Riscul de atacuri financiare creste de Sarbatori


Riscul ca datele cardului bancar sa fie furate creste semnificativ in perioada sarbatorilor de iarna, odata cu inmultirea ofertelor din partea comerciantilor, fapt care duce la mai multe cumparaturi online. In aceste conditii, specialistii in atacuri cibernetice recomanda prudenta in introducerea datelor de card pe site-uri necunoscute.


„In timp ce clientii de e-commerce isi pun dorinte pentru reducerile care urmeaza, retailerii se pregatesc pentru cresteri masive ale numarului de vizitatori, iar detinatorii infrastructurii financiare – banci si sisteme de plata – se pregatesc pentru cresteri majore privind numarul si valoarea tranzactiilor, infractorii cibernetici isi fac propriile pregatiri”, subliniza specialistii din cadrul Kaspersky Lab.

Potrivit statisticilor companiei, in anii 2014 si 2015, proportia paginilor de phishing care vaneaza date financiare, detectate de companie in trimestrul patru a fost cu aproximativ 9% mai mare decat in restul anului.

Mai mult, in anul 2014, actiunile de phishing financiar au reprezentat 28,73% din totalul atacurilor cibernetice, iar in trimestrul patru al anului, procentul a crescut la 38,49%.

De asemenea, in 2015, 34,33% dintre toate atacurile de phishing au fost financiare, insa cifra inregistrata de acestea in ultimul trimestru al anului a ajuns la 43,38% din total.

Cum ne ferim de atacurile financiare?

Astfel, pentru a evita actiunile de phishing din perioada sarbatorilor de iarna, care incep cu "Black Friday" si "Cyber Monday" si continua cu Craciunul, sunt recomandate o serie de masuri.


Astfel, sunt de evitat: accesarea de link-uri venite de la persoane necunoscute sau de link-uri suspecte trimise de catre prieteni, prin intermediul site-urilor de socializare sau pe e-mail, introducerea datelor de card pe site-uri necunoscute sau suspecte.

Potrivit specialistilor, phishing-ul reprezinta una dintre cele mai raspandite amenintari cibernetice cu care se pot confrunta utilizatorii in timpul perioadelor de reduceri specifice sarbatorilor. Acesta este un proces fraudulos prin care se incearca obtinerea, prin furt, a unor informatii, nume de utilizator, parole, detalii despre carduri bancare sau alte date cu caracter personal, printr-un mesaj sau alta metoda de comunicare electronica, in care se pretinde ca autorul este o entitate de incredere.

In majoritatea cazurilor, se pretinde ca respectivele comunicari electronice provin din partea unor site-uri ale anumitor banci sau platforme care administreaza plati online, mai avertizeaza specialistii.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?
Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

11 Decembrie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

22 Iunie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.

2 Mai 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus