top banner

Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

26 Octombrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

Foto: Unsplash.com

Schimbarea leilor in valuta in perioada concediilor sau economisirea in euro fara costurile conversiei sunt acum mai accesibile publicului prin solutiile propuse de banci sau fintech-uri nebancare.
Daca in urma cu mai multi ani ne resemnasem sa pierdem regulat pana la 1-2 procente din valoarea sumelor schimbate din lei in valuta pentru bugetul de vacanta, plata ratelor sau economisirea in valuta, in prezent conversia se poate face la cursul oficial BNR sau la cursul interbancar.
Facilitatile oferite sunt insa limitate la o anumita suma iar pentru valori ce depasesc acest reper trebuie platit uneori un abonament. 
Conversii la curs interbancar prin fintech-urile Curve si Revolut
Revolut a fost prima companie fintech care si-a castigat o cota buna de popularitate in Romania oferind schimburi valutare la cotatiile interbancare, ceea pentru amatorii de cheltuieli in strainatate a contat initial foarte mult. 
Devenit intre timp banca, Revolut ofera in prezent si credite, dar si optiuni de tranzactionare a actiunilor, metalelor pretioase sau criptomenedelor. 
In pachetul Standard, gratuit (se aplica taxe doar la livrarea cardului), se pot efectua schimburi valutare in peste 29 de monede, fara comision, dar in limita unei valori cumulate de 1.000 euro/luna. O suma utila pentru vacante dar si pentru achizitiile online. 
Pentru a avea acces la schimburi valutare nelimitate ca suma trebuie trecut insa la pachetul Premium, care presupune un abonament lunar de 30 de lei sau la pachetele de valori superioare. 
Spre deosebire de Revolut care ofera un cont curent cu IBAN-ul aferent, Curve este un portofel de carduri propus de un alt fintech britanic. 
Practic, in aplicatia Curve utilizatorul isi va legea toate cardurile disponibile, bancare sau de fidelitate, si va alege din meniu cu ce card va plati contactless cu telefonul sau la POS cu cardul Curve. 
O optiune interesanta este “Go Back in Time”, care permite ca o tranzactie efectuata de pe un card prin intermediul aplicatiei sa fie mutata pe alt card al utilizatorului, in interval de 30 de zile. 
In varianta Standard a serviciului, gratuita (costa doar livrarea cardului fizic-5 euro), accesul la cursul de schimb din pietele Forex se face in limita a 1.000 euro iar pentru acces nelimitat trebuie achizitiont un pachet cu abonament lunar care pleaca de la 10 euro. 
Schimbul valutar la curs de schimb avantajos se poate face de pe toate cardurile inscrise in aplicatie, pe rand, utilizatorul alegand cu ce card va plati (preferintele se pot schimba la fiecare tranzactie).
Pachetele care presupun abonamente ofera insa si un sistem de cashback de 1% din valoarea tranzactiilor pentru 3 retaileri selectati (pachetul de 10 euro/luna abonament) sau 6 retaileri (abonamentul este aici de 15 euro/luna).
Schimb valutar la cursul BNR prin bancile Intesa, Raiffeisen si Unicredit
Intesa Sanpaolo Bank are in pachetele de cont curent Start, Plus si Premium optiunea Brunch Exchange ce presupune efectuarea schimburilor valutare intre conturile proprii la curs BNR pentru pachetele lei-euro si lei-dolari in intervalul orar 10-12, in limita a 1.500 euro (echivalent)/zi. 
Pachetul Start (pentru clientii noi) nu are costuri de administrare sau comisioane la retragerile de numerar la bancomate (indiferent de retea) cu conditia sa se efectueze lunar cel putin o plata electronica sau cu cardul (in caz contrar este 10 lei pe luna administrarea contului). 
In cazul in care se depaseste limita de 1.500 euro/zi cursul folosit este cel practicat de banca in ziua respectiva. 
Tot 1.500 euro/zi este limita si pentru posesorii pachetelor de cont curent de la Raiffeisen Bank. Operatiunile se pot derula intre orele 10 si 11 in zilele lucratoare in aplicatiile Smart Mobile si Raiffeisen Online.
In cazul in care se face minim o plata lunara online sau cu telefonul pachetul Zero Simplu este gratuit (in caz contrar 10 lei/luna) iar pentru pachetul Premium, cu facilitati suplimentare, costul lunar este zero daca exista incasari de minim 2.000 euro in ultimele 3 luni (in caz contrar 60 de lei)
Si posesorii pachetelor de cont curent de la UniCredit Bank au acces la un schimb valutar lei-euro si lei-dolari la cursul BNR din ziua conversiei. Tranzactiile se efectueaza prin serviciile de internet si mobile banking in zilele lucratoare in intervalul orar 13,15-14,15 in limita a 1.000 euro/tranzactie (este permisa o singura tranzactie pe zi). 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Impulsionarea vanzarilor prin oferte cashback prinde viteza

Impulsionarea vanzarilor prin oferte cashback prinde viteza

Oferirea unor procente bonus pentru achizitiile prin cardurile de credit sau de debit de la magazinele partenere sau folosind site-urile dedicate amatorilor de recompense este tot mai populara iar partea buna este ca cele doua sisteme pot fi combinate.

23 Oct 2023 | Carduri
Bancile tenteaza studentii cu pachete de cont curent si promotii

Bancile tenteaza studentii cu pachete de cont curent si promotii

Cei care urmeaza o facultate sunt considerati o nisa tot mai interesanta de banci, ofertele pentru acestia incluzand pachete de cont curent cu zero comisioane de administrare, internet banking, carduri de debit si concursuri cu premii.

09 Oct 2023 | Carduri
Call centere bancare: in cat timp se parcurge distanta dintre robotei si operatorii umani?

Call centere bancare: in cat timp se parcurge distanta dintre robotei si operatorii umani?

Aparitia unor sisteme informatizate, care sa preia din sarcinile operatorilor din departamentele de relatii cu clientii, se poate dovedi practica pentru sarcini foarte simple, dar si foarte cronofaga pentru cele mai complexe. Conso a vrut sa vada, in mod real, cat dureaza sa intri in legatura cu un operator uman la cateva dintre cele mai mari banci si cat de efectiv este ajutorul pe care-l primesti in urma interactiunii.

28 Sep 2023 | Carduri
Strategia rate fara dobanda poate concura creditele de consum

Strategia rate fara dobanda poate concura creditele de consum

Pe langa perioada de gratie care ajunge pana la 60 de zile, ratele fara dobanda oferite la comerciantii parteneri prin intermediul cardurilor de credit pot concura creditele de consum cand numarul lor trece de 12.

19 Iun 2023 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă