Preferati sa scoateti bani de la bancomat? S-ar putea sa va coste foarte mult

Bancile incearca sa impulsioneze plata cu cardul direct la comercianti in defavoarea retragerilor de numerar, dar in unele cazuri acest lucru inseamna aplicarea unor comisioane tot mai mari pentru utilizarea bancomatelor, comisioane care nu pot fi uneori evitate.

Regula de aur este ca de fiecare data cand este posibil, cardul sa fie utilizat direct pentru plata la comerciant. Retragerea de numerar de la bancomat si plata in cash intr-un loc unde exista instalat un POS nu aduce niciun beneficiu, in schimb poate aduce costuri destul de mari.

Comisionul ajunge si la 0,3% de la bancomatele proprii

Doar cateva banci, printre care Banca Transilvania, Volksbank, Millennium Bank, Garanti Bank si ING Bank, mai au comision zero la retragerea de la propriul bancomat la cardul standard sau la cardul de salariu. Restul bancilor percep comisioane intre 0,2% si 0,3% pentru retrageri.

Astfel, in cazul in care intr-o luna se retrage intreg salariul de 2.000 lei, comisionul platit bancii este cuprins intre 4 si 6 lei.

Daca se retrager numerar de la bancomatul altei banci, comisionul perceput poate ajunge la cativa lei doar pentru o singura tranzactie, oricat de mica. In aceste situatii, bancile percep un comision de minim 0,5% + 2,5 lei, la fiecare tranzactie. Pentru o retragere de 10 lei, comisionul platit de client va fi de 2,55 lei. Pentru o retragere de 1.000 lei, comisionul platit va fi de 7,5 lei.

Sunt si cateva banci, printre care BRD si UniCredit Tiriac Bank, unde comisioanele sunt si mai mari, si ajung chiar la 1%+4 lei. Asta inseamna ca pentru o retragere de numerar de 1.000 lei, comisionul platit va fi de 14 lei.

La polul opus, cateva institutii, precum Banca Romaneasca, Piraeus Bank sau Volksbank, au semnat conventii intre ele, iar clientii beneficiaza de comisioane reduse daca utilizeaza reteaua de bancomate a bancilor corespondente.

Unde nu poti plati cu cardul?

Bineinteles, nu intotdeauna se poate utiliza cardul la bancomat pentru a evita comisioanele de retragere numerar. Spre exemplu, magazinele mici sau chioscurile de ziare. In cele mai multe cazuri nici intretinerea lunara nu poate fi platita cu cardul sau direct intr-un cont bancar.

De asemenea, sunt si locatii cu “pretentii” unde nu se poate plati cu card bancar. Spre exemplu, la Teatrul National (TNB), aplasat langa Km. 0 si la cativa zeci de metri de centrala celei mai mari banci din Romania, inca nu a fost implementat un sistem de plata cu cardul.

Nici la Posta Romana nu poate fi utilizat cardul bancar, fiind necesar numerarul. Nici administratiile financiare nu au toate instalate POS, prin care cotribuabilii sa isi poata plati cu cardul taxele si impozitele.

Mai grave chiar sunt situatiile in care comerciantul anunta in ultimul moment ca POS-ul “nu merge”. Spre exemplu, dupa o masa la restaurant cand clientul vrea sa plateasca cu cardul afla ca “nu avem semnal” sau “POS-ul nu functioneaza momentan”, fiind nevoit sa gaseasca cel mai apropiat bancomat pentru a scoate numerar si sa suporte comisionul mare de retragere.

Sau, tocmai ai alimentat masina la benzinarie si nu poti plati cu cardul pentru ca sistemul informatic al bancii este in mentenanta, fara nicio informare prealabila.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus