top banner

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

29 Septembrie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia. 
Acest serviciu era disponibil anterior posesorilor de servicii bancare alternative precum Revolut, Orange Money, Monese, etc. 

Din 24 septembrie 2020, la aproximativ un an de la lansarea serviciului sau de plati instant in lei, Transfond le propune bancilor partenere serviciul AliasPay ce  presupune derularea de plati intre doua conturi deschise la banci diferite pe baza numarului de mobil al destinatarului platii. 

Cum functioneaza Alias Pay

Vorbim de un serviciu de tip SPL (Standardised Proxy Lookup) care permite initierea de plati pe baza unui alias (numarul de telefon mobil in acest caz) pe care cel care face plata il cunoa?te la momentul initierii acesteia, servicul realizand corelatia intre alias si numarul de cont IBAN al beneficiarului. 

Transfond a utilizat schema SPL a Asocia?iei Române a B?ncilor, iar nivelul de securitate si disponibilitate al serviciului este similar cu cel asigurat pentru functionarea Casei de compensare a pl??ilor interbancare, timpul de raspuns la interogari fiind mai mic de 2 secunde. 

Cu alte cuvinte, cel care initiaza plata nu trebuie sa stie IBAN-ul destinatarului, e suficient numarul acestuia de telefon mobil. Ramane de vazut cate banci vor adera la acest serviciu proaspat lansat in perioada urmatoare, viteza in operarea platilor, simplitatea operatiunii in sine si raspunsul la ofertele concurentei fiind argumente puternice in acest sens. 

Cum se petrec lucrurile la Revolut

Platile intre conturile posesorilor de aplicatie mobila si cont Revolut sunt foarte simple. Cand apeci pe butonul Trimite in aplicatia mobila se deschide imediat o lista a prietenilor din agenda telefonului care au la randul lor conturi Revolut. Nu trebuie decat sa apesi pe numele vizat, sa completezi valoarea transferului si banii sosesc instantaneu. Poti adauga comentarii despre plata si, eventual, o animatie (GIF) ca lucrurile sa para mai vesele. 

Alternativa Orange Money

Orange Money face un pas inainte si elimina si cardul bancar proprietar din ecuatie (nu ai nevoie musai de un card Orange Money legat de contul Orange Money pentru a trimite si primi bani precum in cazul Revolut). 

Se poate folosi orice card bancar, se completeaza datele acestuia in aplicatie si numarul de telefon al beneficiarului platii, care trebuie sa aibe la randul sau aplicatia Orange Money instalata si sa fie utilizator inregistrat al acesteia, si plata se realizeaza instant, fara comisioane.  

Similar, platile catre prieteni folosind numarul de telefon mobil se pot face si prin aplicatia Monese. Amicii din lista de contacte posesori ai aplicatiei Monese pot chiar solicita sa le fie trimisi bani prin aplicatie.

Oferta Transfond ajuta bancile

Oferta Transfond vine deci manusa unor banci care se simteau concurate de serviciile alternative lansate de ramurile locale ale unor start-up-uri externe. 

Si in interiorul aplicatiilor mobile ale bancilor se puteau face transferuri rapide intre posesorii de conturi la aceeasi banca, cu conditia sa fie cunoscut IBAN-ul acestora, cel putin pentru prima plata (odata salvat intr-o plata favorita nu mai era necesar acest pas) dar cautarea unui IBAN nu era mereu la indemana. 

AliasPay elimina si aceasta veriga in sensul cresterii vitezei tranzactiilor, un aspect tot mai important in ziua de azi pentru utilizatorii legati aproape ombilical de telefoanele lor mobile.  

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cele mai bune carduri de cash-back

Cele mai bune carduri de cash-back

Sa iti poti recupera un procent din valoarea cumparaturilor uzuale fara ca asta sa presupuna neaparat costuri colaterale reprezinta o provocare pentru tot mai multi romani.

20 Apr 2022 | Carduri
Cum te poti transforma din client in agent de vanzari

Cum te poti transforma din client in agent de vanzari

Orange Money, copiata imediat de concurentul direct Revolut, a propus un bonus de 150 de lei fiecarui client care aduce un nou recrut in sistem din lista lui de amici. Si beneficiile nu se opresc aici.

22 Feb 2022 | Carduri
Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank

Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank

Cati oameni, atatea dileme fericite. Vestea buna e ca nu trebuie sa mai alegi! Le poti avea pe toate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank.

13 Dec 2021 | Carduri
Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

La aproape doua luni de la lansarea cardurilor virtuale in portofoliul ING Bank Romania, peste 16.000 de persoane le-au emis in Home’Bank si au inceput sa le utilizeze, un sfert chiar inainte ca acestea sa fie anuntate in mod oficial.

08 Noi 2021 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă