top banner

Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

10 Noiembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

Foto Unsplash.com

BNR a decis in aceasta saptamana sa opereze o noua majorare a dobanzii de politica monetara insa de o mai mica amplitudine decat precedentele. Se vor scumpi din nou creditele cu dobanzi variabile iar depozitele vor fi remunerate mai bine chiar daca randamentele raman semnificativ real negative.
Daca in iulie am avut o majorare cu 1 punct procentual a dobanzii BNR, in august cu 0,75 pp si in octombrie tot cu 0,75 pp, iata ca in aceasta luna Banca Centrala confirma trendul de scadere si ajusteaza cu numai 0,5 pp nivelul acesteia, pana la 6.75%. 
Majorarile succesive de dobanzi, in lupta cu inflatia care nu da semne inca de calmare (16% in septembrie) s-au simtit in principal asupra debitorilor cu credite legate de ROBOR (care a trecut de 8%) dar si cei care s-au orientat spre IRCC nu scapa neafectati desi in acest moment valoarea indicelui este de 4,06% (va creste insa spre 6% din ianuarie). 
Deponentii au primit dobanzi majorate luna de luna desi nivelurile atinse in prezent-pana la 10% pe partea ofertelor bancare, randament brut, si 9,1% pentru titlurile de stat pentru populatie in cadrul programului Tezaur, randament net-nu le asigura decat o atenuare a reducerii puterii de cumparare prin inflatie.
Si cardurile de credit pot fi legate de IRCC
Posesorii de carduri de credit s-au obisnuit cu dobanzi mai mari decat cele aferente unui imprumut de nevoi personale, motivul invocat fiind acela ca si riscurile asumate de banci pentru aceste produse sunt mai mari. De regula, dobanzile sunt fixe si urca peste 20%, fiind frecvent in segmentul 24-28%. 
Exista insa si banci care isi leaga dobanzile cardurilor de credit de IRCC, iar partea buna este ca dobanzile totale pot fi mai mici in unele cazuri decat cele la cardurile cu dobanzi fixe. 
CEC Bank de pilda leaga dobanda la cardurile de credit emise sub sigla Visa (Affinity si Platinum) sau Mastercard (Standard) de IRCC, peste care se aplica o marja de 11,42%. Cardurile ofera plata in rate (pana la 24 rate) si pana la 59 de zile perioada de gratie, impunand rambursarea lunara a minim 2,5% din sumele utilizate. 
Vista Classic Credit Card emis sub sigla Visa are un algoritm de dobanda IRCC+12,8%, ofera o perioada de gratie de pana la 50 de zile si impune rambursarea lunara a minim 5% din sumele utilizate. 
In schimb, cardurile de cumparaturi emise de Alpha Bank sub sigla Visa si Mastercard au dobanda IRCC+21,95%, pana la 12 rate fara dobanda, minim 2,5% din suma utilizata de rambursat lunar, puncte de fidelitate Alpha Shop. 
Dupa cum se observa cardurile de credit emise de CEC si Vista vor avea dobanzi sub 20% chiar si dupa majorarea IRCC din ianuarie, iar cele ale Alpha Bank vor deveni mai putin prietenoase dupa urmatoarele ajustari ale IRCC.
Cand sunt indicate cardurile de credit?
Desi sunt produse mai scumpe decat creditele clasice, cardurile bancare de credit pot fi recomandate pentru a obtine anumite discounturi de la parterii bancilor, mai ales cand cumparam des de la acestia, cand ofera puncte bonus convertibile in bani destul de generoase (vezi de pilda Bonus Card de la Garanti Bank ce ofera 0,3% din valoarea fiecarei tranzactii si pana la 10% din cele efectuate la comerciantii parteneri) sau pentru numarul mare de rate fara dobanda cand nu avem toata suma cash pentru a face o anumit achizitie.
Procentul relativ mic impus pentru rambursarile lunare (2-5%) poate fi insa inselator de vreme ce sumele ramase de rambursat  sunt taxate cu dobanzi relativ mari plus dobanzile penalizatoare in cazul unor intarzieri. 
Cine este insa disciplinat si se poate incadra in perioadele de gratie si poate rambursa fara sincope ratele lunare, nu ar trebui sa se teama prea mult de pericolele pe care le presupun acestea . 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

Schimbarea leilor in valuta in perioada concediilor sau economisirea in euro fara costurile conversiei sunt acum mai accesibile publicului prin solutiile propuse de banci sau fintech-uri nebancare.

26 Oct 2023 | Carduri
Impulsionarea vanzarilor prin oferte cashback prinde viteza

Impulsionarea vanzarilor prin oferte cashback prinde viteza

Oferirea unor procente bonus pentru achizitiile prin cardurile de credit sau de debit de la magazinele partenere sau folosind site-urile dedicate amatorilor de recompense este tot mai populara iar partea buna este ca cele doua sisteme pot fi combinate.

23 Oct 2023 | Carduri
Bancile tenteaza studentii cu pachete de cont curent si promotii

Bancile tenteaza studentii cu pachete de cont curent si promotii

Cei care urmeaza o facultate sunt considerati o nisa tot mai interesanta de banci, ofertele pentru acestia incluzand pachete de cont curent cu zero comisioane de administrare, internet banking, carduri de debit si concursuri cu premii.

09 Oct 2023 | Carduri
Call centere bancare: in cat timp se parcurge distanta dintre robotei si operatorii umani?

Call centere bancare: in cat timp se parcurge distanta dintre robotei si operatorii umani?

Aparitia unor sisteme informatizate, care sa preia din sarcinile operatorilor din departamentele de relatii cu clientii, se poate dovedi practica pentru sarcini foarte simple, dar si foarte cronofaga pentru cele mai complexe. Conso a vrut sa vada, in mod real, cat dureaza sa intri in legatura cu un operator uman la cateva dintre cele mai mari banci si cat de efectiv este ajutorul pe care-l primesti in urma interactiunii.

28 Sep 2023 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă