Atentie la capcanele ratelor fixe fara dobanda!

La prima vedere, programul de rate fixe fara dobanda la cardul de credit poate parea o adevarata mana cereasca pentru posesorii lui, in conditiile in care costul cu dobanda pentru sumele utilizate nu este deloc mic. Bancile au gasit insa o modalitate de a anula posibilitatea de a beneficia de avantajele acestei facilitati.

Tot mai multe banci au inceput sa atraga clienti pentru cardurile de credit cu ajutorul ratelor fixe fara dobanda.

Inainte de a utiliza cardul pentru tot felul de cumparaturi “fara dobanda”, clientii ar trebui sa se asigure insa ca au inteles pe deplin in ce conditii se pot bucura de avantajele acestei facilitati.

Daca nu respecta anumite conditii, clientii pot fi nevoiti sa plateasca dobanzi foarte mari pentru produsele cumparate in “rate fara dobanda”, intrucat costurile utilizarii cardurilor pot depasi in prezent chiar si 40%!

Secretul facilitatii: rambursarea integrala a tuturor sumelor utilizate

Prin urmare, posesorii de carduri care se decid sa efectueze cumparaturi in rate fixe fara dobanda, trebuie sa solicite reprezentantilor bancii la care au cardul sa le explice foarte clar mecanismul facilitatii, daca este posibil in scris, cu referire la un exemplu usor de inteles.

Din documentarea Conso.ro a rezultat ca mai multe banci (Raiffeisen Bank, BCR, Garanti Bank si Alpha Bank) au decis sa limiteze drastic cazurile in care se pot rambursa sumele utilizate fara a se plati deloc dobanda.

Cum cardul poate fi utilizat atat la cumparaturi obisnuite sau in rate “fara dobanda”, cat si pentru retrageri de numerar de la bancomate, clientii pot ajunge sa datoreze in final sume importante de bani.

Atentie mare! Nerambursarea integrala, in perioada de gratie, a sumelor utilizate in orice mod de pe cardul de credit duce la pierderea dreptului de dobanda 0!

“Clientii care aleg sa isi esaloneze anumite cumparaturi in rate fixe fara dobanda nu vor plati in nicio situatie dobanda pentru sumele respective daca datoria totala specificata in extrasele lunare va fi rambursata integral pana la data scadenta a acestora. In situatia in care clientii vor achita numai suma minima obligatorie de plata, atunci banca va aplica dobanda la soldul ramas de rambursat”, ne-au explicat reprezentantii Garanti Bank.

Cum platesti dobanda la ratele fara dobanda

Principiul de rambursare a banilor utilizati de pe cardul de credit este acelasi indiferent de facilitatile oferite de banca pentru returnarea anumitor sume cheltuite. Prin urmare, tranzactia de plata a ratei lunare “fara dobanda” este considerata de fapt tranzactie standard, iar valoarea ratei se va aduna la suma totala datorata.

“Banca calculeaza dobanda la sold, indiferent din ce rezulta el. El se calculeaza ca diferenta dintre toate tranzactiile efectuate in ciclul de tranzactionare precedent (indiferent daca sunt in cadrul programului Rate fara Dobanda sau nu), si eventual alte taxe, comisioane si dobanzi datorate bancii, si sumele rambursate”, ne-au precizat reprezentantii Raiffeisen Bank.

Concret, sa spunem ca un client a cheltuit de pe card 1.000 lei pentru cumparaturi standard si a cumparat un obiect (frigider, televizor, etc) in valoare de 1.200 lei, esalonati in 12 rate fixe “fara dobanda”.

Daca nu vrea sa plateasca dobanda, clientul trebuie sa returneze pana la sfarsitul perioadei de gratie cei 1.000 lei aferenti cumparaturilor standard, la care se adauga prima rata fixa fara dobanda din cei 1.200 lei (respectiv 100 lei).

“Daca pana la sfarsitul perioadei de gratie el ramburseaza doar 200 de lei, va avea un sold utilizat  de 900 lei (diferenta dintre ce ar fi trebuit sa plateasca in total si ce a platit) ce va fi transferat in urmatorul raport de activitate si pentru care banca va calcula dobanda”, au subliniat reprezentantii Raiffeisen Bank.

“Pentru a beneficia de 0% dobanda la tranzactia efectuata in rate, clientul trebuie sa rambuseze pana la data scadenta aferenta ciclului de tranzactionare 100% suma utilizata pentru cumparaturi oarecare + 100% prima rata din tranzactia de 1.200 lei”, ne-au informat si reprezentantii BCR.

Avertisment pentru clientii care citesc site-ul bancii

Alpha Bank isi avertizeaza clientii asupra modului de functionare al acestui program, atragand atentia asupra riscului de a fi sanctionati cu dobanzi si comisioane inclusiv la rata fixa, daca amana plata unei parti din suma totala datorata pe extrasul lunar.

“Suma fixa a fiecarei rate va fi postata ca o tranzactie normala la comercianti si va face parte din suma totala datorata, mentionata in fiecare extras lunar de cont al cardului. Daca alegi sa amani o parte din suma totala datorata ce apare pe extrasul lunar, te rugam tine cont ca suma neplatita va fi inclusa in calculul dobanzii si comisioanelor aplicabile cardului tau de credit pentru acea luna”, atrage atentia Alpha Bank pe site-ul bancii.

Cu toate acestea, clientii care nu ramburseaza integral suma utilizata in perioada de gratie, nu pierd definitiv aceasta facilitate la nicio banca, aceasta ramanand activa in continuare. Cei  care ramburseaza integral datoria la urmatoarea scadenta, nu mai suporta dobanda pentru rata fixa corespunzatoare.

“Important de retinut este ca doar valoarea ratei lunare din extrasul de cont intra in calculul dobanzii si comisioanelor datorate (NU si toate ratele viitoare)”, se mentioneaza pe site-ul Alpha Bank.

Se poate si altfel

Pentru a evita situatiile in care soldul poate deveni imposibil de rambursat integral in perioada de gratie stabilita de banca, clientii ar trebui sa incerce sa nu mai utilizeze cardul pentru alte cumparaturi in afara celor de rate fixe fara dobanda.

In acest mod, nu mai exista riscul de a fi presati la rambursarea unor sume considerabile, pentru a beneficia de scutirea de plata a dobanzii pentru o parte din bani.

Pe de alta parte, exista si banci care sustin ca separa platile efectuate cu cardul in cadrul programului de rate fixe fara dobanda de celelalte plati, cum este cazul Millennium Bank.

Prin urmare, indiferent daca clientul alege sa ramburseze pana la prima scadenta doar suma aferenta ratei fixe, iar pentru cumparaturile standard doar suma minima de plata, clientului nu i se va aplica nicio dobanda la rata fixa.

„In cazul mentionat, clientul va achita rata corespunzatoare facilitatii Rate cu Dobanda Zero, plus minimum 5% din suma utilizata din linia credit (impreuna cu dobanzile si comisioanele aferente) care nu a fost inclusa in planul de Rate cu Dobanda Zero. Clientul nu este obligat sa achite integral suma pentru care nu a activat optiunea Rate cu Dobanda Zero, ci doar cuantumul minim de 5%”, au precizat reprezentantii Millennium Bank.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

De ce am opta pentru un card virtual?
De ce am opta pentru un card virtual?

Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.

24 August 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus