Visa isi doreste mai multe tranzactii online cu cardurile

Visa a lansat o noua campanie de comunicare ce are ca scop impulsionarea tranzactiilor realizate cu cardul pe internet, precum si cresterea gradului de informare privind securitatea oferita de sistemul 3D-Secure.  In Romania, statisticile arata ca din 9 milioane de carduri preinrolate in sistemul de siguranta, doar 200.000 sunt activate.

Comertul online se afla inca la inceput de drum in Romania, in conditiile in care standardele de securitate 3D-Secure sunt disponibile inca din 2004. Acest lucru se vede in valoarea tranzactiilor, la un nivel de doar 130 milioane euro in 2010, cat si in numarul de carduri inrolate in sistemele de siguranta oferite.

Din 12,6 milioane de carduri active pe piata, 9 milioane sunt preinrolate automat la emitere in sistemul 3D-Secure. Dintre acestea, sunt activate pentru plati securizate doar 200.000.

Interfata neprietenoasa si lipsa de informare

Lipsa de informare privind gradul sporit de securitate sistemul 3D-Secure este principala cauza pentru care populatia nu isi inroleaza cardul pentru plati online, spun reprezentantii industriei cardurilor.

Pe de alta parte, clientii care ar vrea sa se inroleze au probleme cu procedura de inrolare, care nu este atat de usor de parcurs.

 “Este o procedura destul de complicata, care difera de la o banca la alta. Pana acum s-a lucrat la asigurarea unui grad de securitate sporit, dar vom avea discutii cu bancile partenere pentru a se lucra si la interfata”, a precizat Catalin Cretu, director general Visa pentru Romania.

In perioada imediat urmatoare, vor fi finalizate o serie de parteneriate cu jucatori din domenii strategice, banci, comercianti, procesatori, pentru a aduce la cunostinta clientilor beneficiile aduse de sistemul 3D-Secure.

In plus, Visa a demarat o campanie de infomare cu scopul de a atrage noi participanti in sistem.

Cat de sigure pot fi platile pe internet?

Comertul online ofera multiple avantaje clientilor, prin economie de timp, preturi mai mici si o oferta mai larga, disponibila oricui are acces la internet. Trecerea de la plata ramburs la plata online s-a facut anevois, principalul motiv fiind neincrederea clientilor sa isi ofere datele cardului pe internet.

Initial, plata online se face doar introducand numarul cardului si un cod CVV inscris pe spatele acestuia in formularele online ale magazinelor. Astfel, daca aceste date sunt furate, oricine le poate utiliza mai apoi pentru a face tranzactii pe internet.

Standardul 3D secure, ofera o protectie in plus, prin alegerea de catre fiecare client a unei parole unice, confidentiale  (inrolare in 3D-secure). Ulterior, de fiecare data cand cardul este utilizat pentru o plata pe un site ce are afisata sigla Verified by Visa sau MasterCard SecureCode, tranzactia va fi procesata numai daca si aceasta parola este introdusa.

“Majoritatea covarsitoare a site-urilor din Romania sunt inrolate”, a precizat Cretu. Directorul Visa a adaugat ca in momentul de fata, daca o banca intra in discutii cu un comerciant pentru oferirea serviciilor de incasare online, comerciantul va adera obligatoriu in sistemul 3D-Secure.

Care este pericolul de frauda?

In prezent, clientii se tem de frauda, dar evita sa isi inroleze cardurile in 3D Secure. Ei trebuie sa stie insa ca frauda este transferata automat catre partea neinrolata.

Mai exact, daca un comerciant ofera standardul de securitate 3-D Secure, iar clientul foloseste un card neinrolat, in caz de frauda, paguba va fi suportata de client.

Problema apare daca un client are cardul inrolat, dar il foloseste la plata cumparaturilor pe un site neinrolat. Aceste situatii apar in special in cazul site-urilor din SUA, unde sistemul nu este inca adoptat.

Momentan, avand in vedere ca romanii nu merg atat de departe ci prefera magazinele europene, frauda pe piata din Romania este aproape nesemnificativa.

De aceea, este important ca, pe langa inrolarea propriului card, clientii sa faca plati in principal doar pe site-uri inrolate la randul lor, ce pot fi recunoscute prin afisarea siglelor Verified by Visa si MasterCard SecureCode, precum si prin adresa URL specifica ce incepe cu “https”.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus