top banner

Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

19 Decembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Foto Unsplah.com

Cei mici pot deprinde mai usor sa isi gestioneze banii de buzunar iar parintii le pot aloca lunar o anumita suma. Exista insa si riscuri generate de tranzactiile pe internet si dependenta de alocarile periodice din partea parintilor.
Mai multe banci includ in oferta lor carduri pentru copii. 
Argumentul lor este ca in acest fel copii pot fi responsabilizati mai usor sa isi gestioneze singuri bugetul, invata sa isi aloce mai intelept resursele si sa economiseasca si pot reactiona mai usor cand au nevoie de mici sume de bani la scoala sau in tabere.
Mai ales cand alternativa ar fi sa se imprumute de la colegi sau amici, la costuri deloc de neglijat-veti fi surprinsi sa aflati ce bartere se propun in astfel de situatii sau ca dobanzile “prietenesti pot fi piperate.
Pe partea de riscuri sa le trecem pe cele legate de tranzactiile pe net. In primul rand, vorbim de fraude, de incercarile de le fura banii pornind de la solicitarea datelor cardurilor in tot soiul de scheme de phishing. Dar sa nu nu neglijam si tentatiile care pot aparea prin frecventarea unor siteuri cu plata pentru adulti.
Nu in ultimul rand, daca li se vor oferi carduri alimentate regulat poate exista riscul sa se formeze un soi de dependenta de sumele reinoite periodic, mai ales daca realimentarile vin prompt de fiecare daca cand cardul este golit, fara filtrarea cheltuielilor
Ce banci ofera astfel de produse?
ING nu percepe comisioane si costuri de administrare
Banca lanseaza in preajma Sarbatorilor pachetul ING Young-card de debit si acces in aplicatia Home’Bank pentru copiii intre 10 si 18 ani, cu zero comisioane si fara costuri de administrare, disponibil online tuturor parintilor care sunt clienti ING Bank, direct in aplicatia Home’Bank. 
ING Young poate fi deschis 100% online de unul dintre parinti, din aplicatia HomeBank in doar cateva minute. 
Copilul sau adolescentul va avea un card cu numele sau si isi va putea gestiona singur finantele, efectuand tranzactii la comercianti sau autorizand transferuri in propria lui aplicatie Home’Bank. 
Solutia faciliteaza controlul parental, parintii pot stabili limite de tranzactionare, pot bloca sau debloca contul si ii pot trimite sume de bani. De asemenea, pachetul ofera adolescentului posibilitatea de a face plati cu cardul si cu telefonul, dar si de a-l invata sa economiseasca. 
Unicredit blocheaza tranzactiile pentru adulti
Cu Mastercard Young de la UniCredit copiii invata sa-si gestioneze singuri banii din contul curent alimentat de parinti si chiar sa faca mici economii.
Cardul se adreseaza copiilor cu varste intre 6 si 18 ani, iar contul la care este atasat cardul poate fi deschis in lei, euro si dolari.
Mastercard Young ofera acces la Mobile si Online Banking (serviciu de tipul Internet banking) pentru a putea vizualiza oricand tranzactiile realizate, cele doua aplicatii fiind disponibile atat pentru parinti cat si pentru copii. 
Cardul nu poate fi folosit pentru retragere de numerar, la ATM si nici pentru orice tip de cumparaturi nepotrivite pentru copii.
Se pot face insa plati rapide pentru cumparaturi de pana la 100 lei in Romania sau pana la 50 euro (sau echivalent) in strainatate, pentru care nu este necesar sa se introduca un cod PIN.
Limita cardului privind valoarea cumparaturilor zilnice este de 200 lei/zi si poate fi modificata doar de catre parinti, prin Mobile sau Online Banking.
Cardul este atasat contului curent GeniusCont Junior, cu zero costuri de furnizare (emitere si administrare) pentru contul in lei iar copilul poate economisi prin transfer direct intr-un cont de Economii Junior, pentru care primeste dobanda de 1% la lei. 
Junior Plus, de la OTP Bank
Cardul este destinat adolescentilor intre 14-18 ani, care au deja deschis un cont de economii Junior Plus. 
Contul de economii este disponibil in lei, euro, dolari si forinti si nu are comisioane la deschidere si pentru administrare.
De asemenea, comisionul este zero la retragerile de la ATM-urile OTP (nelimitat) si de la alte banci din Romania (in limita a 2 tranzactii pe luna). 
Sunt incluse serviciile de internet si mobile banking OTPdirekt si SmartBank iar transferurile intra si interbancare prin OTPdirekt au comision zero. 
Dobanda oferita pentru contul de economii in lei pentru adolescenti este de 0,75% pe an pentru solduri mai mici de 500 lei, 1,15% pentru sold cuprins intre 500 si 5.000 lei si 1,30% pentru sold mai mare de 5.000 lei iar pentru consturile in euro si dolari dobanda este cuprinsa intre 0,10-0,40%. 
Revolut <18 accepta un co-parinte
Cardul destinat copiilor intre 6 si 17 ani nu are costuri de emitere si administrare dar costa expedierea lui (30 lei). Se pot seta alerte de cheltuieli, limite personalizate si optiuni de control al cardului direct din aplicatie
Acesta poate fi asociat la Apple sau Google Pay.
Copii isi pot crea designul de card Revolut <18 cum le place, pot desena pe el, pot adauga text sau chiar emoticoane (vor fi insa taxe de personalizare).
Se poate adauga un co-parinte, pentru ca ambii adulti sa fie implicati iar in cazul conturilor Revolut cu plata lunara (cu mai multe servicii incluse) se pot deschide pana la cinci conturi Revolut <18. 
Daca au sub 15 ani copiii atunci adultul va crea un cont Revolut <18 pentru ei dar daca acestia sunt mai mari, isi pot descarca singuri aplicatia Revolut<18 iar adultul le va aproba contul din aplicatia s

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Milele aeriene acumulate prin achizitiile cu cardurile de credit Banca Transilvania sau cele de debit de la Revolut pot fi utilizate doar dupa acumularea unui sold considerabil, astfel incat economiile prin acumularea cash-back-ului reprezinta o cale mai sigura.

04 Iul 2024 | Carduri
Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Descoperitul de cont atasat cardurilor de debit si echivalent cu cateva salarii nete si-a pierdut din atractivitate odata cu introducerea ratelor fara dobanda pe cardul de credit, fiind preferat mai mult ca solutie pentru situatii exceptionale.

08 Mai 2024 | Carduri
Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Nivelul dobanzilor, inclusiv a celor penalizatoare, numarul de rate fara dobanda, perioada de gratie, sunt cateva detalii esentiale de avut in vedere la alegerea unui astfel de produs.

16 Apr 2024 | Carduri
Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă