Bancile s-au axat pe vanzarea de carduri de credit in 2012

Numarul de carduri de credit valide in circularie a urcat cu aproape 117.000 in 2012. Cresterea este de peste 3 ori mai mare decat cea inregistrata in anul anterior, conform datelor BNR.


Cardul de credit a revenit in prima linie a strategiilor de vanzare ale bancilor. In nul anterior, numarul de carduri de credit in circulatie a urcat cu 116.962 de carduri, respectiv cu 5%. Avansul este de peste 3,5 ori mai mare decat cel inregistrat in 2011.

In total, romanii detin in nume propriu sau ca instrument de business aproximativ 2,27 milioane carduri de credit.

Politicile de vanzare s-au bazat in schimb mai mult pe oferirea de beneficii suplimentare, precum plata in rate, bonusuri la cumparaturi si posibilitatea de refinantare, in detrimentul unei reduceri a dobanzii standard percepute de banci.

Conform datelor Conso.ro, costurile cardurilor de credit nu numai ca nu au scazut dar chiar s-a inregistrat o crestere de peste 1 procent. DAE mediu a urcat in 2012 de la 26,80% la 28,10%.

In ceea ce priveste cardurile de debit in circulatie, numarul acestora s-a ridicat la finalul anului trecut la peste 13,7 milioane, in crestere cu 350.000 de carduri fata de finalul lui 2011.

Comparativ, soldul creditului neguvernamental a urcat in 2012 cu doar 1,3%. Pe de alta parte, cardurile de credit, chiar daca aduc randamante mari bancilor, avand unele din cele mai ridicate costuri, reprezinta si produsul de creditare cu cele mai mari rate de neperformanta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

De ce am opta pentru un card virtual?
De ce am opta pentru un card virtual?

Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.

24 August 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus