top banner

Plati online cu cardul - siguranta si confortul cumparaturilor facute de acasa

11 Aprilie 2011 | Autor: Alina Branescu

De la magazine virtuale ce ofera cadouri personalizate, imbracaminte si incaltaminte, aparate foto sau bilete pentru concerte si pana la organizarea unui sejur de cinci stele in strainatate, internetul a devenit o alternativa din ce in ce mai atractiva la malluri, librarii, florarii sau lanturi comerciale din mediul real.
Programul zilnic de lucru, de la 9 la 18 impinge de foarte multe ori cumparaturile pana pe ultima suta de metri. Atunci, presati de putinul timp liber pe care il avem la dispozitie, intram in primul magazin si suntem dispusi sa uitam de bluza visinie pe care am vazut-o recent in catalogul de primavara sau de o anumita marca preferata de telefoane mobile. Ajungem pana intr-acolo incat nu ne mai intereseaza nici pretul, cumparam ce gasim, doar ca sa economisim mai mult timp.
Pentru a evita situatiile de acest gen, o modalitate rapida de a bifa cel putin 70% din lista de cumparaturi, folosind cu chibzuinta timpul, dar si banii, este internetul. Aici se pot gasi produse si servicii pentru toate preferintele: pachete turistice in cele mai exotice locuri din lume, accesorii pentru mobilier, electronice si electrocasnice, carti, produse de birotica si papetarie, jucarii pentru copii, bijuterii, haine vintage si dvd-uri cu filme sau jocuri. Dar cel mai important aspect este....confortul de a face cumparaturi direct din fotoliul de acasa sau de la serviciu.
In plus, internetul reprezinta o sursa inepuizabila de oferte si promotii zilnice, care mai de care mai atractiva. In unele cazuri, comerciantii pun la dispozitia clientilor reduceri de pana la 50%.
Pentru cei care abia acum intra in contact cu aceasta modalitatea virtuala de a face cumparaturi, primul pas este familiarizarea cu modul in care se foloseste corect cardul bancar – de debit sau de credit, pentru derularea tranzactiilor electronice.
In ultimii ani, tendinta de ascensiune pe care a inregistrat-o segmentul comertului online a fost accentuata si de implementarea, de catre organizatiile internationale de plata, a standardului 3D Secure - solutia de securizare a tranzactiilor electronice. Standardul este menit sa previna riscurile de frauda si sa creasca securitatea platilor online cu cardul, avand un impact benefic atat pentru clienti, cat si pentru comercianti. Acest standard poarta diferite nume, in functie de organizatia internationala de plata. De exemplu, in cazul MasterCard, solutia 3D Secure se numeste MasterCard SecureCode.
Tranzactii online in deplina siguranta
Principiul care sta la baza cumparaturilor online in siguranta este standardul 3D Secure. Este foarte important ca posesorii sa isi inroleze cardurile in sistemul 3D Secure si sa le foloseasca apoi doar pe site-urile securizate. Pentru a putea derula tranzactii in sistemul 3D Secure trebuie ca atat comerciantul, cat si cardurile sa fie inrolate.
Inrolarea cardului in 3D Secure presupune un procedeu simplu de urmat care nu dureaza mai mult de 5-10 minute. Clientul trebuie sa contacteze banca emitenta si sa intrebe daca dispune de acest sistem. Daca da, atunci inrolarea se face fie direct pe site-ul bancii, fie intr-una din sucursale. Indiferent de modalitatea de inrolare, la sfarsit utilizatorul isi seteaza o parola, cunoscuta doar de el, care trebuie introdusa de fiecare data cand acesta doreste sa cumpere un produs / serviciu de pe internet.
Posesorul de card trebuie sa aiba grija sa compuna parola 3D Secure atat din litere cat si din cifre si nu o divulge nimanui, pentru a reduce riscurile de frauda!
In ultima perioada, institutiile financiare din Romania au adoptat si procedura de “Activation during shopping” (ADS), care permite activarea cardurilor in sistemul 3D Secure chiar in timpul unei tranzactii online, pe un site inrolat. Serviciul nu presupune costuri aditionale pentru posesorul de card.
Cum recunoasteti un site securizat?
Indiferent daca se inroleaza sau nu cardul in sistemul 3D Secure, este foarte important ca utilizatorul sa verifice daca site-ul comerciantului este securizat. Un site securizat foloseste anumite protocoale si reguli ce previn fraudele. Facand o analogie, este la fel ca in cazul sofatului – de fiecare data cand ne urcam in masina suntem atenti la cateva aspecte: oglinda retrovizoare, reglarea scaunului sau fixarea centurii. In acest caz clientul trebuie sa verifice daca pe site exista afisat un simbol sub forma de lacat sau cheie si daca adresa web incepe cu https in loc de http. Https indica faptul ca site-ul respecta un protocol de codificare a datelor transmise. Ca principiu, site-urile securizate pot fi recunoscute foarte usor pentru ca afiseaza sigle precum MasterCard SecureCode.
Tot mai multi comercianti online, atat din Romania, cat si internationali, au inceput sa foloseasca tehnologia 3D Secure pentru a spori increderea clientilor si a securiza platile cu carduri.
O alta masura de protectie este ca utilizatorul sa caute cat mai multe informatii despre comerciant, pentru a testa seriozitatea acestuia. Orice aspect suspect poate fi gasit pe forumuri, grupuri de discutii ale altor clienti nemultumiti, bloguri sau pe retelele de socializare. Dupa ce clientul a cazut de acord cu privire la un produs / serviciu, trebuie sa citeasca toate conditiile comerciale referitoare la politica de confidentialitate sau modalitatile de livrare si plata, ca sa se asigure ca este pe deplin informat. Atat e-mailul de confirmare, cat si factura proforma trebuie pastrate, pentru orice eventualitate.  
Asadar, aceste reguli nu trebuie uitate ori de cate ori se realizeaza plati cu cardul pe internet. Cu putina atentie putem achizitiona bluza visinie din catalogul de primavara, telefonul mobil multitasking sau vacanta exotica in Kenya, mult mai repede si poate chiar mai ieftin decat in mod traditional.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri
Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Milele aeriene acumulate prin achizitiile cu cardurile de credit Banca Transilvania sau cele de debit de la Revolut pot fi utilizate doar dupa acumularea unui sold considerabil, astfel incat economiile prin acumularea cash-back-ului reprezinta o cale mai sigura.

04 Iul 2024 | Carduri
Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Descoperitul de cont atasat cardurilor de debit si echivalent cu cateva salarii nete si-a pierdut din atractivitate odata cu introducerea ratelor fara dobanda pe cardul de credit, fiind preferat mai mult ca solutie pentru situatii exceptionale.

08 Mai 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă