Adevar sau provocare: Economiseste cheltuind cu cardul de credit

Folosite in mod corect, cardurile de credit va pot ajuta sa va administrati mai bine bugetul lunar, ba chiar se pot dovedi si mai eficiente daca  invatati cum, cand si de unde sa faceti cumparaturi inteligente.

Daca vreti sa faceti economii, solutia nu este sa va inchideti cardurile de credit, ci, pur si simplu, sa invatati cum si cand sa faceti cumparaturi, intr-un mod inteligent, ca, la sfarsit de luna, sa nu iesiti pe minus.

Cardul de credit in relatia cu banii

Un prim pas pentru a economisi cu un card de credit este sa invatati sa va educati obiceiurile de cheltuieli – cum, cat, cand, unde si pe ce dati banii – si sa vedeti daca aveti nevoie de o rezerva la care sa apelati atunci cand trageti linie. Daca da, atunci ar fi bine sa va informati cu privire la cardurile de credit. Riscul nu vi-l asumati cumparand cu cardul, ci evitand sa intrebati atunci cand nu intelegeti ceva.

Este foarte important sa cunoasteti mecanismul de functionare a cardului de credit, el fiind destinat in principal platilor la comercianti si nu retragerilor de numerar de la bancomat. Acesta este si motivul pentru care foarte multe institutii financiare solicita comisioane pentru retragerile de numerar de la ATM si contribuie astfel la o modelare in timp a comportamentului de plata cu un card de credit.

„Administrarea eficienta a unui buget lunar pe cardurile de credit presupune, in primul si in primul rand, ca produsul ales sa se alinieze la nevoile clientilor”, spune Cosmin Vladimirescu, Country Manager Romania si Moldova, MasterCard Europe. „Este un confort foarte mare sa stim ca putem sa cheltuim un buget stabilit dinainte, fara sa avem banii in acel moment. Insa, pentru a putea beneficia la maxim de produs, clientii trebuie sa solicite informatii atunci cand au orice fel de nelamurire, sa se documenteze pe internet (acesta este si motivul pentru care am lansat portalul educational www.educard.ro) sau sa ceara ajutorul consultantilor financiari”, continua acesta.

Inainte de a solicita un card de credit, interesati-va despre comisioanele si situatiile in care banca percepe dobanda, despre perioada de gratie, dar si despre beneficiile pe care le ofera astfel de produse: bonusuri in bani, puncte de loialitate, reduceri la achizitii ulterioare. Apoi, comparati ofertele cu ceea ce aveti dumneavoastra nevoie si luati decizia.

Chiar si atunci cand vine vorba de cumparaturile facute sub impulsul momentului, cheia  unui shopping inteligent consta intr-o buna organizare. Aveti grija sa rambursati in intregime sumele utilizate inainte de expirarea perioadei de gratie, care ajunge, de regula, pana la 60 de zile.

Cardul de credit si perioadele de reduceri

Perioadele de reduceri din magazine au loc, oficial, de doua ori pe an (15 ianuarie-15 aprilie si 1 august-31 octombrie). Pe internet, insa, aveti acces la foarte multe oferte promotionale pe tot parcursul anului, care va permit sa obtineti beneficii chiar daca dispuneti de un buget mai restrans.

Fata de offline, online-ul va pune la dispozitie magazine de nisa si designeri de renume, nu doar din tara, ci si internationali. Cel mai important este ca in online nu sunteti conditionati de programul magazinelor sau de miile de kilometri distanta – puteti sa cumparati orice marca, la orice ora, de pe orice continent. Multe dintre aceste magazine online au o sectiune de reduceri sau outlet-uri dedicate, unde puteti gasi haine sau incaltaminte din colectiile trecute, cu discount-uri avantajoase.

La fel de bine puteti face economii si daca va decideti sa platiti cu cardul in strainatate, in perioadele de reduceri. Exista locuri unde reducerile de pret, mult mai semnificative ca cele de la noi din tara, dureaza timp de sase saptamani.

Alte sfaturi pentru cumparaturile cu cardul - online si offline

  - Stabiliti-va, inca de la inceput, lista de cumparaturi si bugetul alocat.
  - In online, este bine sa comparati ofertele de pe mai multe site-uri, ca sa va asigurati ca faceti cea mai buna alegere. Si nu uitati sa adaugati si costul livrarii la pretul final, in cazul in care pe site-ul respectiv se percepe un cost pentru livrarea produselor.
  - Site-urile de discount pun la dispozitie promotii zilnice cu reduceri de pana la 90% pentru servicii variate. Mecanismul de plata este foarte simplu: introduceti datele cardului dumneavoastra si oferta zilnica va deveni activa cu principala conditie ca numarul minim de aplicanti, solicitat in regulament, sa se inscrie. Odata acest lucru indeplinit, se proceseaza tranzactia. De pe card va fi retrasa suma ce reprezinta contravaloarea ofertei si a doua zi veti primi un voucher pe adresa dumneavoastra de email. Voucher-ul trebuie apoi printat si folosit conform regulamentului.

Asadar, exista o multime de solutii prin care puteti sa invatati sa jonglati cu bugetul lunar si sa experimentati cu cardul de credit, in perioadele de reduceri. Doar invatand cum sa cheltuiti, veti invata si cum sa economisiti.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?
Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

11 Decembrie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

22 Iunie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.

2 Mai 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus