top banner

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

26 Aprilie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.
Fondurile de pensii din Pilonul II insumau la finalul anului trecut active de 75 miliarde lei si avand in vedere ca sumele din contributii brute intrate lunar in fond erau in decembrie 2020 de aproximativ 750 milioane lei, putem afirma ca in acest moment administratorii au peste 80 miliarde lei in gestiune. Bani care sunt plasati in pricipal in titluri de stat (doua treimi-67%), obligatiuni corporative (4%), actiuni listate (21%), fonduri mutuale (3,3%), depozite bancare (1,2%), etc. 

Cat conteaza fondurile de pensii in bucataria tranzactiilor BVB

Cele 21% procente plasate in actiuni reprezinta achizitii orientate covarsitor pe piata locala si asta inseamna destul de mult, daca ne raportam la valoarea zilnica a tranzactiilor. In 2021, valoarea medie zilnica a fost de 37 milioane lei la BVB. 

Daca ne raportam la contributiile brute virate la finalul anului trecut catre Pilonul II, de 750 milioane lei, rezulta ca fondurile pot orienta lunar catre bursa peste 150 milioane lei (21% din active sunt plasamentele in actiuni). Iar asta, la nivelul celor 22 de zile de tranzactionare dintr-o luna inseamna o medie de aproape 7 milioane lei pe zi. 

Sa nu uitam insa ca la bursa se contabilizeaza atat vanzarile cat si cumpararile, iar un rulaj de 37 milioane lei pe zi inseamna de fapt cumparari de 18,5 milioane lei. Ei bine, din cele 18,5 milioane lei, fondurile de pensii cumpara actiuni de 7 milioane lei, ceea ce inseamna 37%. 

Ce presupune ponderea mare a fondurilor de pensii in rulajul bursei

Faptul ca aproape 40% din achizitiile de la BVB sunt ale fondurilor de pensii dilueaza in mod dramatic free-floatul pietei (numarul de actiuni “libere”, care se pot tranzactiona in piata si care nu sunt detinute de marii investitori-de regula vorbim aici de suma pachetelor de actiuni sub 5% ca pondere detinute de mici investitori care nu actioneaza concertat). 

De pilda, la Petrom free-floatul este 28%. Tot acumuland actiuni fondurile de pensii dilueaza acest free-flat iar bursa are tendinta sa “inghete”, piata cunoscand oscilatii mai mici de pret. Asta nu e neaparat un lucru rau din perspectiva unor eventuale corectii de amploare, dar nu e nici un lucru bun din perspectiva celor care vor sa faca achizitii noi, cei intrati recent la bursa gasind cotatii mai mari din cauza cererii asigurate masiv de fondurile de pensii. 

Se impune deci ca piata bursiera locala sa primesca marfa proaspata, pe masura apetitului in crestere al fondurilor de pensii care continua sa acumuleze contributii luna de luna iar iesirile din sistem sunt inca reduse ca pondere. Iar asta se intampla in conditiile in care la Pilonul II se varsa acum 3,75% din veniturile participantilor si nu 5% conform calendarului initial stabilit in 2004 sau macar 4,25%, cat ar fi trebuit sa fie procentul la trecerea contributiilor de la angajator la angajat, ca sa nu fie afectate negativ conturile participantilor. 

„Avem un rol pozitiv in a sustine bursa si in a o creste, dar cu adevarat avem si un rol probabil limitativ in lichiditatea ei”, afirma Andreea Pipernea, CEO la NN Pensii si vicepresedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), la o videoconferinta care a reunit o parte dintre principalii jucatori din piata de capital autohtona saptamana trecuta. 

Mai mult, Pipernea considera ca investitia la BVB devine una problematica din cauza lipsei de marfa proaspata, iar investitia in actiuni straine intr-o pondere mai mare ramane in acest context o optiune de luat in calcul pe viitor. 

Or asta nu e chiar o veste care sa dea un somn linistit participantilor din Romania, dupa precedentul falimentului Wirecard, o companie in care si unele SIF-uri dar si un fond de pensii aveau la un moment dat investitii. 

Ramane sa speram ca listarea preconizata a Hidroelectrica plus altele listari din partea companiilor private (vezi operatorul fluvial TTS si dezvoltatorul imobiliar de lux One United Propertis care au anuntat IPO-uri asteptate in mai si iunie) vor reduce ponderea achizitiilor fondurilor de pensii, odata cu cresterea lichiditatii BVB dupa infuzia de noi emitenti. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ian 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia