Imprumut cu cost zero

Cardul de credit reprezinta o solutie la indemana pentru a va acoperi minusul lasat in buget de (pe)trecerea Sarbatorilor de iarna sau de orice alt eveniment care presupune cheltuieli importante, pana la momentul in care incasati urmatorul salariu. Vestea buna este ca, daca utilizaţi in mod inteligent acest imprumut, nu veti fi nevoit in final sa platiti vreun comision sau dobanda pentru acesti bani.

Se intampla, uneori, sa treceţi prin momente in care cheltuielile va epuizeaza nu doar veniturile imediate, ci si resursele puse cu grija deoparte pentru situaţii de urgenta. Daca ati fost insa prevazator si, pe langa resursele economisite intr-un cont pentru astfel de evenimente neasteptate, aveti si un card de credit, puteti sa va folositi de banii bancii pentru a rezolva eventualele urgente sau nevoi financiare pana la urmatorul salariu. Si, daca sunteti putin atent la modul in care folositi "plasticul" din portofel, atunci nu veti avea de platit, pentru utilizarea acestor fonduri, nici macar un leu in plus sub forma de dobanda.

Unul dintre marile avantaje ale cardului de credit este asa numita perioada de gratie – respectiv intervalul in care clientul poate utiliza banii bancii fara sa plateasca dobanda - o facilitate pe care nu o are niciun alt tip de card. Atentie! Desi au, aparent, acelasi principiu de utilizare, cardurile de debit cu overdraft nu beneficiaza de perioada de gratie, iar banca percepe dobanda din primul moment in care utilizati linia de credit atasata cardului dvs. de salariu.

Revenind insa la cardul de credit, va puteti bucura de un imprumut cu cost zero daca aveti grija sa respectati doua conditii esentiale, extrem de simple.

In primul rand, trebuie sa stiti ca majoritatea institutiilor financiare acorda perioada de gratie doar pentru utilizarea cardului la comercianti, foarte putine extinzand aceasta facilitate si asupra retragerilor de la ATM.

ATM-ul (Automated Teller Machine) este un terminal automat care are scopul de a elibera numerar. Unele ATM-uri au si functie de depunere de numerar. Pentru a va bucura de costuri zero la creditul de pe card este recomandat, asadar, sa cumparati produsele de care aveti nevoie sau sa va achitati facturile platind cu cardul dvs. de credit direct la POS, si nu cu numerar pe care l-ati retras in prealabil de la bancomat.

De cele mai multe ori, daca va folositi cardul de credit la ATM, banca va calcula dobanda din primul moment de utilizare a creditului si de la primul ban retras. Pe piaţa romaneasca, rata dobanzii la cardurile de credit variaza intr-o plaja destul de larga, de la 17-18% pe an, pana la peste 30% pe an. Adaugati insa pe nota finala de plata si comisionul de retragere de numerar - acesta difera daca retrageti bani de la bancomatul institutiei financiare emitente, a altei banci sau direct de la ghiseu, dar se situeaza, cel mai adesea, in jur de 1% din suma retrasa sau chiar mai mult, in functie de politica de pret a emitentului.

A doua conditie pentru a utiliza gratuit banii bancii este sa rambursati in intregime sumele utilizate la cumparaturi inainte de expirarea perioadei de gratie. Cel mai adesea aceasta variaza, in functie de institutia financiara emitenta, intre 25 şi 55 de zile; in cazul in care nu stiti care este perioada de gratie a cardului dvs., adresati-va bancii emitente. Sa presupunem, de exemplu, ca beneficiati de o perioada de gratie de 50 de zile. Daca in luna ianuarie v-ati folosit cardul de credit pentru a cumpara produse in valoare de 100 de lei de la supermarket, platiti si factura de 50 de lei pentru energia electrica si pe cea pentru mobil, de 60 de lei, atunci trebuie sa rambursaţi cei 210 lei cheltuiti pana cel mai tarziu pe 20 februarie, si nu vi se va percepe nicio dobanda.

Daca depasiti, insa, acest termen maxim banca incepe sa calculeze dobanda, care se adauga datoriei acumulate deja la cumparaturi. Atentie! Chiar si in situatia in care va asumaţi plata dobanzii pentru creditul folosit de pe card si nu doriti sau nu puteţi sa rambursati intreaga datorie in perioada de gratie, aveti in vedere ca trebuie sa platiti macar suma minima stabilita in contract. Aceasta este calculata ca procent din valoarea creditului si variaza in prezent pe piata romaneasca intre 0% si 10%.

Daca respectati cu strictete cele doua conditii de mai sus, cardul dvs. de credit vi se va dovedi cel mai bun prieten exact atunci cand aveti mai multa nevoie, si va va ajuta sa rezolvati cu bine eventualele dificultati financiare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus