Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia. 

Acest serviciu era disponibil anterior posesorilor de servicii bancare alternative precum Revolut, Orange Money, Monese, etc. 

Din 24 septembrie 2020, la aproximativ un an de la lansarea serviciului sau de plati instant in lei, Transfond le propune bancilor partenere serviciul AliasPay ce  presupune derularea de plati intre doua conturi deschise la banci diferite pe baza numarului de mobil al destinatarului platii. 

Cum functioneaza Alias Pay

Vorbim de un serviciu de tip SPL (Standardised Proxy Lookup) care permite initierea de plati pe baza unui alias (numarul de telefon mobil in acest caz) pe care cel care face plata il cunoa?te la momentul initierii acesteia, servicul realizand corelatia intre alias si numarul de cont IBAN al beneficiarului. 

Transfond a utilizat schema SPL a Asocia?iei Române a B?ncilor, iar nivelul de securitate si disponibilitate al serviciului este similar cu cel asigurat pentru functionarea Casei de compensare a pl??ilor interbancare, timpul de raspuns la interogari fiind mai mic de 2 secunde. 

Cu alte cuvinte, cel care initiaza plata nu trebuie sa stie IBAN-ul destinatarului, e suficient numarul acestuia de telefon mobil. Ramane de vazut cate banci vor adera la acest serviciu proaspat lansat in perioada urmatoare, viteza in operarea platilor, simplitatea operatiunii in sine si raspunsul la ofertele concurentei fiind argumente puternice in acest sens. 

Cum se petrec lucrurile la Revolut

Platile intre conturile posesorilor de aplicatie mobila si cont Revolut sunt foarte simple. Cand apeci pe butonul Trimite in aplicatia mobila se deschide imediat o lista a prietenilor din agenda telefonului care au la randul lor conturi Revolut. Nu trebuie decat sa apesi pe numele vizat, sa completezi valoarea transferului si banii sosesc instantaneu. Poti adauga comentarii despre plata si, eventual, o animatie (GIF) ca lucrurile sa para mai vesele. 

Alternativa Orange Money

Orange Money face un pas inainte si elimina si cardul bancar proprietar din ecuatie (nu ai nevoie musai de un card Orange Money legat de contul Orange Money pentru a trimite si primi bani precum in cazul Revolut). 

Se poate folosi orice card bancar, se completeaza datele acestuia in aplicatie si numarul de telefon al beneficiarului platii, care trebuie sa aibe la randul sau aplicatia Orange Money instalata si sa fie utilizator inregistrat al acesteia, si plata se realizeaza instant, fara comisioane.  

Similar, platile catre prieteni folosind numarul de telefon mobil se pot face si prin aplicatia Monese. Amicii din lista de contacte posesori ai aplicatiei Monese pot chiar solicita sa le fie trimisi bani prin aplicatie.

Oferta Transfond ajuta bancile

Oferta Transfond vine deci manusa unor banci care se simteau concurate de serviciile alternative lansate de ramurile locale ale unor start-up-uri externe. 

Si in interiorul aplicatiilor mobile ale bancilor se puteau face transferuri rapide intre posesorii de conturi la aceeasi banca, cu conditia sa fie cunoscut IBAN-ul acestora, cel putin pentru prima plata (odata salvat intr-o plata favorita nu mai era necesar acest pas) dar cautarea unui IBAN nu era mereu la indemana. 

AliasPay elimina si aceasta veriga in sensul cresterii vitezei tranzactiilor, un aspect tot mai important in ziua de azi pentru utilizatorii legati aproape ombilical de telefoanele lor mobile.  


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale
Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

La aproape doua luni de la lansarea cardurilor virtuale in portofoliul ING Bank Romania, peste 16.000 de persoane le-au emis in Home’Bank si au inceput sa le utilizeze, un sfert chiar inainte ca acestea sa fie anuntate in mod oficial.

8 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

De ce depasesc cardurile de credit depozitele in  preferintele romanilor?
De ce depasesc cardurile de credit depozitele in preferintele romanilor?

Scaderea dobanzilor bancare la termen a avut si efecte mai putin anticipate, precum reevaluarea economisirii cash, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Unlock Market Research la cererea BCR.

30 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

De ce am opta pentru un card virtual?
De ce am opta pentru un card virtual?

Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.

24 August 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus