Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ce cota de TVA se aplica la cumpararea unei locuinte, daca am platit avans?

Ioana Iorgulescu, Manager specializat in TVA, din cadrul departamentului de Asistenta Fiscala al Ernst & Young

AUTOR:

Ioana Iorgulescu, Manager specializat in TVA, din cadrul departamentului de Asistenta Fiscala al Ernst & Young

Data publicarii:

Intrebare: Am semnat un antecontract de vanzare-cumparare cu pretul in euro platibil in lei la cursul BNR din ziua platii, pret la care se adauga TVA in cota redusa de 5% (mentiune clara in antecontract). Daca la momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare, din cauza variatiei cursului de schimb valutar, pretul in echivalent lei din ziua semnarii va fi mai mare de 380.000 lei (limita impusa de lege pentru 5%), care va fi cota de TVA ce se va calcula? Se va lua in considerare, pretul in echivalent lei, de la data semnarii antecontractului sau cel de la data semnarii contractului, respectiv TVA-ul va fi 5% sau 19%? Florea Lica, Bucuresti

Raspuns: Din punct de vedere al TVA si al modului de stabilire a bazei de impozitare in scopul TVA este important nu momentul semnarii antecontractului/contractului, ci momentul la care intervine faptul generator si exigibilitatea TVA pentru operatiunea respectiva.

Conform legislatiei de TVA in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010, ca regula generala, faptul generator pentru livrari de bunuri imobile intervine la data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar. Tot ca regula generala, exigibilitatea TVA intervine la data faptului generator.

Totusi, ca derogare exigibilitatea TVA intervine:
          - la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
          - la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.

Cota redusa de taxa de 5% se aplica numai pentru livrarea de locuinte ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca si un proprietar de bunurile imobile specific mentionate si descrise de Codul Fiscal.

In cazul in care elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a acestei operatiuni de livrare de bun imobil se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica pentru transformarea sumelor din valuta in RON este, conform legislatiei de TVA, ultimul curs de schimb comunicat de BNR din data la care intervine exigibilitatea taxei.

Astfel, in cazul descris mai sus, pentru a calcula baza de impozitare supusa cotei reduse de TVA 5% aplicabila la data livrarii, trebuie sa luati in calcul mai multe elemente cum ar fi daca ati achitat un avans inainte de data livrarii (pentru care a fost emisa o factura de catre furnizor), daca furnizorul a emis o factura in avans inainte de data livrarii.

De exemplu:

1) Pret agreat conform contractului 90.000 euro

Avans achitat in data de 15 aprilie 2010 - 20.000 euro (curs BNR valid in 15 aprilie 2010 - 4,1355 RON/EUR)

Achitat rest de 70.000 euro la data livrarii (transferul dreptului de a dispune de bun ca si proprietar); spre exemplu, 10 mai 2010 (curs BNR valid in 10 mai 2010 - 4,1874 RON/EUR)

Baza de impozitare a acestei livrari ar fi (20.000 x 4,1355) + (70.000 x 4,1874) = 375.828 lei (valoare mai mica de cat 380.000 lei si deci cota redusa de 5% aplicabila).

2) Pret agreat conform contractului 90.000 euro
Transferul dreptului de a dispune de bun ca si proprietar se efectueaza in 5 Ianuarie 2010 (curs BNR valid in 5 ianuarie 2010 - 4,2265 RON/EUR)

Baza de impozitare a acestei livrari ar fi 90.000 x 4,2265 = 380.385 lei (valoare mai mare decat 380.000 lei si deci cota standard de 19% aplicabila).

Opinii recente

de Mihai Stoicescu

"TEMA DE STUDIU SI DE LUARE AMINTE Am semnat un contract cu BCR BANCA PENTRU LOCUINTE in septembrie 2011 pe o durata de 5 ..."

Facebook