top banner

Cum sa folosesti contul de online banking in siguranta?

28 Septembrie 2012 | Autor: Conso

Aplicatiile de online banking ofera economii importante de timp si cateodata si de tarife. Cei care prefera sa faca tranzactii pe cont direct prin internet trebuie sa fie insa atenti la cateva detalii
Aplicatiile de online banking dezvoltate de banci au din start un grad ridicat de securitate in ceea ce priveste modul de accesare al contului. De la parole statice s-a trecut in majoritatea cazurilor la parole dinamice, generate de un token iar clientii pot seta limite de tranzactionare personalizate.
Cu toate acestea, pot exista si cazuri de frauda, daca clientii nu sunt atenti la cateva detalii de baza:
1.    In primul rand, computerul de pe care accesati aplicatia de online banking trebuie sa beneficieze de un ativirus destul de puternic si actualizat, pentru a evita infestarea cu virusi care pot “citi” tot ceea ce faceti si pot facilita accesul unui hot in contul dvs.
2.    Din acest motiv, evitati sa intrati in aplicatia de online banking de pe calculatoare straine, mai ales de la sali de internet. Daca faceti acest luctru, inainte de a pleca, asigurati-va ca ati iesit din aplicatie prin Log out.
3.    Daca folositi o retea de internet wireless, asigurati-va ca este o retea sigura si nu mai au si alte persoane acces in acelasi timp. Nu intrati in aplicatia de online banking la cafenele sau in locuri cu conexiunea wi-fi gratuita si libera pentru oricine.
4.    Accesati aplicatia de online banking numai de pe site-ul oficial al bancii. Verificati ca adresa url sa inceapa cu https://www...., litesa s fiind un indiciu ca respectivul site beneficiaza de un grad sporit de securitate.
5.    Nu accesati aplicatia de online banking din link-uri primite pe email, chiar daca paginile deschise par similare cu pagina oficiala a bancii. Aceasta este o schema clasica de phishing, prin care fraudatorii cloneaza paginile de internet oficiale si incearca sa obtina astfel de la clienti date de acces in cont.
Daca primiti un astfel de email sau chiar si un telefon prin care vi se solicita date aferente contului, nu dati curs solicitarilor ci anuntati imediat banca la un numar de telefon sau la o adresa de email oficiale.
6.    Bancile ofera posibilitatea de a seta limite proprii pentru tranzactiile realizate intr-o zi prin canale alternative, pentru a minimiza riscul de frauda. Daca stiti ca, de regula, nu faceti niciodata tranzactii mai mari de 500 lei intr-o singura zi puteti seta aceasta limita. Astfel, chiar daca cineva intra in cont in mod fraudulos, nu poate sustrage o suma mai mare de 500 lei.
7.    Verificati in mod regulat extrasele de cont, situatia financiara si ultimele tranzactii realizate, astfel incat, in caz de miscari suspecte pe cont, sa anuntati din timp banca si sa evitati pierderi mai mari.
8.    Evitati sa postati date personale pe site-uri de socializare, care ar putea oferi indicii asupra conturilor dvs.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Call centere bancare: in cat timp se parcurge distanta dintre robotei si operatorii umani?

Call centere bancare: in cat timp se parcurge distanta dintre robotei si operatorii umani?

Aparitia unor sisteme informatizate, care sa preia din sarcinile operatorilor din departamentele de relatii cu clientii, se poate dovedi practica pentru sarcini foarte simple, dar si foarte cronofaga pentru cele mai complexe. Conso a vrut sa vada, in mod real, cat dureaza sa intri in legatura cu un operator uman la cateva dintre cele mai mari banci si cat de efectiv este ajutorul pe care-l primesti in urma interactiunii.

28 Sep 2023 | Carduri
Strategia rate fara dobanda poate concura creditele de consum

Strategia rate fara dobanda poate concura creditele de consum

Pe langa perioada de gratie care ajunge pana la 60 de zile, ratele fara dobanda oferite la comerciantii parteneri prin intermediul cardurilor de credit pot concura creditele de consum cand numarul lor trece de 12.

19 Iun 2023 | Carduri
Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Mastercard ofera detinatorilor de carduri care isi platesc obligatiile fiscale prin ghiseul.ro pana la finalul acestei luni rambursarea a 10% din valoarea platilor. Din pacate, cei care au apucat deja sa isi plateasca datoriile fata de stat vor ramane cu impresia ca nu e bine sa te grabesti.

29 Mar 2023 | Carduri
Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cei mici pot deprinde mai usor sa isi gestioneze banii de buzunar iar parintii le pot aloca lunar o anumita suma. Exista insa si riscuri generate de tranzactiile pe internet si dependenta de alocarile periodice din partea parintilor.

19 Dec 2022 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă