top banner

Tranzactiile cu carduri si problemele de comunicare banca-client

23 Noiembrie 2016 | Autor: Dan Palangean

In unele cazuri, relatia dintre o banca si un client ce detine un card de credit la acea banca este afectata din motive de comunicare aparent banale, dar cu consecinte importante pentru persoana in cauza. Pentru a depista aceste situatii, ar fi necesara mai multa atentie la semnalele celor care utilizeaza in mod cotidian acest produs de creditare.
Pentru a nu face o expunere teoretica seaca, lipsita de relevanta, vom prezenta cateva situatii frecvente, ce reclama o interventie in modalitatea de lucru a bancilor. Precum si o interventie din partea reglementatorului, in ideea de a impune o forma standardizata si un minim de informatii necesare consumatorilor de produse bancare.
In acest sens, vom face referire la o banca „normala”, cu o cota de piata nici foarte mare nici foarte mica, ce doreste sincer sa ofere o calitate buna a serviciilor dar neglijeaza rezultatul practic al modului in care sunt implementate facilitatile oferite.
1.Exista posibilitatea de a solicita bancii primirea zilnica, la ora 9.30 dimineata a situatiei sumei existente in contul cardului de credit. Soldul transmis nu permite, insa, aflarea sumei disponibile pe card pentru noi tranzactii (fie si prin efectuarea de catre client a scaderii dintre limita de credit stabilita si suma transmisa automat de sistemul informatic al bancii).
Motivul, acest sold semnifica, de fapt, totalul sumelor trase de comercianti din banii pusi la dispozitie in momentul in care se efectueaza plata cu cardul si nu totalul platilor deja efectuate. Culmea este ca, daca se face o interogare la un automat bancar pentru sumele utilizate pe acelasi card de credit, se obtine in mod corect disponibilul pentru alte plati.
Ceea ce inseamna ca aceasta informatie, deja existenta, putea fi transmisa clientului la prima ora a diminetii sub forma sumei ramase ca disponibil pentru cumparaturi. Adica exact ceea ce il intereseaza cand intra in magazin si nu cati bani au tras comerciantii din tranzactiile anterioare, informatie complet inutila pentru a sti daca mai are suficienti bani pe card pentru a achita anumite produse sau servicii.
2.Depunerile de bani la automatele speciale dedicate pentru operatiuni cu numerar sunt foarte utile pentru a economisi timp iar procedura este simpla si prietenoasa cu clientul. Exista, insa, o mica mare problema. Banii depusi „nu se vad” imediat in sistem ci, potrivit estimarilor functionarilor bancii, dupa 15 – 20 de minute.
Sa presupunem ca vreti sa achizitionati un produs care costa 2.000 de lei, aveti la dumneavoastra 100 de lei iar pe card mai sunt disponibili 1.950 de lei. Teoretic, ati putea depune 50 de lei si sa achitati imediat cu cardul. Dar practic nu se poate plati, pana nu „intra banii”. Din motive de simetrie, daca atunci cand ies bani din cont, iesirea se vede imediat, nu are logica sa nu se vada imediat si intrarile.
3.Pentru siguranta, se poate seta din contul de client o notificare atunci cand din cont se efectueaza tranzactii ce depasesc o anumita suma de bani mai insemnata. Notificarea se face prin transmiterea unui SMS pe numarul de telefon indicat de client. Din nou, o intentia buna se transforma intr-o intreprindere inutila, deoarece informatia parvine incomplet si mult prea tarziu.
Concret, SMS-ul nu e transmis imediat dupa efectuarea tranzactiei ci atunci cand comerciantul trage banii (pot trece doua-trei zile). Culmea, mesajul nu contine data si ora efectuarii tranzactiei, nu contine numele comerciantului si nici terminatia cardului cu care s-a efectuat plata ( pe un cont de card de credit se pot emite carduri suplimentare pentru sotie, copii, etc).
Singura informatie parvine sub forma ca cineva, candva a platit suma de „x” lei cu nu se stie ce card. Daca respectivul card a fost sustras, „imprumutat” pentru plati pe internet sau, pur si simplu, vanzatorul a gresit in plus suma trasa iar clientul nu a observat, nu se va intampla nimic in timp util din punct de vedere al avertizarii titularului de cont.
Sunt doar cateva exemple verificate practic, exemple de comunicare deficitara care nu este nici in interesul bancii, nici in interesul clientului. Mai pot fi multe altele si va invitam sa le semnalati (cum vi se spune cand sunteti avertizati ca veti fi inregistrati) „in scopul imbunatatirii activitatii”. Precum si in speranta ca „imbunatirea activitatii” va fi standardizata, pentru a avea o practica unitara in domeniul bancar.
Dan Palangean este consultant strategie la Banca Nationala a Romaniei
Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cele mai bune carduri de cash-back

Cele mai bune carduri de cash-back

Sa iti poti recupera un procent din valoarea cumparaturilor uzuale fara ca asta sa presupuna neaparat costuri colaterale reprezinta o provocare pentru tot mai multi romani.

20 Apr 2022 | Carduri
Cum te poti transforma din client in agent de vanzari

Cum te poti transforma din client in agent de vanzari

Orange Money, copiata imediat de concurentul direct Revolut, a propus un bonus de 150 de lei fiecarui client care aduce un nou recrut in sistem din lista lui de amici. Si beneficiile nu se opresc aici.

22 Feb 2022 | Carduri
Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank

Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank

Cati oameni, atatea dileme fericite. Vestea buna e ca nu trebuie sa mai alegi! Le poti avea pe toate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank.

13 Dec 2021 | Carduri
Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

La aproape doua luni de la lansarea cardurilor virtuale in portofoliul ING Bank Romania, peste 16.000 de persoane le-au emis in Home’Bank si au inceput sa le utilizeze, un sfert chiar inainte ca acestea sa fie anuntate in mod oficial.

08 Noi 2021 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă