Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.


Pe de alta parte, obligativitatea acceptarii platii cu cardul a fost extinsa si in cazul firmelor care desfasoara comert cu ridicata sau prestari de servicii, precum restaurante sau hoteluri.

Jucatorii din piata critica ridicarea pragului de acceptare a platii cu cardul si sustin ca, astfel, legea este golita de continut in mare masura.

"Legea cash-back aprobata aproape in unanimitate de Parlament in 2016 in varianta cu pragul de 10.000 de euro, prag reconfirmat de Senatul Romaniei anul trecut, reprezinta un pas urias in directia incluziunii financiare a populatiei din mediul rural si a dezvoltarii platilor electronice in Romania. Votul parlamentarilor pentru ridicarea pragului cifrei de afaceri pentru comerciantii, care trebuie sa accepte si plata cu cardul de la 10.000 la 50.000 de euro, va face ca Romania sa rateze o sansa unica de a face un pas urias in directia incluziunii financiare a populatiei din mediul rural”, a declarat Catalin Cretu, general manager pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa.

Acesta sustine ca, in absenta infrastructurii de acceptare a cardurilor, milioanele de detinatori de carduri din zonele rurale vor fi nevoiti in continuare sa se deplaseze pe distante mari pentru a-si accesa banii de pe carduri.

Solutii mai ieftine pentru micii comercianti

In aceste conditii, reprezentantii Visa declara ca sustin in continuare varianta pragului de 10.000 de euro concomitent cu extinderea termenului de implementare a legii pentru inceputul anului 2019. Acest termen expira la finalul acestei luni.

“Un termen prelungit ne-ar permite sa introducem in Romania solutii noi pentru a rezolva problema costurilor acceptarii de catre comercianti a platilor cu cardul", a spus Catalin Cretu.

Acesta accepta faptul ca pentru comerciantii mici, costul infrastructurii de acceptare a cardurilor ar putea fi prea mare. De aceea, reprezentantii Visa, alaturi de alti reprezentanti ai industriei au declarat ca sunt dispusi sa ofere subventii care ar reduce substantial costul echipamentelor sau sa inlocuiasca terminalele POS cu solutii moderne bazate pe utilizarea telefoanelor mobile. Insa implementarea completa a acestor solutii necesita numai prelungirea perioadei necesare pentru implementarea legii.

In prezent, Visa discuta mai multe optiuni cu bancile din Romania, printre care solutia mPOS, un proiect pilot cu solutia softPOS si introducerea unei solutii de plata bazata pe coduri QR. Practic, in loc de terminalul POS standard, un comerciant poate sa isi transforme smartphone-ul intr-un terminal POS sau poate afisa la casa de marcat un simplu carton imprimat cu un cod QR si un cod numeric. Aceasta solutie este foarte ieftina si permite consumatorilor sa plateasca prin scanarea codului QR cu ajutorul unui smartphone sau prin introducerea unui cod numeric in telefon.

Mai mult, solutia poate fi utilizata si pe un telefon mai vechi, cu varianta de sms.

Guvernul a sustinut pragul de 10.000 de euro

Si reprezentantii MasterCard au declarat, recent, ca ridicarea pragului de acceptare a platii cu cardul la 50.000 de euro anuleaza impactul benefic al legii cash-back, si anume incluziunea financiara in mediul rural. Potrivit acestora, doar 17% dintre comerciantii din mediul rural au cifre de afaceri anuale de peste 100.000 euro, in timp ce 10% au cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 50.000 si 100.000 euro pe an. Astfel, dupa modificarea legii, 73% din totalul comerciantilor autorizati nu vor fi obligati sa accepte plati prin intermediul cardurilor.

Inclusiv Guvernul a sustinul mentinerea pragului la 10.000 de euro pe motiv ca in aceasta varianta s-ar dubla numarul contribuabililor care ar fi acceptat si platile cu cardul la circa 138.000 de comercianti, iar veniturile fiscalizabile s-ar tripla de la 165 de miliarde de lei in prezent la 466 de miliarde de lei (aproximativ 100 miliarde euro) in varianta extinsa.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?
Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?

Numarul bancilor care ofera aplicatii de plata ce permit utilizarea telefonului in locul cardului este in crestere. Mai ramane doar ca si cel al utilizatorilor sa aiba o dinamica asemanatoare pe termen lung.

30 Iulie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cardurile de credit pluseaza la avantaje colaterale
Cardurile de credit pluseaza la avantaje colaterale

Desi dobanzile cardurilor de credit sunt foarte ridicate, bancile incearca sa le faca atractive oferind la pachet cu acestea rate la comerciantii parteneri (pana la 40), asigurari de calatorie, mile aeriene, transport fara costuri la retaileri ori bani inapoi la cumparaturi.

21 Iulie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?
Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

11 Decembrie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus