Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia. 

Acest serviciu era disponibil anterior posesorilor de servicii bancare alternative precum Revolut, Orange Money, Monese, etc. 

Din 24 septembrie 2020, la aproximativ un an de la lansarea serviciului sau de plati instant in lei, Transfond le propune bancilor partenere serviciul AliasPay ce  presupune derularea de plati intre doua conturi deschise la banci diferite pe baza numarului de mobil al destinatarului platii. 

Cum functioneaza Alias Pay

Vorbim de un serviciu de tip SPL (Standardised Proxy Lookup) care permite initierea de plati pe baza unui alias (numarul de telefon mobil in acest caz) pe care cel care face plata il cunoa?te la momentul initierii acesteia, servicul realizand corelatia intre alias si numarul de cont IBAN al beneficiarului. 

Transfond a utilizat schema SPL a Asocia?iei Române a B?ncilor, iar nivelul de securitate si disponibilitate al serviciului este similar cu cel asigurat pentru functionarea Casei de compensare a pl??ilor interbancare, timpul de raspuns la interogari fiind mai mic de 2 secunde. 

Cu alte cuvinte, cel care initiaza plata nu trebuie sa stie IBAN-ul destinatarului, e suficient numarul acestuia de telefon mobil. Ramane de vazut cate banci vor adera la acest serviciu proaspat lansat in perioada urmatoare, viteza in operarea platilor, simplitatea operatiunii in sine si raspunsul la ofertele concurentei fiind argumente puternice in acest sens. 

Cum se petrec lucrurile la Revolut

Platile intre conturile posesorilor de aplicatie mobila si cont Revolut sunt foarte simple. Cand apeci pe butonul Trimite in aplicatia mobila se deschide imediat o lista a prietenilor din agenda telefonului care au la randul lor conturi Revolut. Nu trebuie decat sa apesi pe numele vizat, sa completezi valoarea transferului si banii sosesc instantaneu. Poti adauga comentarii despre plata si, eventual, o animatie (GIF) ca lucrurile sa para mai vesele. 

Alternativa Orange Money

Orange Money face un pas inainte si elimina si cardul bancar proprietar din ecuatie (nu ai nevoie musai de un card Orange Money legat de contul Orange Money pentru a trimite si primi bani precum in cazul Revolut). 

Se poate folosi orice card bancar, se completeaza datele acestuia in aplicatie si numarul de telefon al beneficiarului platii, care trebuie sa aibe la randul sau aplicatia Orange Money instalata si sa fie utilizator inregistrat al acesteia, si plata se realizeaza instant, fara comisioane.  

Similar, platile catre prieteni folosind numarul de telefon mobil se pot face si prin aplicatia Monese. Amicii din lista de contacte posesori ai aplicatiei Monese pot chiar solicita sa le fie trimisi bani prin aplicatie.

Oferta Transfond ajuta bancile

Oferta Transfond vine deci manusa unor banci care se simteau concurate de serviciile alternative lansate de ramurile locale ale unor start-up-uri externe. 

Si in interiorul aplicatiilor mobile ale bancilor se puteau face transferuri rapide intre posesorii de conturi la aceeasi banca, cu conditia sa fie cunoscut IBAN-ul acestora, cel putin pentru prima plata (odata salvat intr-o plata favorita nu mai era necesar acest pas) dar cautarea unui IBAN nu era mereu la indemana. 

AliasPay elimina si aceasta veriga in sensul cresterii vitezei tranzactiilor, un aspect tot mai important in ziua de azi pentru utilizatorii legati aproape ombilical de telefoanele lor mobile.  

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?
Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM.

28 August 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?
Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?

Numarul bancilor care ofera aplicatii de plata ce permit utilizarea telefonului in locul cardului este in crestere. Mai ramane doar ca si cel al utilizatorilor sa aiba o dinamica asemanatoare pe termen lung.

30 Iulie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cardurile de credit pluseaza la avantaje colaterale
Cardurile de credit pluseaza la avantaje colaterale

Desi dobanzile cardurilor de credit sunt foarte ridicate, bancile incearca sa le faca atractive oferind la pachet cu acestea rate la comerciantii parteneri (pana la 40), asigurari de calatorie, mile aeriene, transport fara costuri la retaileri ori bani inapoi la cumparaturi.

21 Iulie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus