top banner

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

07 Ianuarie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.
Noutatea in acest caz este ca se foloseste cardul de debit in locul unor cumparaturi in rate cu ajutorul cardului de credit, cum se utiliza mult mai des in sistemul “rate fara dobanda” folosit de unii retaileri. 

Avem insa o perioada mult mai scurta de rambursare-de exemplu, in cazul Flanco, cele 3 rate trebuie completate in 60 de zile (prima rata se trage in momentul in care comerciantul confirma ca produsul este pregatit de livrare) iar apoi se plateste lunar, iar pentru finantarea in 4 rate se poate merge maxim in 90 de zile-spre deosebire de cumparaturile in rate cu cardul de credit care se puteau extinde chiar si la la 24 de rate. 

De aici rezulta ca potentialii clienti interesati de acest mecanism de finantare ar trebui sa isi dozeze mult mai bine resursele, efortul de rambursare fiind mai mare decat in sistemul de rate fara dobanda pe cardurile de credit unde se pot intinde pana la 12 sau chiar 24 de luni pentru rambursare. De mentionat ca si in acest caz, in cazul intarzierilor la plata, pot exista penalitati deloc neglijabile. 

Altfel, valoarea imprumuturilor poate fi destul de generoasa, de exemplu la Flanco fiind cuprinsa intre 450 lei si 12.000 lei. Oney Bank este o institutie financiara franceza care mai desfasoara campanii de finantare pentru clientii Auchan si Leroy Merlin. 

Cum se desfasoara o achizitie prin sistemul 3x4xOney

Am simulat achizitia unor produse pe site-urile Flanco si Altex. De la Flanco mi-am dorit un telefon Apple Iphone 12 mini 5G cu 128 G stocare afisat pe site-ul retailerului la 4.199 lei iar de la Altex am ales un laptop Apple Macbook Pro 13 de 7.199 lei. In ambele cazuri se pune produsul in cos, se merge spre finalizarea comenzii si se alege la sistemul de finantare-rate online cu card de debit Oney. 

Ei bine in cazul platii in 3 rate de la Flanco urma sa achit prima rata de 1.421 lei urmata de inca doua de 1.400 lei (costul creditului era precizat din start-21 lei-inclus in prima rata) iar in cazul platii in 4 rate urma sa achit 1071 lei in prima rata apoi inca trei rate de 1050 lei (costul creditului era identic si in sistemul de rambursare in 4 rate, tot 21 lei, adica 0,5% din valoarea achizitiei).

Daca as fi ales sa cumpar laptopul de la Altex, in 3 rate achitam initial 2436 lei (inclusiv costul creditului de 36 lei) iar apoi cate 2400 lei, iar in 4 rate aveam de platit cate 1.800 lei exceptand prima rata care era cu 36 de lei mai mare (1836 lei). Deci si in acest caz, costul finantarii nu sarea de 0,5% din valoarea produsului achizitionat, acest prag fiind precizat de altfel si de finantator drept cost maxim total. 

In exemplul furnizat de Oney Bank, pentru un credit in valoare de 1.600 lei rambursat in 4 rate-3 rate egale de cate 400 lei si o rata de 408 lei-rata dobanzii fixe este de 4% iar DAE de 4,15%. La sume mai mici exista si posibilitatea ca imprumutul sa se acorde cu costuri zero, adica cu dobanda si DAE zero. 

Cui se adreseaza oferta

Orice posesor de card de debit Visa sau Mastercard cu un termen de valabilitate mai mare de 2 luni decat termenul de finalizare a imprumuturilor obtinute prin Oney Bank. Sunt excluse cardurile de debit preplatite sau cele care necesita o autorizare sistematica precum Visa Electron sau Maestro.

In termen de 14 zile de la acceptarea ofertei de creditare (se va deschide o fereastra cu conditiile de creditare in ultimul pas al procesului de finalizare a comenzii pe siteurile comerciantilor) solicitantul primeste un raspuns de acceptare sau de respingere (asta se poate intampla dupa consultarea mai multor baze de date, inclusiv pe cea a Biroului de Credit). 

Atentie la penalitatile pentru neplata

Daca nu aveti suficienti bani pe cardul de credit in momentul in care ratele sunt scadente, puteti suporta anumite penalitati. 

De exemplu, daca ratele sunt platite la mai mult de 7 zile de la data scadentei Oney Bank va percepe o taxa de 30 de lei pentru recuperarea fiecarei rata neachitate la termen. Iar in cazul in care se intarzie mai mult de 30 de zile, se adauga si un comision penalizator de 8% din valoarea sumelor restante. 

De precizat ca in cazul in care va dati seama ulterior ca sistemul de rate pe cardul de debit nu vi se potriveste va puteti retrage in termen de 14 zile de la acceptarea conditiilor de creditare, precum din orice contract incheiat la distanta. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cei mici pot deprinde mai usor sa isi gestioneze banii de buzunar iar parintii le pot aloca lunar o anumita suma. Exista insa si riscuri generate de tranzactiile pe internet si dependenta de alocarile periodice din partea parintilor.

19 Dec 2022 | Carduri
Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

BNR a decis in aceasta saptamana sa opereze o noua majorare a dobanzii de politica monetara insa de o mai mica amplitudine decat precedentele. Se vor scumpi din nou creditele cu dobanzi variabile iar depozitele vor fi remunerate mai bine chiar daca randamentele raman semnificativ real negative.

10 Noi 2022 | Carduri
Cele mai bune carduri de cash-back

Cele mai bune carduri de cash-back

Sa iti poti recupera un procent din valoarea cumparaturilor uzuale fara ca asta sa presupuna neaparat costuri colaterale reprezinta o provocare pentru tot mai multi romani.

20 Apr 2022 | Carduri
Cum te poti transforma din client in agent de vanzari

Cum te poti transforma din client in agent de vanzari

Orange Money, copiata imediat de concurentul direct Revolut, a propus un bonus de 150 de lei fiecarui client care aduce un nou recrut in sistem din lista lui de amici. Si beneficiile nu se opresc aici.

22 Feb 2022 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă