top banner

Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

26 Octombrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

Foto: Unsplash.com

Schimbarea leilor in valuta in perioada concediilor sau economisirea in euro fara costurile conversiei sunt acum mai accesibile publicului prin solutiile propuse de banci sau fintech-uri nebancare.
Daca in urma cu mai multi ani ne resemnasem sa pierdem regulat pana la 1-2 procente din valoarea sumelor schimbate din lei in valuta pentru bugetul de vacanta, plata ratelor sau economisirea in valuta, in prezent conversia se poate face la cursul oficial BNR sau la cursul interbancar.
Facilitatile oferite sunt insa limitate la o anumita suma iar pentru valori ce depasesc acest reper trebuie platit uneori un abonament. 
Conversii la curs interbancar prin fintech-urile Curve si Revolut
Revolut a fost prima companie fintech care si-a castigat o cota buna de popularitate in Romania oferind schimburi valutare la cotatiile interbancare, ceea pentru amatorii de cheltuieli in strainatate a contat initial foarte mult. 
Devenit intre timp banca, Revolut ofera in prezent si credite, dar si optiuni de tranzactionare a actiunilor, metalelor pretioase sau criptomenedelor. 
In pachetul Standard, gratuit (se aplica taxe doar la livrarea cardului), se pot efectua schimburi valutare in peste 29 de monede, fara comision, dar in limita unei valori cumulate de 1.000 euro/luna. O suma utila pentru vacante dar si pentru achizitiile online. 
Pentru a avea acces la schimburi valutare nelimitate ca suma trebuie trecut insa la pachetul Premium, care presupune un abonament lunar de 30 de lei sau la pachetele de valori superioare. 
Spre deosebire de Revolut care ofera un cont curent cu IBAN-ul aferent, Curve este un portofel de carduri propus de un alt fintech britanic. 
Practic, in aplicatia Curve utilizatorul isi va legea toate cardurile disponibile, bancare sau de fidelitate, si va alege din meniu cu ce card va plati contactless cu telefonul sau la POS cu cardul Curve. 
O optiune interesanta este “Go Back in Time”, care permite ca o tranzactie efectuata de pe un card prin intermediul aplicatiei sa fie mutata pe alt card al utilizatorului, in interval de 30 de zile. 
In varianta Standard a serviciului, gratuita (costa doar livrarea cardului fizic-5 euro), accesul la cursul de schimb din pietele Forex se face in limita a 1.000 euro iar pentru acces nelimitat trebuie achizitiont un pachet cu abonament lunar care pleaca de la 10 euro. 
Schimbul valutar la curs de schimb avantajos se poate face de pe toate cardurile inscrise in aplicatie, pe rand, utilizatorul alegand cu ce card va plati (preferintele se pot schimba la fiecare tranzactie).
Pachetele care presupun abonamente ofera insa si un sistem de cashback de 1% din valoarea tranzactiilor pentru 3 retaileri selectati (pachetul de 10 euro/luna abonament) sau 6 retaileri (abonamentul este aici de 15 euro/luna).
Schimb valutar la cursul BNR prin bancile Intesa, Raiffeisen si Unicredit
Intesa Sanpaolo Bank are in pachetele de cont curent Start, Plus si Premium optiunea Brunch Exchange ce presupune efectuarea schimburilor valutare intre conturile proprii la curs BNR pentru pachetele lei-euro si lei-dolari in intervalul orar 10-12, in limita a 1.500 euro (echivalent)/zi. 
Pachetul Start (pentru clientii noi) nu are costuri de administrare sau comisioane la retragerile de numerar la bancomate (indiferent de retea) cu conditia sa se efectueze lunar cel putin o plata electronica sau cu cardul (in caz contrar este 10 lei pe luna administrarea contului). 
In cazul in care se depaseste limita de 1.500 euro/zi cursul folosit este cel practicat de banca in ziua respectiva. 
Tot 1.500 euro/zi este limita si pentru posesorii pachetelor de cont curent de la Raiffeisen Bank. Operatiunile se pot derula intre orele 10 si 11 in zilele lucratoare in aplicatiile Smart Mobile si Raiffeisen Online.
In cazul in care se face minim o plata lunara online sau cu telefonul pachetul Zero Simplu este gratuit (in caz contrar 10 lei/luna) iar pentru pachetul Premium, cu facilitati suplimentare, costul lunar este zero daca exista incasari de minim 2.000 euro in ultimele 3 luni (in caz contrar 60 de lei)
Si posesorii pachetelor de cont curent de la UniCredit Bank au acces la un schimb valutar lei-euro si lei-dolari la cursul BNR din ziua conversiei. Tranzactiile se efectueaza prin serviciile de internet si mobile banking in zilele lucratoare in intervalul orar 13,15-14,15 in limita a 1.000 euro/tranzactie (este permisa o singura tranzactie pe zi). 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Descoperitul de cont atasat cardurilor de debit si echivalent cu cateva salarii nete si-a pierdut din atractivitate odata cu introducerea ratelor fara dobanda pe cardul de credit, fiind preferat mai mult ca solutie pentru situatii exceptionale.

08 Mai 2024 | Carduri
Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Nivelul dobanzilor, inclusiv a celor penalizatoare, numarul de rate fara dobanda, perioada de gratie, sunt cateva detalii esentiale de avut in vedere la alegerea unui astfel de produs.

16 Apr 2024 | Carduri
Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri
Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Achizitionate individual sau in cazul unor pachete, cardurile de debit cu cashback la comerciantii parteneri pot oferi sansa unor economii reale cand sunt vizate magazinele cele mai frecventate de posesori.

11 Ian 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă