top banner

Proces colectiv in Marea Britanie impotriva MasterCard

09 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Aproximativ 46 milioane de britanici ar putea primi cate 300 de lire sterline fiecare in cazul in care compania MasterCard pierde procesul in care este acuzata ca a perceput comisioane excesive comerciantilor. In cadrul actiunii, companiei i se solicita despagubiri in valoare de 14 miliarde de lire sterline (16,5 miliarde de euro), transmite Reuters.
Potrivit documentelor depuse in aceasta saptamana la Curtea de Apel pentru Concurenta, MasterCard este acuzata ca, intre anii 1992 si 2008, a perceput comisioane nejustificat de mari pentru platile cu cardul la comercianti, comisioane care s-au reflectat in preturi mai mari pentru consumatori.
Actiunea in justitie a fost demarata de fostul ombudsman pentru servicii financiare din Marea Britanie, Walter Merricks. Acesta a declarat ca MasterCard a perceput in mod ilegal miliarde de lire sterline sub forma unor comisioane mari in beneficiul sau si in detrimentul consumatorilor, scrie Reuters.
”A fost aproape o taxa invizibila, iar comportamentul MasterCard in acest caz a fost rusinos. Nu au avut bunul simt sa accepte ca au cauzat pagube consumatorilor", a spus Merricks.
Toti cetatenii afectati sunt parte in proces
Potrivit casei de avocatura Quinn Emanuel, actiunea impotriva MasterCard, prin care sunt cerute cele mai mari daune din istoria Marii Britanii, cade sub incidenta unei legi prin care consumatorii britanici devin automat reclamanti daca nu aleg sa se retraga din proces. Astfel, orice cetatean din Marea Britanie care avea peste 16 ani in perioada 1992-2008 si care a efectuat plati cu cardul, numerar sau cec in intervalul analizat este automat reclamant in acest caz si are dreptul la despagubiri in caz de victorie.
Astfel, daca instana acorda cele 14 miliarde de lire cerute drept despagubiri, fiecare reclamant eligibil ar putea primi peste 300 de lire, reiese din calculele Reuters.
Compania a dezmintit acuzatiile, prin intermediul unui comunicat de presa. "Respingem fundamentele acestei plangeri si intentionam sa ne opunem viguros", se arata in comunicat.
Si CE a considerat excesive comisioanele pentru plata cu cardul
Actiunea din Marea Britanie vine dupa ce si Comisia Europeana a stabilit, in 2014, ca taxele cerute comerciantilor de MasterCard pentru procesarea platilor la nivelul UE au fost excesive. Un an mai tarziu, autoritatile de la Bruxelles au plafonat comisioanele interbancare la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit.
De altfel, entitatile Uniunii Europene urmaresc comisioanele percepute de operatorii de carduri, atat pentru cardurile de credit cat si pentru cele de debit, de mai bine de un deceniu, avertizand in repetate randuri ca modul in care acestea sunt convenite intre operatori incalca principiile concurentei.
Si compania Visa, principalul competitor al MasterCard a avut dispute cu Comisia Europeana in privinta comisioanelor interbancare, dar in urma cu doi ani a ajuns la o intelegere cu forul european sa reduca aceste comisioane cu procente cuprinse intre 40% si 60%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Strategia rate fara dobanda poate concura creditele de consum

Strategia rate fara dobanda poate concura creditele de consum

Pe langa perioada de gratie care ajunge pana la 60 de zile, ratele fara dobanda oferite la comerciantii parteneri prin intermediul cardurilor de credit pot concura creditele de consum cand numarul lor trece de 12.

19 Iun 2023 | Carduri
Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Mastercard ofera detinatorilor de carduri care isi platesc obligatiile fiscale prin ghiseul.ro pana la finalul acestei luni rambursarea a 10% din valoarea platilor. Din pacate, cei care au apucat deja sa isi plateasca datoriile fata de stat vor ramane cu impresia ca nu e bine sa te grabesti.

29 Mar 2023 | Carduri
Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cei mici pot deprinde mai usor sa isi gestioneze banii de buzunar iar parintii le pot aloca lunar o anumita suma. Exista insa si riscuri generate de tranzactiile pe internet si dependenta de alocarile periodice din partea parintilor.

19 Dec 2022 | Carduri
Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

BNR a decis in aceasta saptamana sa opereze o noua majorare a dobanzii de politica monetara insa de o mai mica amplitudine decat precedentele. Se vor scumpi din nou creditele cu dobanzi variabile iar depozitele vor fi remunerate mai bine chiar daca randamentele raman semnificativ real negative.

10 Noi 2022 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă