top banner

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

08 Februarie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Foto Unsplash.com

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent. 
Bancile apeleaza la facilitatea de creditare pusa la dispozitia lor de Banca Centrala atunci cand se confrunta cu probleme de lichiditate si merg cu sumele in exces la BNR, in facilitatea de depozit, cand nu gasesc alte moduri mai stimulative de plasare a acestora. 
In ultimul an, media zilnica a sumelor plasate de banci la BNR la o dobanda de 6% a ajuns la 61,9 miliarde lei in ianuarie 2024, crescand progresiv de la o medie de 21,3 miliarde lei in ianuarie 2023. 
Cu alte cuvinte, bancile au la dispozitia lor sume de bani cu care nu prea stiu ce sa faca, dovada ca dobanzile la credite – in special cele pe termen mai mare de 5 ani - nu au suferit o contractie pe masura lichiditatii in exces.
Indicatorul Robor la 6 luni, reper luat in considerare la creditele mai vechi, unde titularii nu au incercat sa migreze inca spre referinta IRCC, a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde 1%, din 6 aprilie 2023 pana in 6 februarie 2024, indicatorul scazand de la 7,15% la 6,13%. 
Iar IRCC, care are un decalaj de 6 luni fata de piata interbancara, nici nu a avut inca o contractie, ultima valoare-de 5,97%-aferenta T3 din 2023, fiind aproximativ egala fata de precedenta (5,96% pentru T2 din 2023). 
Cum au evoluat dobanzile medii la creditele si depozitele noi
Modul in care bancile se pozitioneaza fata de excesul de lichiditate se vede si in evolutia dobanzilor la creditele si depozitele noi acordate populatiei, viteza de scadere a randamentelor la depozite fiind superioara. 
Astfel, din ultimul raport lunar al BNR (pe decembrie 2023) se vede ca dobanda medie la depozitele noi pentru populatie cu scadenta intre 3 si 6 luni a scazut de la 7,56% in decembrie 2022 la 6,36% in decembrie 2023, iar dobanda medie la depozitele cu scadenta intre 6 si 12 luni s-a redus de la 7,98% la 6,47%. Iar daca statistica ar prinde si luna ianuarie, reducerile ar fi chiar mai ample, avand in vedere ca mai multe banci au anuntat deja reduceri de dobanzi la depozite de la inceputul anului. 
Similar, dobanda medie la creditele noi cu scadenta intre 1 si 5 ani a scazut de la 12,72% in decembrie 2022 la 11,71% in decembrie 2023 iar dobanda medie pentru imprumuturile noi cu scadenta de peste 5 ani, cel mai bine reprezentate valoric in portofoliile bancilor, s-a redus de la 7,15% la 6,95%. 
Dupa cum se vede, bancile s-au grabit sa taie din dobanda la depozite cand inflatia s-a redus, iar lichiditatea nu a mai fost o problema, dar nu s-au grabit prea tare sa reduca dobanda la credite, in special la imprumuturile generatoare de cele mai mari venituri, cele cu scadenta mai lunga de 5 ani, unde dobanda medie a scazut cu numai 0,2 puncte procentuale intr-un an. 
Mingea e in terenul BNR
Dobanda de 6% la facilitatea de depozit a BNR pare suficient de atractiva pentru banci pentru ca acestea sa nu isi asume riscuri suplimentare facand oferte mai agresive in zona de creditare pentru persoanele fizice. Cel putin deocamdata. 
Poate ca bancile se gandesc cu o oarecare ingrijorare la realitatile din piata muncii din 2025, dupa trecerea celor 4 randuri de alegeri in acest an, cand autoritatile ar putea aplica mai multe masuri de consolidare fiscala, poate ca se multumesc pur si simplu sa forteze marjele actuale de profit pana cand BNR nu opereaza mai multe taieri ale dobanzii de politica monetara, fortandu-le sa vina in intampinarea clientilor cu dobanzi mai bune la credite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul