Tranzactiile online au o rata de frauda semnificativ mai mica in Romania fata de media europeana

Frauda aferenta utilizarii cardurilor pentru plati online este de 9 ori mai mica in Romania fata de restul Europei, conform  datelor centralizate de Visa.

Tranzactiile realizate online cu cardul s-au dovedit destul de sigure in Romania, chiar si in conditiile in care sistemul 3D-Secure este utilizat de doar 200.000 de posesori de carduri din cei 12,6 milioane existenti.


Conform unui indice dezvoltat de Visa, care tine cont de diversi  indicatori precum numarul de tentative de frauda, valoare, etc, in Romania nivelul inregistrat este de 9 ori mai mic decat media inregistrata in Europa.

Unul din motive este si adancimea redusa a pietei, respectiv numarul mic de tranzactii.

Pe de alta parte, pericolul vine din zona de offline care, odata cu introducerea cardurilor cu cip, mai greu de clonat, beneficiaza de o securitate sporita. Este de asteptat astfel ca fraudatorii sa isi indrepte mai mult atentia catre zona online.

“Este o chestiune de timp sa ajunga si in Romania, unde momentan frauda este neglijabila”, avertizeaza Catalin Cretu, director general Visa pentru Romania.

Cea mai buna metoda prin care populatia se poate pune la adapost este inrolarea cardurilor in sistemul 3D-secure, respectiv alegerea unei parole unice, confidentiale, ce va fi introdusa ulterior la autorizarea platilor online.

In prezent, 11 banci in Romania ofera aceasta optiune pentru clientii lor. Din 12,6 milioane de carduri existente, 9 milioane sunt preinrolate, singurul pas ce trebuie facut de client este sa intre pe site-ul bancii emitente a cardului detinut si sa isi aleaga parola.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank
Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank

Cati oameni, atatea dileme fericite. Vestea buna e ca nu trebuie sa mai alegi! Le poti avea pe toate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank.

13 Decembrie 2021 | Articol sponsorizat

Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale
Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

La aproape doua luni de la lansarea cardurilor virtuale in portofoliul ING Bank Romania, peste 16.000 de persoane le-au emis in Homeā€™Bank si au inceput sa le utilizeze, un sfert chiar inainte ca acestea sa fie anuntate in mod oficial.

8 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

De ce depasesc cardurile de credit depozitele in  preferintele romanilor?
De ce depasesc cardurile de credit depozitele in preferintele romanilor?

Scaderea dobanzilor bancare la termen a avut si efecte mai putin anticipate, precum reevaluarea economisirii cash, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Unlock Market Research la cererea BCR.

30 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus