top banner

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

22 Iunie 2018 | Autor: Conso

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.
Pe de alta parte, obligativitatea acceptarii platii cu cardul a fost extinsa si in cazul firmelor care desfasoara comert cu ridicata sau prestari de servicii, precum restaurante sau hoteluri.
Jucatorii din piata critica ridicarea pragului de acceptare a platii cu cardul si sustin ca, astfel, legea este golita de continut in mare masura.
"Legea cash-back aprobata aproape in unanimitate de Parlament in 2016 in varianta cu pragul de 10.000 de euro, prag reconfirmat de Senatul Romaniei anul trecut, reprezinta un pas urias in directia incluziunii financiare a populatiei din mediul rural si a dezvoltarii platilor electronice in Romania. Votul parlamentarilor pentru ridicarea pragului cifrei de afaceri pentru comerciantii, care trebuie sa accepte si plata cu cardul de la 10.000 la 50.000 de euro, va face ca Romania sa rateze o sansa unica de a face un pas urias in directia incluziunii financiare a populatiei din mediul rural”, a declarat Catalin Cretu, general manager pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa.
Acesta sustine ca, in absenta infrastructurii de acceptare a cardurilor, milioanele de detinatori de carduri din zonele rurale vor fi nevoiti in continuare sa se deplaseze pe distante mari pentru a-si accesa banii de pe carduri.
Solutii mai ieftine pentru micii comercianti
In aceste conditii, reprezentantii Visa declara ca sustin in continuare varianta pragului de 10.000 de euro concomitent cu extinderea termenului de implementare a legii pentru inceputul anului 2019. Acest termen expira la finalul acestei luni.
“Un termen prelungit ne-ar permite sa introducem in Romania solutii noi pentru a rezolva problema costurilor acceptarii de catre comercianti a platilor cu cardul", a spus Catalin Cretu.
Acesta accepta faptul ca pentru comerciantii mici, costul infrastructurii de acceptare a cardurilor ar putea fi prea mare. De aceea, reprezentantii Visa, alaturi de alti reprezentanti ai industriei au declarat ca sunt dispusi sa ofere subventii care ar reduce substantial costul echipamentelor sau sa inlocuiasca terminalele POS cu solutii moderne bazate pe utilizarea telefoanelor mobile. Insa implementarea completa a acestor solutii necesita numai prelungirea perioadei necesare pentru implementarea legii.
In prezent, Visa discuta mai multe optiuni cu bancile din Romania, printre care solutia mPOS, un proiect pilot cu solutia softPOS si introducerea unei solutii de plata bazata pe coduri QR. Practic, in loc de terminalul POS standard, un comerciant poate sa isi transforme smartphone-ul intr-un terminal POS sau poate afisa la casa de marcat un simplu carton imprimat cu un cod QR si un cod numeric. Aceasta solutie este foarte ieftina si permite consumatorilor sa plateasca prin scanarea codului QR cu ajutorul unui smartphone sau prin introducerea unui cod numeric in telefon.
Mai mult, solutia poate fi utilizata si pe un telefon mai vechi, cu varianta de sms.
Guvernul a sustinut pragul de 10.000 de euro
Si reprezentantii MasterCard au declarat, recent, ca ridicarea pragului de acceptare a platii cu cardul la 50.000 de euro anuleaza impactul benefic al legii cash-back, si anume incluziunea financiara in mediul rural. Potrivit acestora, doar 17% dintre comerciantii din mediul rural au cifre de afaceri anuale de peste 100.000 euro, in timp ce 10% au cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 50.000 si 100.000 euro pe an. Astfel, dupa modificarea legii, 73% din totalul comerciantilor autorizati nu vor fi obligati sa accepte plati prin intermediul cardurilor.
Inclusiv Guvernul a sustinul mentinerea pragului la 10.000 de euro pe motiv ca in aceasta varianta s-ar dubla numarul contribuabililor care ar fi acceptat si platile cu cardul la circa 138.000 de comercianti, iar veniturile fiscalizabile s-ar tripla de la 165 de miliarde de lei in prezent la 466 de miliarde de lei (aproximativ 100 miliarde euro) in varianta extinsa.
Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cele mai bune carduri de cash-back

Cele mai bune carduri de cash-back

Sa iti poti recupera un procent din valoarea cumparaturilor uzuale fara ca asta sa presupuna neaparat costuri colaterale reprezinta o provocare pentru tot mai multi romani.

20 Apr 2022 | Carduri
Cum te poti transforma din client in agent de vanzari

Cum te poti transforma din client in agent de vanzari

Orange Money, copiata imediat de concurentul direct Revolut, a propus un bonus de 150 de lei fiecarui client care aduce un nou recrut in sistem din lista lui de amici. Si beneficiile nu se opresc aici.

22 Feb 2022 | Carduri
Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank

Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank

Cati oameni, atatea dileme fericite. Vestea buna e ca nu trebuie sa mai alegi! Le poti avea pe toate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank.

13 Dec 2021 | Carduri
Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

La aproape doua luni de la lansarea cardurilor virtuale in portofoliul ING Bank Romania, peste 16.000 de persoane le-au emis in Home’Bank si au inceput sa le utilizeze, un sfert chiar inainte ca acestea sa fie anuntate in mod oficial.

08 Noi 2021 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă