Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

Noutatea in acest caz este ca se foloseste cardul de debit in locul unor cumparaturi in rate cu ajutorul cardului de credit, cum se utiliza mult mai des in sistemul “rate fara dobanda” folosit de unii retaileri. 

Avem insa o perioada mult mai scurta de rambursare-de exemplu, in cazul Flanco, cele 3 rate trebuie completate in 60 de zile (prima rata se trage in momentul in care comerciantul confirma ca produsul este pregatit de livrare) iar apoi se plateste lunar, iar pentru finantarea in 4 rate se poate merge maxim in 90 de zile-spre deosebire de cumparaturile in rate cu cardul de credit care se puteau extinde chiar si la la 24 de rate. 

De aici rezulta ca potentialii clienti interesati de acest mecanism de finantare ar trebui sa isi dozeze mult mai bine resursele, efortul de rambursare fiind mai mare decat in sistemul de rate fara dobanda pe cardurile de credit unde se pot intinde pana la 12 sau chiar 24 de luni pentru rambursare. De mentionat ca si in acest caz, in cazul intarzierilor la plata, pot exista penalitati deloc neglijabile. 

Altfel, valoarea imprumuturilor poate fi destul de generoasa, de exemplu la Flanco fiind cuprinsa intre 450 lei si 12.000 lei. Oney Bank este o institutie financiara franceza care mai desfasoara campanii de finantare pentru clientii Auchan si Leroy Merlin. 

Cum se desfasoara o achizitie prin sistemul 3x4xOney

Am simulat achizitia unor produse pe site-urile Flanco si Altex. De la Flanco mi-am dorit un telefon Apple Iphone 12 mini 5G cu 128 G stocare afisat pe site-ul retailerului la 4.199 lei iar de la Altex am ales un laptop Apple Macbook Pro 13 de 7.199 lei. In ambele cazuri se pune produsul in cos, se merge spre finalizarea comenzii si se alege la sistemul de finantare-rate online cu card de debit Oney. 

Ei bine in cazul platii in 3 rate de la Flanco urma sa achit prima rata de 1.421 lei urmata de inca doua de 1.400 lei (costul creditului era precizat din start-21 lei-inclus in prima rata) iar in cazul platii in 4 rate urma sa achit 1071 lei in prima rata apoi inca trei rate de 1050 lei (costul creditului era identic si in sistemul de rambursare in 4 rate, tot 21 lei, adica 0,5% din valoarea achizitiei).

Daca as fi ales sa cumpar laptopul de la Altex, in 3 rate achitam initial 2436 lei (inclusiv costul creditului de 36 lei) iar apoi cate 2400 lei, iar in 4 rate aveam de platit cate 1.800 lei exceptand prima rata care era cu 36 de lei mai mare (1836 lei). Deci si in acest caz, costul finantarii nu sarea de 0,5% din valoarea produsului achizitionat, acest prag fiind precizat de altfel si de finantator drept cost maxim total. 

In exemplul furnizat de Oney Bank, pentru un credit in valoare de 1.600 lei rambursat in 4 rate-3 rate egale de cate 400 lei si o rata de 408 lei-rata dobanzii fixe este de 4% iar DAE de 4,15%. La sume mai mici exista si posibilitatea ca imprumutul sa se acorde cu costuri zero, adica cu dobanda si DAE zero. 

Cui se adreseaza oferta

Orice posesor de card de debit Visa sau Mastercard cu un termen de valabilitate mai mare de 2 luni decat termenul de finalizare a imprumuturilor obtinute prin Oney Bank. Sunt excluse cardurile de debit preplatite sau cele care necesita o autorizare sistematica precum Visa Electron sau Maestro.

In termen de 14 zile de la acceptarea ofertei de creditare (se va deschide o fereastra cu conditiile de creditare in ultimul pas al procesului de finalizare a comenzii pe siteurile comerciantilor) solicitantul primeste un raspuns de acceptare sau de respingere (asta se poate intampla dupa consultarea mai multor baze de date, inclusiv pe cea a Biroului de Credit). 

Atentie la penalitatile pentru neplata

Daca nu aveti suficienti bani pe cardul de credit in momentul in care ratele sunt scadente, puteti suporta anumite penalitati. 

De exemplu, daca ratele sunt platite la mai mult de 7 zile de la data scadentei Oney Bank va percepe o taxa de 30 de lei pentru recuperarea fiecarei rata neachitate la termen. Iar in cazul in care se intarzie mai mult de 30 de zile, se adauga si un comision penalizator de 8% din valoarea sumelor restante. 

De precizat ca in cazul in care va dati seama ulterior ca sistemul de rate pe cardul de debit nu vi se potriveste va puteti retrage in termen de 14 zile de la acceptarea conditiilor de creditare, precum din orice contract incheiat la distanta. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


De ce depasesc cardurile de credit depozitele in  preferintele romanilor?
De ce depasesc cardurile de credit depozitele in preferintele romanilor?

Scaderea dobanzilor bancare la termen a avut si efecte mai putin anticipate, precum reevaluarea economisirii cash, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Unlock Market Research la cererea BCR.

30 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

De ce am opta pentru un card virtual?
De ce am opta pentru un card virtual?

Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.

24 August 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus