Cat de sigure sunt platile recurente realizate cu cardul?

Platile recurente si debitul direct au intrat in peisajul romanesc de cativa ani si ofera o alternativa avantajoasa pentru cei care nu doresc sa aiba grija facturilor sau a altor plati periodice. Optarea pentru un astfel de serviciu  se poate face inclusiv online, la plata cu cardul, iar siguranta tranzactiilor nu are de suferit, asigura bancherii.

In fiecare luna, majoritatea ne confruntam cu aceeasi rutina: plata facturilor si a diverselor abonamente sau cotizatii periodice.

Modalitatile de plata online sau prin transfer bancar oferite de o serie de furnizori au eliminat dezavantajul de a face mai multe drumuri catre ghisee, dar situatia se poate imbunatati si mai mult.

Fara a beneficia de o promovare agresiva, platile recurente si debitul direct reprezinta o treapta superioara pentru cei care nu doresc sa piarda timp inutil in fiecare luna cu aceleasi plati. Astfel, banca poate fi mandatata sa faca plati automate din contul clientului in contul furnizorului, fie in suma fixa, fie exact suma inscrisa pe factura.

Platile recurente cu cardul


Debitul direct sau serviciul de plati recurente clasic presupune totusi semnarea de catre client, la unitatile bancii, a unui astfel de mandat.

De curand  insa, in peisajul bancar autohton a aparut si posibilitatea de a opta pentru plati recurente online, realizate din contul de card, prin simpla bifare a acestei optiuni intr-un formular.

Mai exact, odata cu plata unei facturi online cu cardul, clientul poate opta pentru realizarea de plati ulterioare similare, cu o anumita periodicitate, fara a mai fi solicitata autorizarea tranzactiei.  Un astfel de exemplu, este serviciul oferit RDS-RCS si BCR.

Cei care isi platesc online factura RCS-RDS cu cardul pot opta ca facturile ulterioare sa fie achitate utilizand aceleasi date de card, fara a mai fi necesara logarea clientului in sistem si autorizarea platilor.

Optiunea este disponibila tuturor celor care detin un card bancar MasterCard sau Visa emis in Romania, indiferent de banca emitenta.

”Tehnic vorbind, o plata recurenta este o duplicare a tranzactei initiale, posibil cu alta suma, la intervale regulate de timp, pentru acelasi beneficiar/comerciant”, explica reprezentantii BCR.

Siguranta tranzactiilor nu are de suferit

Realizarea de plati recurente cu cardul poate fi un subiect sensibil, mai ales in conditiile in care exista inca temeri in randul clientilor privind utilizarea cardului online.

Duplicarea datelor cardului sau extragerea lor frauduloasa dintr-o baza de date sunt principalele riscuri care pot determina clientii sa renunte la un astfel de serviciu.

Bancherii aduc asigurari insa ca astfel de situatii sunt practic imposibile iar platile recurente au acelasi nivel de siguranta ca orice alta plata cu cardul.

”Avand in vedere ca la o plata recurenta informatia despre card nu mai este trimisa catre Romcard (n.r. procesatorul platii) ci este folosita numai referinta la tranzactia initiala, nu exista nici un risc legat de informatii despre card”, au explicat reprezentantii BCR

Astfel, chiar daca cineva afla referinta platii, ea este inutila avand in vedere ca o plata recurenta se poate executa la un interval de timp stabilit si agreat cu platitorul in momentul primei plati (momentul setarii/definirii platii recurente), nu poate depasi data agreata (maxim 1 an) si nici nu se poate schimba destinatia (comerciantul) pentru care se face plata.

”Siguranta oferita platitorului este dublata si de faptul ca politica de tratare a refuzurilor la plata ramane valabila”, au mai precizat acestia.

Avantajele platilor recurente cu cardul

Utilizarea cardului pentru a face plati online a devenit o practica obisnuita in multe state din Uniunea Europeana si SUA.

Cum majoritatea acestor plati reprezinta abonamente la diverse publicatii, realizarea de plati periodice catre organizatii, fundatii sau achitarea de facturi, optiunea de plati recurente nu doar economiseste timp, dar elimina si riscul de a omite anumite plati si de a depasi data scadenta.

In plus, platile recurente cu cardul nu implica de regula bariere geografice. Spre exemplu, toti cei care doresc sa plateasca online abonamentul la o publicatie din strainatate pot utiliza serviciul de plati recurente daca au un card bancar valabil emis sub una din siglele acceptate de procesator (ex. MasterCard sau Visa), indiferent de banca emitenta.

In ceea ce priveste comisioanele, acestea sunt impuse de proprietarul platformei de plati online, dar trebuie sa respecte si legislatia tarii de care apartine respectivul site. Spre exemplu, in Romania, comerciantii nu au voie sa solicite un tarif mai mare daca se opteaza pentru plata cu cardul.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?
Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM.

28 August 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus