top banner

4 moduri in care datele cardului pot fi furate. Cum se pot evita?

28 August 2012 | Autor: Conso

Duplicarea cardului si utilizarea lui de catre alte persoane este probabil una din cele mai vechi tipuri de fraude. Introducerea cipului a limitat drastic numarul de cazuri, totusi, clientii care mai au pe card banda magnetica, ar trebui sa fie atenti la cateva aspecte atunci cand utilizeaza cardul, pentru a limita riscurile de furt de date.
Furtul datelor este prima si poate cea mai complicata parte a duplicarii cardurilor. Chiar daca unele solutii adoptate de fraudulenti par foarte simple, multa lume pica in capcana fara sa isi dea seama, pentru simplul motiv ca nu considera nimic suspect in modul de operare.
Cele mai frecvente modalitati de frauda sunt urmatoarele:
1.    La restaurant, in magazin, la o statie de benzina sau oriunde cardul este inmanat unui chelner sau unui vanzator acesta poate sa profite de neatentia clientului si sa il treaca mai intai printr-un dispozitiv special, care copiaza datele si abia apoi prin POS.
Dispozitivul, denumit skimmer, poate fi de dimensiunea unui cub de gheata si nu este nevoie decat de o fractiune de secunda ca datele sa fie copiate.
2.    In magazinele mici sau in cele in care nu exista camere de supraveghere datele pot fi furate prin schimbarea POS-ului cu unul identic cu cel de la banca, dar care nu doar transmite datele, dar le si pastreaza.
Astfel, printr-o diversiune relativ simpla, un grup de hoti informatici poate foarte usor sa distraga atentia vanzatorului, sa il scoata de la ghiseu si sa schimbe in acest mod POS-ul. Ulterior, peste o saptamana, prin acelasi mod de operare, POS-ul duplicat este schimbat din nou cu cel bun, iar datele inregistrate timp de o saptamana sunt extrase.
Modalitatea este mai dificila deoarece implica un nivel mai ridicat de cunostinte atat informatice cat si duplicarea POS-ului.
3.    O alta modalitate de furt de date, folosita si in Romania, este inserarea unui dispozitiv de citire a datelor in fanta ATM-urilor. Dispozitivul citeste datele cardului fara a impiedica insa derularea tranzactiei dorite de client, astfel incat nu ridica suspiciuni.
4.    In mediul online, hackerii trimit sute de emailuri ce par oficiale si duplicheaza site-urile bancilor sau a altor companii in care solicita, sub diverse pretexte, actualizarea datelor de card.
De asemenea, in emailuri pot fi inserate si diverse linkuri care, odata accesate, downloadeaza in computer diversi virusi care inregistreaza date personale, inclusiv parole de locare in contul de online banking.
Cei care nu sunt foarte atenti pot transmite informatii pretioase care mai apoi sunt utilizate pentru a realiza cumparaturi online sau pentru a accesa datele contului. Iar riscul este cu atat mai mare cu cat datele pot fi utilizate online fara duplicarea efectiva a cardului.
Ce se intampla cu datele odata furate?
Obtinerea datelor este doar primul pas. Ulterior, informatiile sunt in general vandute si prelucrate. Cardurile sunt duplicate fizic si utilizate in diverse locatii sau datele sunt folosite pentru realizarea de cumparaturi online.
Cardurile duplicate nu sunt utilizate des, deoarece odata ce detinatorul observa o tranzactie suspecta anunta banca si cardul de inchide. Totusi, pagubele inregistrate pot fi semnificative.
Cum se pot  evita fraudele?
Cea mai mare imbunatarire adusa cardurilor in vederea cresterii protectiei este introducerea cipului. Acesta este mult mai greu de copiat decat banda magnetica, fiind practic inaccesibil hotilor de date. Mai mult, odata cu cardurile cu cip si retelele de ATM-uri si POS-uri au fost adaptate pentru a citi cipul.
Banda magnetica nu a fost eliminata, in special ca urmare a faptului ca reteaua de acceptare nu a fost upgradata in totalitate, iar in SUA cardurile cu cip abia au intrat.
Totusi, in general, in cazul in care se fura datele de pe banda magnetica si se doreste utilizarea cardului duplicat la un ATM sau POS upgradat, acesta va recunoaste faptul ca respectivul card are si cip si va solicita introducerea cipului.
Exista si cateva modalitati prin care riscul de frauda poate fi eliminat simtitor:
1.    Nu scapati niciodata cardul din ochi si nu permiteti chelnerului sau vanzatorului sa plece cu cardul sau sa il puna sub tejghea, unde nu vedeti ce se intampla.
2.    In cazul in care banca emitenta ofera serviciul de alerte prin SMS este indicat sa il achizitionati. De fiecare data cand se realizeaza o tranzactie cu cardul, vet fi notificat prin SMS, putand depista mult mai repede tranzactiile frauduloase si solicita bancii sa o stopeze.
3.     Monitorizati cu regularitate extrasele de cont. Daca aveti si serviciul de internet banking, intrati cu regularitate pentru a verifica daca toate tranzactiile cu cardul sunt in ordine.
4.    Nu dezvaluiti sub nicio forma datele cardului, precum codul PIN nimanui, nici chiar angajatilor bancii. In plus, banca nu solicita niciodata online actualizarea datelor de card. Nu luati in seama emailurile care par a veni din partea bancii si care va solicita date confidentiale si nu dati click pe link-urile continute.
5.    Setati parole de 3D Secure pentru a nu permite realizarea de plati online neautorizate cu cardul.
6.    Imediat ce observati o tranzactie suspecta anuntati banca emitenta a cardului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri
Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Achizitionate individual sau in cazul unor pachete, cardurile de debit cu cashback la comerciantii parteneri pot oferi sansa unor economii reale cand sunt vizate magazinele cele mai frecventate de posesori.

11 Ian 2024 | Carduri
Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Mai multe banci se bat in oferte concurente pentru pachetele de cont curent, pretextul potrivit pentru atragerea de noi depozite si plasarea unor noi imprumuturi.

12 Dec 2023 | Carduri
Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

Schimbarea leilor in valuta in perioada concediilor sau economisirea in euro fara costurile conversiei sunt acum mai accesibile publicului prin solutiile propuse de banci sau fintech-uri nebancare.

26 Oct 2023 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă