top banner

Prima Casa: 12 banci finanteaza constructia de locuinte

22 Iulie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Doar 12 din cele 21 de banci inscrise in programul Prima Casa au semnat conventii cu Fondul de Garantare in vederea acordarii de credite pentru constructie. Suma imprumutata ajunge pana la 71.250 euro in cazul costructiei unui bloc prin asociere, iar clientii au la dispozitie chiar si 2 ani si jumatate pentru finalizarea lucrarilor.
Daca in urma cu doar cateva saptamani niciuna din bancile inscrise in programul Prima Casa nu isi aratase intentia de a finanta si constructia de locuinte, in prezent numarul celor care au semnat deja o conventie cu Fondul de garantare in acest sens a urcat la 11.
Cei care doresc sa construiasca o casa pot apela la Alpha Bank, ATE Bank, BCR, BRD, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Carpatica, CEC Bank, Emporiki Bank, Millennium Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank.
In plus, Millennium Bank si Emporiki Bank ofera credite de constructie numai prin programul Prima Casa. Prin oferta clasica, aceste banci acorda imprumuturi in prezent doar pentru achizitia de locuinte sau pentru refinantare.
Valoarea totala a imprumutului ajunge la 66.500 euro in cazul constructiei, iar daca 7 solicitanti se asociaza, fiecare o poate beneficia de un credit de pana la 71.250 euro.
Lucrarile se pot dura pana la 2 ani si jumatate
Pentru a participa la program, solicitantii trebuie sa incheie un contract de antrepriza cu o societate de constructii, pe baza caruia se determina necesarul de finantare. Contractul va preciza estimarile de costuri necesare pentru ridicarea locuintei, conform unui deviz estimativ.
Din contractul de antrepriza trebuie sa rezulte ca durata realizarii constructiei este de cel mult 18 luni de la data efectuarii primei trageri. Contractul poate fi insa modificat ulterior, in sensul prelungirii termenului cu cel mult 12 luni.
In aceasta perioada, clientii beneficiaza de perioada de gratie, in care platesc doar dobanzi si comisioane. Pentru sumele neutilizate din creditul aprobat, banca nu are voie sa perceapa comisioane.
Clientii trebuie sa prezinte la banca si dovada constituirii unei garantii de buna executie de 10% din valoarea totala a devizului, sub forma unei scrisori de garantie bancara.
Foarte important pentru solicitanti este si momentul in care au obtinut autorizatia de constructie. Pentru a beneficia de finantare prin programul Prima Casa, autorizatia trebuie sa fi fost eliberata dupa data de 22 februarie 2010.
Statul va garanta si credite pentru reabilitarea termica
Recent, guvernul a introdus o noua schema de credite pentru populatie cu garantii de stat. Ministerul Dezvoltarii Regioanale si Turismului (MDRT), impreuna cu Ministerul Finantelor Publice au lansat un program similar, pentru a incuraja reabilitarea termica a locuintelor.
Fata de programul Prima Casa, unde avansul minim este stabilit la 5%, in cazul reabilitarii, beneficiarii trebuie sa sustina din fonduri proprii cel putin 10% din costuri.
Finantarile sunt insa mai ieftine in cazul reabilitarii. Creditele se vor acorda in lei, pe maxim 5 ani, cu o dobanda calculata in functie de Robor la 3 luni la care se adauga o marja fixa de 1,5%-2,5% pe an, plus comisionul de gestiune datorat Fondului de Garantare. MDRT va incheia insa si conventii de subventionare a dobanzii cu bancile participante.
Fondurile puse la dispozitie pentru 2010 sunt de 50 milioane euro, de aproximativ 14 ori mai putin decat in cazul programului Prima Casa.
Pana acum, doar CEC Bank si-a anuntat intentia de a participa in cadrul acestui nou program prin dezvoltarea unui produs specific.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul