoresc va trebui sa obtina incuviintarea prealabila a instantei.
Executarea silita poate privi si veniturile periodice ale debitorului, in conditiile legii si in masura necesara realizarii creantei.
Astfel, salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului persoana fizica si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi poprite pentru datorii din credite bancare doar in anumite limite.
In cazul in care veniturile din munca - sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia - sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, acestea pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
In cazul in care debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de existenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta, combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru trei luni de iarna nu pot fi executate silit.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca sau compensatia acordata salariatilor pe baza oricaror dispozitii legale in caz de desfacere a contractului individual de munca nu pot fi urmarite pentru datorii din credite bancare, iar alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, care coincide de regula cu data scadentei obligatiei de plata, daca legea nu prevede altfel.
Termenul de prescriptie este intrerupt prin efectuarea unui act incepator de executare silita, respectiv perioada de 3 ani se va calcula incepand de la data ultimului act de executare. Intreruperea nu va opera insa daca cererea de executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca creditorul a renuntat la cererea sa de executare.
Alte cauze pentru incetarea executarii sunt imposibilitatea de valorificare a bunurilor ce pot fi urmarite, renuntarea de catre banca creditoare la executare sau desfiintarea titlului executoriu.
In cazul datoriilor contractate in timpul casatoriei, regula este ca datoria sotilor este proprie fiecaruia.
Dupa partaj, banca poate sa continue urmarirea asupra patrimoniului debitorului. Pana la impartirea bunurilor comune, legea nu opreste solicitarea de catre banca creditoare a indisponibilizarii unor bunuri comune prin luarea de masuri asiguratorii (sechestrul asigurator, poprirea asiguratorie). In practica pot exista dificultati legate de identificarea naturii juridice a bunurilor (proprii sau comune) si de aceea pot aparea contestatii din partea fostului sot, nedebitor, prin care sa arate ca bunul urmarit este comun.
Elena Iacob este senior associate la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.
3 Martie 2021 | Credite de consum
Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.
3 Februarie 2021 | Credite de consum
Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.
6 Ianuarie 2021 | Credite de consum
Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.
16 Noiembrie 2020 | Credite de consum
Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut
Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre
Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T
De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred
Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru