Cum poti fi dator la un credit pe care nu l-ai solicitat?

Clientii bancilor ar trebui sa fie foarte atenti cand desemneaza un imputernicit pe cont chiar daca este o persoana foarte apropiata. O clienta BCR din Galati a aflat ca fostul sot a obtinut din postura de imputernicit un overdraft, pentru care acum este facuta responsabila si din cauza caruia a ajuns la Biroul de Credit.

In 2006, Luminita M. din Galati a deschis un cont curent la BCR. Deoarece sotul ei nu avea un cont bancar propriu, a ales solutia ca firma la care lucra sa ii vireze salariul in contul sotiei. Banca a acceptat, iar sotia l-a desemnat imputernicit pe cont, pentru a avea acces la fondurile ce ii erau virate.

Ulterior, sotul a solicitat la BCR - sucursala Galati un overdraft de 13.000 lei, iar banca a fost de acord, fara a lua in calcul faptul ca solicitantul liniei de credit nu este si titular al contului.

“Nu cunosc amanunte ale acestui demers, nici cine l-a initiat si nici in ce conditii a fost acordat, nu am vazut si nu am semnat niciun document, nu mi s-a cerut si nu mi-am dat acordul de a-mi fi utilizat contul in vreun scop”, a precizat clienta bancii pentru Conso.ro.

Lucrurile se complica

Dupa ce banii din linia de credit au fost cheltuiti, intre cei doi soti au intervenit mai multe neintelegeri si cei doi au decis in final sa divorteze. Intre timp, sotul si-a schimbat si locul de munca si nu a mai dorit ca salariul sa ii fie virat in contul fostei sotii.

In consecinta, deoarece contul clientei nu a mai fost alimentat corespunzator, s-au inregistrat intarzieri de plata, iar banca a decis sa o raporteze catre Biroul de Credit ca restantiera.

“Pe data de 5 mai (n.r. - 2010), avand intentia de a contracta un credit de refinantare a unui alt imprumut pe care il am la BCR, care ar corespunde posibilitatilor mele financiare mult mai bine decat creditul in sold, acesta fiind deosebit de pagubos pentru mine, mi s-a comunicat ca figurez cu 91 zile intarziere la plata descoperitului de cont”, ne-a spus Luminita M.

Cine plateste pentru un descoperit ce nu trebuia acordat?

Deoarece sumele aferente overdraftului au fost contractate doar de catre sot, clienta a solicitat bancii ca datoria sa ii fie imputata acestuia sau celor care au comis eroarea, iar datele ei sa fie sterse de la Biroul de Credit.

In urma sesizarilor facute, reprezentantii bancii i-au explicat clientei ca fostul sot a primit overdraftul ca urmare a unui protocol de colaborare intre banca si fostul angajator al lui. Datele aferente conturilor si ale clientilor ce urmau sa primeasca descoperit de cont au fost depuse de angajator “sub semnatura privata si stampila”.

In consecinta, banca a deschis linii de credit pentru fiecare cont transmis in acest mod de angajator, fara sa mai verifice daca beneficiarul era sau nu titularul respectivului cont.

“Acum, cei din sucursala ridica din umeri si spun ca overdraftul nu trebuia acordat fara acordul titularului”, ne-a precizat Luminita M., insa banca nu-si asuma si consecintele erorii comise.

Chiar si directia de specialitate din BCR ii da dreptate, inclusiv in scris. Mesajul transmis intr-una dintre notificari este foarte relevant: “Referitor la situatia prezentata de catre dvs., aceasta a fost analizata la nivelul directiei de specialitate, urmare careia a rezultat faptul ca la descoperitul de cont mentionat de catre dvs., avand in vedere ca nu aveti calitatea de coplatitor, nu aveti obligatii de plata pentru acest produs”, se spune in scrisoarea bancii.

Banca aplica mai departe dobanzi de penalizare

Cu toate ca reprezentantii bancii au ajuns la concluzia ca titularul contului nu are nimic de platit, contul are in continuare sold negativ si continua sa se acumuleze dobanzi penalizatoare. Pe buna dreptate, clienta se intreaba de ce situatia nu este clarificata din moment ce banca i-a dat dreptate si in scris?

Intrebati de Conso.ro despre ce drepturi are un imputenicit pe cont si daca descoperitul de cont pot fi solicitat si de alta persoana in afara de titularul contului, reprezentantii BCR nu au dorit sa comenteze.

Conform contractului de cont curent incheiat intre BCR si clienta, imputernicitilor li se confera drepturi nelimitate. Totusi, nu se precizeaza ca acestia ar putea sa obtina o linie de credit fara acordul titularului.

BCR Galati comite gafa dupa gafa

Gafele comise de functionarii sucursalei BCR din Galati nu se opresc aici. Fiind in process de divort si partaj, Luminita M. a facut o cerere catre unitatea bancii, solicitand informatii despre toate creditele contractate de sotul acesteia, pentru a le prezenta instantei. Pentru a da greutate solicitarii si a demonstra calitatea de parte in proces, Luminita M. a atasat si un certificat de grefa oferit de Judecatoria Galati.

Angajatii sucursalei BCR Galati nu numai ca nu i-au inmanat documentele solicitate, dar au trimis detalii despre creditele detinute de sot catre Judecatoria Tulcea si au anuntat-o despre acest demers printr-o scrisoare.

Doar ulterior, dupa ce clienta a sesizat banca in legatura cu eroarea comisa, documentatia a fost trimisa catre Judecatoria Galati, unde procesul este pe rol.

“Am facut solicitarea aceasta si la alte banci si toate mi-au dat mie documentele. Numai BCR le-a trimis la Judecatorie. Nu stiu daca este corect sau legal, dar macar de data aceasta au trimis la judecatoria care trebuie”, ne-a declarat Luminita M.

Update:
In urma demersurilor Conso.ro, BCR a decis sa stearga datoria doamnei Luminita M. si sa ii corecteze datele din Biroul de Credit. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

De ce am opta pentru un card virtual?
De ce am opta pentru un card virtual?

Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.

24 August 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus