top banner

Scorul de la Biroul de Credit nu are o influenta prea mare in decizia de creditare

17 Octombrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Sansele de a obtine un credit nu sunt legate doar de existenta sau lipsa unor restante din trecut. Bancile folosesc sisteme complexe de analiza a solicitantilor, dar prefera sa le dezvolte pe cont propriu. Unele banci au inceput insa sa includa si scorul de la Biroul de Credit in decizia de creditare.
In 2008, Biroul de Credit a implementat un nou instrument de analiza a clientilor din baza de date: scorul Fico. Acesta se bazeaza pe un model lansat si dezvoltat in SUA, prin care se ofera fiecarui client un punctaj, cuprins intre 300 (slab) si 850 (foarte bun).
Scorul tine cont de toate informatiile din baza de date despre un client, cum ar fi istoricul de plata, creditele in derulare, creditele noi obtinute dar si tipurile acestora.
Bancile sunt reticente in folosirea scorului Fico
In strainatate, utilizarea rapoartelor puse la punct de birourile de credit reprezinta un criteriu de baza in analiza solicitantilor. Un client cu un punctaj bun poate chiar negocia conditii mai bune cu finantatorul.
Si la noi, bancile au inceput sa tina cont de scorul oferit de Biroul de Credit, dar acesta joaca un rol mai putin important, cel putin in prezent.
Din cele peste 40 de institutii de credit, doar 15 au semnat un acord cu Biroul de credit in vederea furnizarii unei astfel de informatii. Din 2009 pana in prezent, au fost eliberate 6,6 milioane de astfel de rapoarte catre bancile partenere.
Din pacate insa, cifrele nu ofera o imagine completa a pietei. Bancile mari fie nu utilizeaza rapoartele Fico, fie il folosesc ca informatie adiacenta.
Modelele interne de analiza primeaza
BCR si Raiffeisen Bank nu au dorit sa comenteze pe marginea utilizarii scorului Fico, fara a nega insa ca ar avea un astfel de parteneriat. BRD a precizat pentru Conso.ro ca nu utilizeaza Fico la analiza clientilor, ci un scor complex, pus la punct pe baza propriului portofoliu de clienti si actualizat continuu in functie de modificarile aparute.
CEC Bank utilizeaza scorul Fico, dar doar impreuna cu propriul model de analiza. Si Bancpost utilizeaza scorul Fico in analiza propriilor clienti.
Nu exista insa un punctaj critic sub care cererile de finantare sunt automat respinse dar noul model a facilitat standardizarea ofertelor si chiar acordarea unor costuri mai reduse anumitor clienti, in special pentru creditele de consum.
Alte banci, precum Volksbank, UniCredit Tiriac Bank sau Millennium Bank nu folosesc un astfel de scor.
“Volksbank foloseste propriul sistem de scoring pentru evaluarea clientilor. Nu folosim in acest moment scorul FICO oferit de Biroul de Credit, insa, analizam posibilitatea utilizarii lui”, au precizat reprezentantii bancii.
Alpha Bank, ING Bank si Banca Transilvania nu au raspuns solicitarii Conso.ro.
De ce este bun scorul?
Utilizarea unui model mai complex de analiza a solicitantilor de credit este in avantajul celor care au avut temporar intarzieri la plata ratelor.
Spre exemplu, chiar si cei care au avut in trecut restante la credit ar putea lua un nou imprumut in cazul in care restantele nu au fost foarte mari, au fost achitate iar creditul este cu ratele la zi de mai mult timp.
 
In functie de aceste criterii, scorul Fico poate fi superior in cazul unei persoane care a avut restante minore dar in rest a platit la timp, comparativ cu o persoana care nu a mai avut niciodata credite.
Fiecare banca are insa un model diferit de scoring, iar structura lor este strict confidentiala. Lipsa de transparenta face ca solicitantii de credit refuzati sa nu poata stii care a fost motivul pentru care nu au obtinut finantarea si sa isi imbunatateasca situatia.
O alta problema este faptul ca, de multe ori, refuzul este transmis abia dupa depunerea cererii de credit si a actelor necesare, ceea ce face ca atat solicitantii cat si bancile sa piarda timp si bani cu aceasta procedura.
In cazul in care ar exista un model comun de analiza a clientilor, si macar in parte transparent, multi din cei care merg la banca si-ar tria mai bine optiunile. Spre exemplu, in cazul in care bancile ar face public nivelul scorului Fico sub care nu acorda credite, atunci cei care nu au un punctaj suficient nu ar mai depune cerere de credit fara rost.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul