Visa isi doreste mai multe tranzactii online cu cardurile


Visa a lansat o noua campanie de comunicare ce are ca scop impulsionarea tranzactiilor realizate cu cardul pe internet, precum si cresterea gradului de informare privind securitatea oferita de sistemul 3D-Secure.  In Romania, statisticile arata ca din 9 milioane de carduri preinrolate in sistemul de siguranta, doar 200.000 sunt activate.

Comertul online se afla inca la inceput de drum in Romania, in conditiile in care standardele de securitate 3D-Secure sunt disponibile inca din 2004. Acest lucru se vede in valoarea tranzactiilor, la un nivel de doar 130 milioane euro in 2010, cat si in numarul de carduri inrolate in sistemele de siguranta oferite.

Din 12,6 milioane de carduri active pe piata, 9 milioane sunt preinrolate automat la emitere in sistemul 3D-Secure. Dintre acestea, sunt activate pentru plati securizate doar 200.000.

Interfata neprietenoasa si lipsa de informare

Lipsa de informare privind gradul sporit de securitate sistemul 3D-Secure este principala cauza pentru care populatia nu isi inroleaza cardul pentru plati online, spun reprezentantii industriei cardurilor.

Pe de alta parte, clientii care ar vrea sa se inroleze au probleme cu procedura de inrolare, care nu este atat de usor de parcurs.

 “Este o procedura destul de complicata, care difera de la o banca la alta. Pana acum s-a lucrat la asigurarea unui grad de securitate sporit, dar vom avea discutii cu bancile partenere pentru a se lucra si la interfata”, a precizat Catalin Cretu, director general Visa pentru Romania.

In perioada imediat urmatoare, vor fi finalizate o serie de parteneriate cu jucatori din domenii strategice, banci, comercianti, procesatori, pentru a aduce la cunostinta clientilor beneficiile aduse de sistemul 3D-Secure.

In plus, Visa a demarat o campanie de infomare cu scopul de a atrage noi participanti in sistem.

Cat de sigure pot fi platile pe internet?

Comertul online ofera multiple avantaje clientilor, prin economie de timp, preturi mai mici si o oferta mai larga, disponibila oricui are acces la internet. Trecerea de la plata ramburs la plata online s-a facut anevois, principalul motiv fiind neincrederea clientilor sa isi ofere datele cardului pe internet.

Initial, plata online se face doar introducand numarul cardului si un cod CVV inscris pe spatele acestuia in formularele online ale magazinelor. Astfel, daca aceste date sunt furate, oricine le poate utiliza mai apoi pentru a face tranzactii pe internet.

Standardul 3D secure, ofera o protectie in plus, prin alegerea de catre fiecare client a unei parole unice, confidentiale  (inrolare in 3D-secure). Ulterior, de fiecare data cand cardul este utilizat pentru o plata pe un site ce are afisata sigla Verified by Visa sau MasterCard SecureCode, tranzactia va fi procesata numai daca si aceasta parola este introdusa.

“Majoritatea covarsitoare a site-urilor din Romania sunt inrolate”, a precizat Cretu. Directorul Visa a adaugat ca in momentul de fata, daca o banca intra in discutii cu un comerciant pentru oferirea serviciilor de incasare online, comerciantul va adera obligatoriu in sistemul 3D-Secure.

Care este pericolul de frauda?

In prezent, clientii se tem de frauda, dar evita sa isi inroleze cardurile in 3D Secure. Ei trebuie sa stie insa ca frauda este transferata automat catre partea neinrolata.

Mai exact, daca un comerciant ofera standardul de securitate 3-D Secure, iar clientul foloseste un card neinrolat, in caz de frauda, paguba va fi suportata de client.

Problema apare daca un client are cardul inrolat, dar il foloseste la plata cumparaturilor pe un site neinrolat. Aceste situatii apar in special in cazul site-urilor din SUA, unde sistemul nu este inca adoptat.

Momentan, avand in vedere ca romanii nu merg atat de departe ci prefera magazinele europene, frauda pe piata din Romania este aproape nesemnificativa.

De aceea, este important ca, pe langa inrolarea propriului card, clientii sa faca plati in principal doar pe site-uri inrolate la randul lor, ce pot fi recunoscute prin afisarea siglelor Verified by Visa si MasterCard SecureCode, precum si prin adresa URL specifica ce incepe cu “https”.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?
Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

11 Decembrie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

22 Iunie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.

2 Mai 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus