Tranzactiile online au o rata de frauda semnificativ mai mica in Romania fata de media europeana

Frauda aferenta utilizarii cardurilor pentru plati online este de 9 ori mai mica in Romania fata de restul Europei, conform  datelor centralizate de Visa.

Tranzactiile realizate online cu cardul s-au dovedit destul de sigure in Romania, chiar si in conditiile in care sistemul 3D-Secure este utilizat de doar 200.000 de posesori de carduri din cei 12,6 milioane existenti.


Conform unui indice dezvoltat de Visa, care tine cont de diversi  indicatori precum numarul de tentative de frauda, valoare, etc, in Romania nivelul inregistrat este de 9 ori mai mic decat media inregistrata in Europa.

Unul din motive este si adancimea redusa a pietei, respectiv numarul mic de tranzactii.

Pe de alta parte, pericolul vine din zona de offline care, odata cu introducerea cardurilor cu cip, mai greu de clonat, beneficiaza de o securitate sporita. Este de asteptat astfel ca fraudatorii sa isi indrepte mai mult atentia catre zona online.

“Este o chestiune de timp sa ajunga si in Romania, unde momentan frauda este neglijabila”, avertizeaza Catalin Cretu, director general Visa pentru Romania.

Cea mai buna metoda prin care populatia se poate pune la adapost este inrolarea cardurilor in sistemul 3D-secure, respectiv alegerea unei parole unice, confidentiale, ce va fi introdusa ulterior la autorizarea platilor online.

In prezent, 11 banci in Romania ofera aceasta optiune pentru clientii lor. Din 12,6 milioane de carduri existente, 9 milioane sunt preinrolate, singurul pas ce trebuie facut de client este sa intre pe site-ul bancii emitente a cardului detinut si sa isi aleaga parola.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?
Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM.

28 August 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus