Cati romani cumpara de pe internet?


Romanii, desi conectati in numar tot mai mare la internet, raman codasii Europei cand vine vorba de cumparaturi online. Din datele pe 2016 publicate de Eurostat reiese ca trei din patru gospodarii din Romania au acces la internet, insa doar 18% dintre acestia au cumparat sau au comandat bunuri sau servicii online.

La nivel european, media este de 85% din gospodarii cu acces la reteaua de internet de acasa, iar doua treimi dintre europeni au cumparat sau au comandat bunuri sau servicii online. In 2007, procentul utilizatorilor de net care cumparau online era de 50%.

Pe primul loc la cumparaturi online este Marea Britanie cu 87% dintre cei conectati la internet, urmata de Danemarca cu 84% si Germania cu 82%. Pe de alta parte, la polul opus, europenii care au facut cele mai  putine cumparaturi online sunt cei din Cipru cu 38%, Bulgaria cu 27% iar romanii se situeaza pe ultimul loc cu doar 18%, desi intre anii 2010 si 2016, Romania si Bulgaria au inregistrat cele mai mari cresteri ale numarului de gospodarii cu acces la internet.

Conectarea la internet a avansat rapid in Romania

In cazul Romaniei, cresterea conectarii la internet a fost de 30% in sase ani, mai reiese din datele Eurostat. Pe de alta parte, rata celor care nu au folosit niciodata internetul a scazut cu aproximativ 20% din anul 2010 pana in 2016.

La nivel european, proportia de cumparatori online este in ascensiune, iar cea mai mare crestere se inregistreaza in randul tinerilor. Europenii cu varsta cuprinsa intre 25-54 ani au avut cea mai mare cota de cumparaturi online in randul utilizatorilor de internet din 2016. In 2015, grupa de varsta 16-24 a depasit nivelul mediu al UE ajungand aproape la nivelul tinerilor din categoria de 25-54 ani.

In acelasi timp, 68% din cumparatori au declarat ca nu au intampinat nicio problema la achizitionarea online.

Totodata, din datele Eurostat mai reiese ca 32% dintre cumparaturile online de bunuri sau servicii sunt efectuate de la vanzatori din alte tari ale UE, procent in crestere de la 25% in 2012. Astfel, achizitiile transfrontaliere online indica o buna functionare a pietei unice pentru comertul electronic, iar consumatorii aleg sa beneficieze de preturi mai mici.

Insa si cumparaturile de la vanzatori din afara UE au inregistrat un avans semnificativ, de la 13% in 2012 la 20% in 2016.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?
Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

11 Decembrie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

22 Iunie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.

2 Mai 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus