top banner

Card de credit: Secretul ratelor fara dobanda

31 Octombrie 2014 | Autor: Alina Branescu

Card de credit: Secretul ratelor fara dobanda

Ratele fixe fara dobanda la cardurile de credit au fost concepute pentru a determina clientii sa faca mai multe plati la comercianti cu cardul. Acestea pot fi foarte atractive, insa detinatorii trebuie sa fie atenti la cateva aspecte esentiale.
Inainte de a apela la programul de rate fara dobanda, clientii trebuie sa studieze foarte atent conditiile acestuia, pentru a evita orice neplaceri pe parcurs si plata unor sume suplimentare de bani.
Desi in prima instanta, programul poate parea ca este foarte usor de inteles, adesea lucrurile nu stau deloc asa.
Foloseste cardul prudent
In cazul in care ai platit o cumparatura in rate fara dobanda, trebuie sa fii foarte atent cum folosesti cardul ulterior.
Daca faci in continuare alte cumparaturi (in afara programului de rate fara dobanda), trebuie sa achiti toate ratele la timp si toate sumele cheltuite suplimentar pana la scadenta, altfel iesi din program.
Mai exact, in cazul in care suma rezultata din totalul ratelor fara dobanda aferenta unui ciclu de tranzactionare si totalul sumelor utilizate in tranzactii clasice, nu este rambursata pana la scadenta, banca va aplica dobanda si la ratele considerate initial fara dobanda.
Spre exemplu, daca un client are de rambursat intr-un ciclu de tranzactionare 400 lei sub forma a 3 rate fara dobanda si 1.000 lei ca urmare a utilizarii cardului de credit la comercianti cu dobanda standard, si nu ramburseaza toata suma de 1.400 lei utilizata in perioada de gratie, pana la scadenta, banca va aplica dobanda inclusiv la cei 400 lei aferenti ratelor fara dobanda.
O data iesit din program, s-ar putea sa nu mai poti reveni
De aceea, este foarte important sa fie evitate platile excesive cu cardul de credit pentru a reduce astfel riscul de supraindatorare al detinatorilor de carduri, care in cazul in care au sume foarte mari de rambursat la scadenta nu mai pot achita intreaga suma.
Desi majoritatea bancilor permit reincadrarea in planul initial de rate fara dobanda la plata ulterioara a sold-ului detinut, devine din ce in ce mai greu sa se achite sumele utilizate, daca acel card este utilizat in continuare si se aplica dobanzi la sumele retrase de pe el. Prin urmare, este posibil ca persoanele supraindatorate sa nu mai aiba ocazia sa beneficieze de rate fixe fara dobanda niciodata.
Dobanda 0… dar cu comisioane
O categorie speciala o reprezinta bancile care incearca sa creeze confuzie in randul clientilor, denaturand programul de rate fara dobanda existent la majoritatea bancilor din piata.
Mai exact, acestea pretind ca deruleaza un program de rate fara dobanda, aplicand insa un comision la activarea planului de rate. Aceasta este o practica prin care de fapt dobanda este ascunsa,  percepand-o astfel sub forma unui comision.
Aceste comisioane sunt insa usor de observat, putand fi regasite sub denumirea de cost activare plan rate sau comision de activare a optiunii de rate.
Mai mult, clientii trebuie sa mai verifice din cand in cand daca banca la care au cardul de credit nu a schimbat intre timp conditiile planului de rate, introducand comisioane sau dobanda, desi anterior nu exista niciun cost pentru client.
Exista de asemenea cazuri in care bancile permit incadrarea doar a unui numar limitat de plati la comercianti in programul de rate fara dobanda. Daca se depaseste acest numar, banca aplica fie dobanda standard, fie o dobanda aferenta unui plan de rate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Call centere bancare: in cat timp se parcurge distanta dintre robotei si operatorii umani?

Call centere bancare: in cat timp se parcurge distanta dintre robotei si operatorii umani?

Aparitia unor sisteme informatizate, care sa preia din sarcinile operatorilor din departamentele de relatii cu clientii, se poate dovedi practica pentru sarcini foarte simple, dar si foarte cronofaga pentru cele mai complexe. Conso a vrut sa vada, in mod real, cat dureaza sa intri in legatura cu un operator uman la cateva dintre cele mai mari banci si cat de efectiv este ajutorul pe care-l primesti in urma interactiunii.

28 Sep 2023 | Carduri
Strategia rate fara dobanda poate concura creditele de consum

Strategia rate fara dobanda poate concura creditele de consum

Pe langa perioada de gratie care ajunge pana la 60 de zile, ratele fara dobanda oferite la comerciantii parteneri prin intermediul cardurilor de credit pot concura creditele de consum cand numarul lor trece de 12.

19 Iun 2023 | Carduri
Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Mastercard ofera detinatorilor de carduri care isi platesc obligatiile fiscale prin ghiseul.ro pana la finalul acestei luni rambursarea a 10% din valoarea platilor. Din pacate, cei care au apucat deja sa isi plateasca datoriile fata de stat vor ramane cu impresia ca nu e bine sa te grabesti.

29 Mar 2023 | Carduri
Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cei mici pot deprinde mai usor sa isi gestioneze banii de buzunar iar parintii le pot aloca lunar o anumita suma. Exista insa si riscuri generate de tranzactiile pe internet si dependenta de alocarile periodice din partea parintilor.

19 Dec 2022 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă