Platile contactless sau cum puteti evita cozile la magazin, metrou sau farmacie


Nu putine sunt situatiile cand aveti de asteptat la o coada interminabila, la supermarketul de la colt, pentru a plati o sticla de apa si un pachet de biscuiti. Si dupa ce ati asteptat si ati asteptat, odata ce ati ajuns la casa de marcat aflati ca vanzatoarea nu va poate da restul, asa ca sunteti nevoiti sa mergeti la magazinul de peste drum sa schimbati banii.

In astfel de momente, dar si cand aveti de platit ziarul pe care il cititi in fiecare dimineata, un suc si o pizza, o cafea sau calatoria cu mijloacele de transport in comun, puteti apela la cardurile contactless.

Tehnologia contactless permite utilizatorilor sa faca plati de valoare mica, fara sa fie nevoie de codul PIN si/sau semnarea chitantei, dar si plati de valoare mai mare, prin introducerea codului PIN. Practic, aceste carduri contactless incorporeaza un cip si o antena care comunica prin unde radio cu dispozitivul acceptator.

Cu alte cuvinte, puteti plati la comerciantii acceptatori, in cateva secunde, fara sa inmanati cardul vanzatorului. Tot ce aveti de facut este sa apropiati cardul de cititorul de la casa de marcat.

De regula, in afara de instrumentele traditionale, platile de acest gen pot fi facute cu un card sub forma de breloc atasat cheilor, un sticker lipit de telefon sau portofel, sau, pur si simplu, cu telefonul mobil, atunci cand acesta are un cip special introdus in interiorul sau. In acest fel, instrumentul de plata poate fi utilizat mult mai usor, este la indemana, iar sansele sa il pierdeti scad considerabil.

La fel ca in cazul oricarui alt card bancar, in spatele dispozitivului contactless exista un cont curent sau un cont de credit, care se debiteaza ori de cate ori instrumentul este folosit la comercianti.

In Romania se pot efectua plati contactless fara introducerea codului PIN si/sau semnarea chitantei pana la limita stabilita de 100 RON. Posesorii de carduri MasterCard si Maestro PayPass pot utiliza cardurile in continuare si pentru tranzactii cu valori de peste 100 RON, introducand codul PIN. In felul acesta, se pastreaza avantajul unor tranzactii mult mai rapide si mai comode decat in mod normal.

De la cafeaua de dimineata, pana la ultimul autobuz in miez de noapte

Pana in momentul de fata programele contactless au fost extinse catre un numar important de comercianti – supermarketuri, farmacii, retele de distributie a presei, stadioane, restaurante de tip fast-food, mijloace de transport in comun.

”De la cafeaua si ziarul de dimineata si cumparaturile la supermarket care pot fi achitate cu un dispozitiv contactless, pana la accesul in mijloacele de transport in comun, cardurile MasterCard si Maestro PayPass aduc inovatie, siguranta si confort in rutina platilor zilnice”, spune Gabriel Ghita, Business Development Manager CEE Customer Division, MasterCard Europe.

”Practic, utilizatorii pot realiza plati rapid, comod, fara sa aiba nevoie de numerar, sa piarda timp la coada sau sa isi faca griji in privinta restului. Inca din 2010 am inceput sa extindem platile contactless si pentru mijloacele de transport in comun. Deja in trei orase din Romania detinatorii pot plati calatoriile direct in autobuz sau tramvai, fara sa achizitioneze inainte traditionalul bilet”, continua acesta.

Plati in viteza in mijloacele de transport in comun

”Incepand din acest an, toate statiile de metrou din Bucuresti vor beneficia de avantajele tehnologiei PayPass, iar din luna mai, impreuna cu BRD-GSG am extins aceasta facilitate si pentru mijloacele de transport la suprafata din Bucuresti, Constanta, Sibiu si, in curand, Galati.

Calatoriile in mijloacele de transport in comun realizate prin BRD Transport sunt validate prin intermediul unor echipamente dezvoltate pe platforma de acceptare MasterCard PayPass, cardul putand fi emis oriunde in lume”, a mai spus Gabriel Ghita.

Utilizatorii nu mai trebuie sa plateasca biletul in avans, ci au acces direct la mijloacele de transport, prin intermediul cardului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?
Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

11 Decembrie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

22 Iunie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.

2 Mai 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus