top banner

Limitarea comisioanelor la platile cu card: AURSF cere garantii pentru consumatori

17 Februarie 2014 | Autor: Conso

AURSF a decis sa se implice in imbunatatirea proiectului de reglementare a comisioanelor interbancare la platile cu cardul, cerand organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de act normativ pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea unor acte normative.
De asemenea, in termenul legal, AURSF a transmis Ministerului Finantelor Publice pozitia sa in legatura cu reglementarea propusa, precum si un set de propuneri si argumente pentru imbunatatirea textului proiectului de act normativ.
AURSF sustine initiativa Ministerului Finantelor Publice de limitare a comisioanelor interbancare la platile cu cardul, la nivelurile propuse in textul supus dezbaterii publice, niveluri care sunt similare celor cuprinse in propunerea Comisiei Europene din vara anului trecut. AURSF doreste, insa, ca in textul actului normativ sa se regaseasca garantii ca, in urma aplicarii limitarii comisioanelor interbancare, consumatorii vor avea de castigat.
In opinia AURSF, garantiile sunt necesare pe doua paliere:
a) de la comercianti, care sa fie incurajati sa transfere economiile realizate din reducerea de costuri realizata prin scaderea acestor comisioane in preturi mai mici practicate la vanzarea produselor si serviciilor;
b) de la banci, care sa fie descurajate sa majoreze costul utilizarii cardurilor de catre consumatori (spre exemplu, prin majorarea comisioanelor de emitere sau de administrare anuala).
Propunerea AURSF este aceea de a implica in mod activ in aceasta chestiune:
a) Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), care sa monitorizeze comportamentul bancilor si al comerciantilor, respectiv pretul bunurilor/serviciilor, atat inainte, cat si dupa aplicarea reglementarii, si sa sanctioneze orice abatere constatata;
b) Banca Nationala a Romaniei, care sa realizeze un studiu de piata legat de costurile percepute de banci consumatorilor, pentru emiterea si utilizarea cardurilor, atat anterior intrarii in vigoare a reglementarii, cat si la 6 luni/1 an ulterior acestui moment.
"De asemenea, consideram ca modul actual de formulare al propunerii de reglementare nu asigura nici macar garantia reducerii costurilor comerciantilor, in urma reducerii comisioanelor de catre institutiile acceptante. In acest sens, am solicitat reformularea textului actului normativ. Propunerea de reformulare, precum si toate celelalte detalii ale pozitiei exprimate de AURSF pot fi regasite, pe larg, in scrisoarea trimisa Ministerului Finantelor Publice in data de 07.02.2014", declara Alin Iacob, presedintele AURSF.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Mastercard ofera detinatorilor de carduri care isi platesc obligatiile fiscale prin ghiseul.ro pana la finalul acestei luni rambursarea a 10% din valoarea platilor. Din pacate, cei care au apucat deja sa isi plateasca datoriile fata de stat vor ramane cu impresia ca nu e bine sa te grabesti.

29 Mar 2023 | Carduri
Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cei mici pot deprinde mai usor sa isi gestioneze banii de buzunar iar parintii le pot aloca lunar o anumita suma. Exista insa si riscuri generate de tranzactiile pe internet si dependenta de alocarile periodice din partea parintilor.

19 Dec 2022 | Carduri
Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

BNR a decis in aceasta saptamana sa opereze o noua majorare a dobanzii de politica monetara insa de o mai mica amplitudine decat precedentele. Se vor scumpi din nou creditele cu dobanzi variabile iar depozitele vor fi remunerate mai bine chiar daca randamentele raman semnificativ real negative.

10 Noi 2022 | Carduri
Cele mai bune carduri de cash-back

Cele mai bune carduri de cash-back

Sa iti poti recupera un procent din valoarea cumparaturilor uzuale fara ca asta sa presupuna neaparat costuri colaterale reprezinta o provocare pentru tot mai multi romani.

20 Apr 2022 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă