Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM.
 

ING le ofera din aceasta luna detinatorilor aplica?iei mobile Home Bank posibilitatea de a face retrageri de numerar de la bancomatele bancii fara sa isi mai utilizeze cardul, doar cu ajutorul telefonului si a unui cod generat in aplica?ie a carui valabilitate este de 15 minute din momentul primirii pe telefon. 

Clientul se logheaza în contul sau din Home Bank, alege optiunea Plati, apoi Retragere fara card. Urmatorul pas este generarea unui cod activ 15 minute care urmeaza sa fie folosit la ATM, dupa ce selecteaza optiunea plata f?r? card. 

Inainte de generarea codului se alege contul din care urmeaza sa fie retrasi banii (in ipoteza ca solicitantul are mai multe) si suma necesara (maxim 500 de lei pe zi ?i nu mai mult de 10.000 pe luna). Dup? generarea codului va primi pe mail un mesaj de informare cu privire la asta, mesaj care este util in cazul in care nu titularul contului a solicitat generarea codului (se poate suna la banca pentru a bloca repede cardul). 

Clientii ING au astfel posibilitatea de a folosi acum telefonul si pentru retrageri de numerar fara card dup? ce banca le oferise anterior posibilitatea sa plateasca direct cu telefonul la POS-urile magazinelor (se genera un card virtual in Home Bank pentru asta).

Banca Transilvania are bancomate contactless

In urma cu un an Banca Transilvania anunta lansarea unui tip de ATM-uri contactless (fara fanta pentru card), primul de acest gen fiind instalat la Promenada Mall. 

Banii se retrageau cu telefonul, prin aplicatiile BT Pay sau Apple Pay (se apropie telefonul de bancomat, utilizatorul se autentifica in aplicatie apoi urma pasii obisnuiti la orice retragere) dar si cu cardurile... contacless lansate de banca (marele avantaj la un astfel de produs este ca dispar cazurile de carduri blocate in bancomat pe motiv de PIN gresit). 

In intervalul iulie-octombrie 2019 banca anunta 600.000 de tranzactii contacless la bancomatele sale. 

Clientii Bancii Transilvania au de asemenea posibilitatea sa apeleze si la o aplicatie mobila-Neo BT. Utilizatorul o descarca, se inregistreaza, intra in meniul Produse/Cardurile mele si bifeaza optiunea Cash fara card. Va selecta apoi metoda de primire a codului de plata (SMS sau email), perioada sa de valabilitate si odata primit codul, dupa ce autorizeaza tranzactia, il va folosi la bancomat pentru a scoate bani fara card. Aceleasi rezultat se obtine accesand site-ul web neobt.ro.

De ce exista interes pentru platile fara cardul fizic?

Pe de-o parte ne putem gandi la atragerea pasionatilor de tehnologie. Generatia tanara e greu de despartit azi de smartphone, in vreme ce cardul bancar apare in buzunar mai tarziu decat telefonul. Un tan?r va purta mai greu o gentuta dupa el pentru telefon, chei, portofel, port-card dar nu se va desparti niciodata de telefonul care a devenit cea mai folosita modalitate de a tine legatura cu prietenii. 

In plus, mutarea unei parti din operatiuni de la cardul real la operatiuni virtuale ar putea genera economii de costuri in viitor pentru banci pe partea de emitere de carduri si nu numai. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?
Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?

Numarul bancilor care ofera aplicatii de plata ce permit utilizarea telefonului in locul cardului este in crestere. Mai ramane doar ca si cel al utilizatorilor sa aiba o dinamica asemanatoare pe termen lung.

30 Iulie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cardurile de credit pluseaza la avantaje colaterale
Cardurile de credit pluseaza la avantaje colaterale

Desi dobanzile cardurilor de credit sunt foarte ridicate, bancile incearca sa le faca atractive oferind la pachet cu acestea rate la comerciantii parteneri (pana la 40), asigurari de calatorie, mile aeriene, transport fara costuri la retaileri ori bani inapoi la cumparaturi.

21 Iulie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus