top banner

Atentie la capcanele ratelor fixe fara dobanda!

14 Octombrie 2011 | Autor: Alina Branescu

La prima vedere, programul de rate fixe fara dobanda la cardul de credit poate parea o adevarata mana cereasca pentru posesorii lui, in conditiile in care costul cu dobanda pentru sumele utilizate nu este deloc mic. Bancile au gasit insa o modalitate de a anula posibilitatea de a beneficia de avantajele acestei facilitati.
Tot mai multe banci au inceput sa atraga clienti pentru cardurile de credit cu ajutorul ratelor fixe fara dobanda.
Inainte de a utiliza cardul pentru tot felul de cumparaturi “fara dobanda”, clientii ar trebui sa se asigure insa ca au inteles pe deplin in ce conditii se pot bucura de avantajele acestei facilitati.
Daca nu respecta anumite conditii, clientii pot fi nevoiti sa plateasca dobanzi foarte mari pentru produsele cumparate in “rate fara dobanda”, intrucat costurile utilizarii cardurilor pot depasi in prezent chiar si 40%!
Secretul facilitatii: rambursarea integrala a tuturor sumelor utilizate
Prin urmare, posesorii de carduri care se decid sa efectueze cumparaturi in rate fixe fara dobanda, trebuie sa solicite reprezentantilor bancii la care au cardul sa le explice foarte clar mecanismul facilitatii, daca este posibil in scris, cu referire la un exemplu usor de inteles.
Din documentarea Conso.ro a rezultat ca mai multe banci (Raiffeisen Bank, BCR, Garanti Bank si Alpha Bank) au decis sa limiteze drastic cazurile in care se pot rambursa sumele utilizate fara a se plati deloc dobanda.
Cum cardul poate fi utilizat atat la cumparaturi obisnuite sau in rate “fara dobanda”, cat si pentru retrageri de numerar de la bancomate, clientii pot ajunge sa datoreze in final sume importante de bani.
Atentie mare! Nerambursarea integrala, in perioada de gratie, a sumelor utilizate in orice mod de pe cardul de credit duce la pierderea dreptului de dobanda 0!
“Clientii care aleg sa isi esaloneze anumite cumparaturi in rate fixe fara dobanda nu vor plati in nicio situatie dobanda pentru sumele respective daca datoria totala specificata in extrasele lunare va fi rambursata integral pana la data scadenta a acestora. In situatia in care clientii vor achita numai suma minima obligatorie de plata, atunci banca va aplica dobanda la soldul ramas de rambursat”, ne-au explicat reprezentantii Garanti Bank.
Cum platesti dobanda la ratele fara dobanda
Principiul de rambursare a banilor utilizati de pe cardul de credit este acelasi indiferent de facilitatile oferite de banca pentru returnarea anumitor sume cheltuite. Prin urmare, tranzactia de plata a ratei lunare “fara dobanda” este considerata de fapt tranzactie standard, iar valoarea ratei se va aduna la suma totala datorata.
“Banca calculeaza dobanda la sold, indiferent din ce rezulta el. El se calculeaza ca diferenta dintre toate tranzactiile efectuate in ciclul de tranzactionare precedent (indiferent daca sunt in cadrul programului Rate fara Dobanda sau nu), si eventual alte taxe, comisioane si dobanzi datorate bancii, si sumele rambursate”, ne-au precizat reprezentantii Raiffeisen Bank.
Concret, sa spunem ca un client a cheltuit de pe card 1.000 lei pentru cumparaturi standard si a cumparat un obiect (frigider, televizor, etc) in valoare de 1.200 lei, esalonati in 12 rate fixe “fara dobanda”.
Daca nu vrea sa plateasca dobanda, clientul trebuie sa returneze pana la sfarsitul perioadei de gratie cei 1.000 lei aferenti cumparaturilor standard, la care se adauga prima rata fixa fara dobanda din cei 1.200 lei (respectiv 100 lei).
“Daca pana la sfarsitul perioadei de gratie el ramburseaza doar 200 de lei, va avea un sold utilizat  de 900 lei (diferenta dintre ce ar fi trebuit sa plateasca in total si ce a platit) ce va fi transferat in urmatorul raport de activitate si pentru care banca va calcula dobanda”, au subliniat reprezentantii Raiffeisen Bank.
“Pentru a beneficia de 0% dobanda la tranzactia efectuata in rate, clientul trebuie sa rambuseze pana la data scadenta aferenta ciclului de tranzactionare 100% suma utilizata pentru cumparaturi oarecare + 100% prima rata din tranzactia de 1.200 lei”, ne-au informat si reprezentantii BCR.
Avertisment pentru clientii care citesc site-ul bancii
Alpha Bank isi avertizeaza clientii asupra modului de functionare al acestui program, atragand atentia asupra riscului de a fi sanctionati cu dobanzi si comisioane inclusiv la rata fixa, daca amana plata unei parti din suma totala datorata pe extrasul lunar.
“Suma fixa a fiecarei rate va fi postata ca o tranzactie normala la comercianti si va face parte din suma totala datorata, mentionata in fiecare extras lunar de cont al cardului. Daca alegi sa amani o parte din suma totala datorata ce apare pe extrasul lunar, te rugam tine cont ca suma neplatita va fi inclusa in calculul dobanzii si comisioanelor aplicabile cardului tau de credit pentru acea luna”, atrage atentia Alpha Bank pe site-ul bancii.
Cu toate acestea, clientii care nu ramburseaza integral suma utilizata in perioada de gratie, nu pierd definitiv aceasta facilitate la nicio banca, aceasta ramanand activa in continuare. Cei  care ramburseaza integral datoria la urmatoarea scadenta, nu mai suporta dobanda pentru rata fixa corespunzatoare.
“Important de retinut este ca doar valoarea ratei lunare din extrasul de cont intra in calculul dobanzii si comisioanelor datorate (NU si toate ratele viitoare)”, se mentioneaza pe site-ul Alpha Bank.
Se poate si altfel
Pentru a evita situatiile in care soldul poate deveni imposibil de rambursat integral in perioada de gratie stabilita de banca, clientii ar trebui sa incerce sa nu mai utilizeze cardul pentru alte cumparaturi in afara celor de rate fixe fara dobanda.
In acest mod, nu mai exista riscul de a fi presati la rambursarea unor sume considerabile, pentru a beneficia de scutirea de plata a dobanzii pentru o parte din bani.
Pe de alta parte, exista si banci care sustin ca separa platile efectuate cu cardul in cadrul programului de rate fixe fara dobanda de celelalte plati, cum este cazul Millennium Bank.
Prin urmare, indiferent daca clientul alege sa ramburseze pana la prima scadenta doar suma aferenta ratei fixe, iar pentru cumparaturile standard doar suma minima de plata, clientului nu i se va aplica nicio dobanda la rata fixa.
„In cazul mentionat, clientul va achita rata corespunzatoare facilitatii Rate cu Dobanda Zero, plus minimum 5% din suma utilizata din linia credit (impreuna cu dobanzile si comisioanele aferente) care nu a fost inclusa in planul de Rate cu Dobanda Zero. Clientul nu este obligat sa achite integral suma pentru care nu a activat optiunea Rate cu Dobanda Zero, ci doar cuantumul minim de 5%”, au precizat reprezentantii Millennium Bank.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Milele aeriene acumulate prin achizitiile cu cardurile de credit Banca Transilvania sau cele de debit de la Revolut pot fi utilizate doar dupa acumularea unui sold considerabil, astfel incat economiile prin acumularea cash-back-ului reprezinta o cale mai sigura.

04 Iul 2024 | Carduri
Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Descoperitul de cont atasat cardurilor de debit si echivalent cu cateva salarii nete si-a pierdut din atractivitate odata cu introducerea ratelor fara dobanda pe cardul de credit, fiind preferat mai mult ca solutie pentru situatii exceptionale.

08 Mai 2024 | Carduri
Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Nivelul dobanzilor, inclusiv a celor penalizatoare, numarul de rate fara dobanda, perioada de gratie, sunt cateva detalii esentiale de avut in vedere la alegerea unui astfel de produs.

16 Apr 2024 | Carduri
Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă