O legislatie unica pentru comert la nivel european

Comisia Europeana a propus crearea unei legislatii europene comune la nivelul UE, pentru stimularea comertului transfrontalier. Comerciantii vor putea exporta in mai multe tari, la costuri mai mici, ceea ce va permite consumatorilor sa aiba acces la oferte mai numeroase, mai bune si mai ieftine cu cel putin 10%.

In ciuda unei piete unice, comertul transfrontalier se confrunta inca cu multe obstacole. Multe dintre acestea sunt cauzate de legislatiile diferite in materie de vanzare din cele 27 de state membre, potrivit Comisiei Europene. Acestea au ca efect cresterea costurilor si creeaza complicatii in momentul efectuarii tranzactiilor transfrontaliere, in special pentru intreprinderile mici.

In acest sens, Comisia Europeana considera ca existenta unei legislatii comune, chiar si optionala (reprezentand o alternativa la legislatia nationala), va contribui la inlaturarea acestor obstacole si va oferi consumatorilor mai multe optiuni la cumparare.

„Fara a elimina posibilitatea aplicarii legislatiei nationale, Comisia Europeana adopta astazi o abordare inovatoare, bazata pe libera alegere, subsidiaritate si concurenta”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.

Aceasta va facilita schimburile comerciale prin instituirea un set unitar de norme pentru contractele transfrontaliere in toate cele 27 de tari ale UE. Atunci cand comerciantii isi ofera produsele in temeiul legislatiei europene comune in materie de vanzare, cumparatorii vor avea posibilitatea de a alege un contract european, usor de incheiat, care le ofera un nivel ridicat de protectie.

Propunerea Comisiei trebuie aprobata de statele membre si de Parlamentul European, care si-a exprimat deja sprijinul, prin votarea propunerii in prima parte a acestui an.

Avantaje pentru consumatori


1. Oferirea aceluiasi nivel ridicat de protectie a consumatorilor in toate statele membre

Spre exemplu, noua legislatie ar oferi consumatorilor dreptul de a alege in mod liber masurile reparatorii in cazul in care cumpara un produs defect - chiar la mai multe luni de la cumparare. Aceasta ar permite consumatorilor sa rezilieze contractul, sa solicite inlocuirea, repararea produsului sau o reducere de pret.

Aceste masuri reparatorii vor fi disponibile inclusiv pentru consumatorii care au cumparat produse cu continut digital, precum muzica, filme, programe informatice sau aplicatii care sunt descarcate de pe internet.

In prezent, o asemenea alegere libera a masurilor reparatorii exista numai in 5 state membre ale UE, respectiv Franta, Grecia, Lituania, Luxemburg si Portugalia.

2. Existenta unei oferte mai variate de produse, la preturi mai reduse


In prezent, consumatorilor care cauta in mod proactiv oferte mai bune in UE, in special online, li se refuza adesea vanzarea sau livrarea de catre comerciant. Anual, cel putin 3 milioane de consumatori se confrunta cu aceasta situatie, potrivit datelor furnizate de Comisie.

Cumparatorii online nu ar mai primi astfel mesaje, precum „Acest produs nu este disponibil in tara dumneavoastra”, ca urmare a diferentelor dintre legislatiile nationale in materie contractuala.
Consumatorii nu se vor mai lovi astfel nici de diferentele de pret pentru bunurile de consum intre tarile UE.

Un studiu recent de tip mistery shopper, care a testat ofertele disponibile online privind bunuri de consum populare, a aratat ca, in cel putin jumatate din cazuri, consumatorii ar putea cumpara produsele din alte tari ale UE cu cel putin 10% mai ieftin. Astfel, cetatenii din 12 tari membre UE, printre care se numara si cei din Romania, ar beneficia de preturi mai mici daca ar face cumparaturi in alte tari ale Uniunii.

Acelasi studiu a aratat ca alegerea produselor este mai limitata in aproximativ jumatate din statele membre ale UE. Pentru romani, aproximativ jumatate dintre cele mai populare 100 bunuri de consum nu erau disponibile online pe piata interna.

3. Cresterea increderii consumatorilor si asigurarea securitatii cu privire la drepturile acestora in cadrul tranzactiilor transfrontaliere


44% dintre consumatori afirma ca necunoasterea drepturilor de care beneficiaza ii descurajeaza sa cumpere din alte tari ale UE.

In acest sens, consumatorii vor fi informati intotdeauna despre drepturile acestora in propria limba, in mod clar, si vor trebui sa isi dea acordul pentru incheierea unui contract in baza acestei legislatii.

Avantaje pentru intreprinderi

1. Sistem comun (dar optional) de drept al contractelor, identic pentru toate statele membre

Astfel, comerciantii nu mai trebuie sa se confrunte cu dificultatile legate de incertitudinile create de aplicarea mai multor legislatii nationale in materie contractuala.

Aproximativ  71% din intreprinderile europene au declarat ca, in cazul in care ar avea posibilitatea de a alege, ar aplica o singura legislatie europeana in materie contractuala pentru toate vanzarile transfrontaliere catre consumatori din alte tari ale UE.

2. Reducerea costurilor de tranzactionare transfrontaliere

In prezent, intreprinderile care doresc sa efectueze astfel de tranzactii trebuie sa se adapteze unui numar de 26 de legislatii nationale diferite, sa le traduca si sa angajeze avocati care costa, in medie, 10.000 euro pentru fiecare piata de export suplimentara.

Astfel, costurile ar scadea daca intreprinderile nu ar mai fi nevoite sa isi adapteze site-urile de internet la legislatia fiecarei tari din UE in care isi comercializeaz? produsele, ceea ce va stimula sectorul comertului online.

3. Ajutarea IMM-urilor in vederea extinderii activitatilor pe piete noi

In prezent, doar 9,3% din intreprinderile europene efectueaza tranzactii transfrontaliere.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

De ce am opta pentru un card virtual?
De ce am opta pentru un card virtual?

Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.

24 August 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus