Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM. 

ING le ofera din aceasta luna detinatorilor aplica?iei mobile Home Bank posibilitatea de a face retrageri de numerar de la bancomatele bancii fara sa isi mai utilizeze cardul, doar cu ajutorul telefonului si a unui cod generat in aplica?ie a carui valabilitate este de 15 minute din momentul primirii pe telefon. 

Clientul se logheaza în contul sau din Home Bank, alege optiunea Plati, apoi Retragere fara card. Urmatorul pas este generarea unui cod activ 15 minute care urmeaza sa fie folosit la ATM, dupa ce selecteaza optiunea plata f?r? card. 

Inainte de generarea codului se alege contul din care urmeaza sa fie retrasi banii (in ipoteza ca solicitantul are mai multe) si suma necesara (maxim 500 de lei pe zi ?i nu mai mult de 10.000 pe luna). Dup? generarea codului va primi pe mail un mesaj de informare cu privire la asta, mesaj care este util in cazul in care nu titularul contului a solicitat generarea codului (se poate suna la banca pentru a bloca repede cardul). 

Clientii ING au astfel posibilitatea de a folosi acum telefonul si pentru retrageri de numerar fara card dup? ce banca le oferise anterior posibilitatea sa plateasca direct cu telefonul la POS-urile magazinelor (se genera un card virtual in Home Bank pentru asta).

Banca Transilvania are bancomate contactless

In urma cu un an Banca Transilvania anunta lansarea unui tip de ATM-uri contactless (fara fanta pentru card), primul de acest gen fiind instalat la Promenada Mall. 

Banii se retrageau cu telefonul, prin aplicatiile BT Pay sau Apple Pay (se apropie telefonul de bancomat, utilizatorul se autentifica in aplicatie apoi urma pasii obisnuiti la orice retragere) dar si cu cardurile... contacless lansate de banca (marele avantaj la un astfel de produs este ca dispar cazurile de carduri blocate in bancomat pe motiv de PIN gresit). 

In intervalul iulie-octombrie 2019 banca anunta 600.000 de tranzactii contacless la bancomatele sale. 

Clientii Bancii Transilvania au de asemenea posibilitatea sa apeleze si la o aplicatie mobila-Neo BT. Utilizatorul o descarca, se inregistreaza, intra in meniul Produse/Cardurile mele si bifeaza optiunea Cash fara card. Va selecta apoi metoda de primire a codului de plata (SMS sau email), perioada sa de valabilitate si odata primit codul, dupa ce autorizeaza tranzactia, il va folosi la bancomat pentru a scoate bani fara card. Aceleasi rezultat se obtine accesand site-ul web neobt.ro.

De ce exista interes pentru platile fara cardul fizic?

Pe de-o parte ne putem gandi la atragerea pasionatilor de tehnologie. Generatia tanara e greu de despartit azi de smartphone, in vreme ce cardul bancar apare in buzunar mai tarziu decat telefonul. Un tan?r va purta mai greu o gentuta dupa el pentru telefon, chei, portofel, port-card dar nu se va desparti niciodata de telefonul care a devenit cea mai folosita modalitate de a tine legatura cu prietenii. 

In plus, mutarea unei parti din operatiuni de la cardul real la operatiuni virtuale ar putea genera economii de costuri in viitor pentru banci pe partea de emitere de carduri si nu numai. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale
Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

La aproape doua luni de la lansarea cardurilor virtuale in portofoliul ING Bank Romania, peste 16.000 de persoane le-au emis in Home’Bank si au inceput sa le utilizeze, un sfert chiar inainte ca acestea sa fie anuntate in mod oficial.

8 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

De ce depasesc cardurile de credit depozitele in  preferintele romanilor?
De ce depasesc cardurile de credit depozitele in preferintele romanilor?

Scaderea dobanzilor bancare la termen a avut si efecte mai putin anticipate, precum reevaluarea economisirii cash, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Unlock Market Research la cererea BCR.

30 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

De ce am opta pentru un card virtual?
De ce am opta pentru un card virtual?

Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.

24 August 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus