Comerciantii virtuali refuza cardurile din cauza comisioanelor

Desi tranzactiile online continua sa creasca in ritm sustinut fata de anul anterior, comerciantii virtuali au rezerve in privinta acceptarii platilor online prin card. Motivul invocat il reprezinta nivelul ridicat al comisioanelor care li se percep de catre operatorii pietei. La randul lor, acestia arunca vina pe nivelul inca redus al pietei.
 
In prezent, din cele 1.700 de magazine online existente in Romania, numai 900 au implementat plata online prin card. In plus, multe dintre cele care au implementat aceasta tehnologie deruleaza doar cateva tranzactii prin card intr-o luna. In majoritatea cazurilor inca primeaza plata “cash la livrare” sau prin ordin de plata.
 
Intrebati asupra motivelor care ii fac reticenti in a accepta plata prin card online, administratorii mai multor magazine virtuale aflate in topul accesarilor dau vina pe integratori, procesatori si banci.
 
“Ni se solicita niste comisioane foarte mari, care ar incarca, deocamdata nejustificat, factura clientilor nostri, ceea ce evident nu ne dorim” afirma Bogdan Marina, PR&Marketing manager la www.kumparaturi.ro.
 
De aceeasi parere este si Mugur Frunzetti, managing partner al www.marketonline.ro.“Cat timp in Romania comisioanele solicitate de procesatori sunt de la 3,5% in sus, fata de 1,5% in Cehia sau Ungaria, preferam sa vindem mai ieftin, in beneficiul clientilor nostri, dar fara plata online cu cardul”.
 
Pe de alta parte, reprezentantii magazinelor virtuale semnaleaza si alte probleme. Bogdan Marina afirma ca solicitarile de plata prin card ale clientilor portalului www.kumparaturi.ro nu depasesc 5%, iar Gigel Chiazna, administrator al site-ului www.librarie.net, sustine ca nu s-au primit solicitari din partea clientilor pentru aceasta modalitate de plata. Pe de alta parte, Bogdan Marina deschide un alt subiect delicat, afirmand ca increderea romanilor in sistemul de plata online este inca foarte scazuta.
 
Integratorii invoca volumul redus al pietei
 
Cristian Badea, CIO GECAD ePayment, cel mai mare integrator din Romania de servicii de comert electronic, precizeaza ca “aceste comisioane nu sunt stabilite numai de procesator. Exista mai multe institutii incluse in fiecare tranzactie online si fiecare impune un comision pentru a-si acoperi costurile. Politica de stabilire a comisioanelor pleaca de la Visa si Mastercard”.
 
Mai mult, Cristian Badea sugereaza ca argumentul suprem invocat de comercianti, cel al nivelului exagerat al comisioanelor pe piata romaneasca nu are 100% acoperire in realitate. “Experienta GECAD ePayment prin brandul Avangate demostreaza ca aceste comisioane nu sunt foarte mici nici pe plan international. Probabil ca multa lume compara comisioanele de la POS cu cele online. Acestea din urma sunt mereu mai mari datorita riscului implicat”.
 
Reprezentantul GECAD ePayment vede o tendinta de reducere in timp a nivelului comisioanelor, insa nu foarte curand, ci doar “in momentul in care vom ajunge la un volum de tranzactie comparativ cu cel inregistrat in alte tari europene unde comertul electronic si platile online au deja traditie.”
 
Cercul virtuos este deocamdata vicios
 
Reprezentantii organizatiilor internationale de carduri (Mastercard si Visa) au sustinut mereu teoria “cercului virtuos”. Potrivit acesteia, folosirea cardurilor pentru plati induce numeroase efecte benefice, atat pentru cei care le utilizeaza, cat si pentru cei care le accepta si pentru economie in ansamblu.
 
In zona comertului electronic, argumentele invocate de partile implicate se situeaza mai degraba in zona “cercului vicios”.
 
Comerciantii nu par dispusi sa plateasca in plus pentru garantia ca bunurile si serviciile livrate le vor fi platite si ca nu se afla in fata unor glume ale clientilor sau in fata unor diversiuni puse la cale de concurenta.
 
De cealalta parte, integratorii de servicii de comert electronic se multumesc si ei cu nivelul actual al pietei, lasand timpul sa decida in favoarea lor. Reducerea comisioanelor ar putea fi compensata prin cresterea numarului comerciantilor online inrolati in sistem, dar asta ar presupune un efort pe care integratorii nu par dispusi sa si-l asume. Cel putin in acest moment.
 
Nu in ultimul rand, bancile, care dispun de cativa ani de unul dintre cele mai sigure sisteme de plati online din Europa, n-au miscat un deget pentru a-l promova si pentru a stimula milioane de utilizatori de carduri sa le foloseasca pentru plati online.
 
Piata se misca in ritm de accelerat, iar de Sarbatori, de rapid, desi ar putea s-o faca lejer in postura de intercity sau poate chiar de TGV. Sunt tot mai multe semne ca vagoanele incep sa prinda viteza, totul este sa apara si locomotiva care sa fie pregatita sa le tracteze.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus