Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

Pe de alta parte, obligativitatea acceptarii platii cu cardul a fost extinsa si in cazul firmelor care desfasoara comert cu ridicata sau prestari de servicii, precum restaurante sau hoteluri.

Jucatorii din piata critica ridicarea pragului de acceptare a platii cu cardul si sustin ca, astfel, legea este golita de continut in mare masura.

"Legea cash-back aprobata aproape in unanimitate de Parlament in 2016 in varianta cu pragul de 10.000 de euro, prag reconfirmat de Senatul Romaniei anul trecut, reprezinta un pas urias in directia incluziunii financiare a populatiei din mediul rural si a dezvoltarii platilor electronice in Romania. Votul parlamentarilor pentru ridicarea pragului cifrei de afaceri pentru comerciantii, care trebuie sa accepte si plata cu cardul de la 10.000 la 50.000 de euro, va face ca Romania sa rateze o sansa unica de a face un pas urias in directia incluziunii financiare a populatiei din mediul rural”, a declarat Catalin Cretu, general manager pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa.

Acesta sustine ca, in absenta infrastructurii de acceptare a cardurilor, milioanele de detinatori de carduri din zonele rurale vor fi nevoiti in continuare sa se deplaseze pe distante mari pentru a-si accesa banii de pe carduri.

Solutii mai ieftine pentru micii comercianti

In aceste conditii, reprezentantii Visa declara ca sustin in continuare varianta pragului de 10.000 de euro concomitent cu extinderea termenului de implementare a legii pentru inceputul anului 2019. Acest termen expira la finalul acestei luni.

“Un termen prelungit ne-ar permite sa introducem in Romania solutii noi pentru a rezolva problema costurilor acceptarii de catre comercianti a platilor cu cardul", a spus Catalin Cretu.

Acesta accepta faptul ca pentru comerciantii mici, costul infrastructurii de acceptare a cardurilor ar putea fi prea mare. De aceea, reprezentantii Visa, alaturi de alti reprezentanti ai industriei au declarat ca sunt dispusi sa ofere subventii care ar reduce substantial costul echipamentelor sau sa inlocuiasca terminalele POS cu solutii moderne bazate pe utilizarea telefoanelor mobile. Insa implementarea completa a acestor solutii necesita numai prelungirea perioadei necesare pentru implementarea legii.

In prezent, Visa discuta mai multe optiuni cu bancile din Romania, printre care solutia mPOS, un proiect pilot cu solutia softPOS si introducerea unei solutii de plata bazata pe coduri QR. Practic, in loc de terminalul POS standard, un comerciant poate sa isi transforme smartphone-ul intr-un terminal POS sau poate afisa la casa de marcat un simplu carton imprimat cu un cod QR si un cod numeric. Aceasta solutie este foarte ieftina si permite consumatorilor sa plateasca prin scanarea codului QR cu ajutorul unui smartphone sau prin introducerea unui cod numeric in telefon.

Mai mult, solutia poate fi utilizata si pe un telefon mai vechi, cu varianta de sms.

Guvernul a sustinut pragul de 10.000 de euro

Si reprezentantii MasterCard au declarat, recent, ca ridicarea pragului de acceptare a platii cu cardul la 50.000 de euro anuleaza impactul benefic al legii cash-back, si anume incluziunea financiara in mediul rural. Potrivit acestora, doar 17% dintre comerciantii din mediul rural au cifre de afaceri anuale de peste 100.000 euro, in timp ce 10% au cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 50.000 si 100.000 euro pe an. Astfel, dupa modificarea legii, 73% din totalul comerciantilor autorizati nu vor fi obligati sa accepte plati prin intermediul cardurilor.

Inclusiv Guvernul a sustinul mentinerea pragului la 10.000 de euro pe motiv ca in aceasta varianta s-ar dubla numarul contribuabililor care ar fi acceptat si platile cu cardul la circa 138.000 de comercianti, iar veniturile fiscalizabile s-ar tripla de la 165 de miliarde de lei in prezent la 466 de miliarde de lei (aproximativ 100 miliarde euro) in varianta extinsa.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank
Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank

Cati oameni, atatea dileme fericite. Vestea buna e ca nu trebuie sa mai alegi! Le poti avea pe toate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank.

13 Decembrie 2021 | Articol sponsorizat

Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale
Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

La aproape doua luni de la lansarea cardurilor virtuale in portofoliul ING Bank Romania, peste 16.000 de persoane le-au emis in Home’Bank si au inceput sa le utilizeze, un sfert chiar inainte ca acestea sa fie anuntate in mod oficial.

8 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

De ce depasesc cardurile de credit depozitele in  preferintele romanilor?
De ce depasesc cardurile de credit depozitele in preferintele romanilor?

Scaderea dobanzilor bancare la termen a avut si efecte mai putin anticipate, precum reevaluarea economisirii cash, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Unlock Market Research la cererea BCR.

30 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus