Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

Pot sa suspend contributiile la un fond de pensii facultativ?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Pensii

AUTOR:

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Pensii

Data publicarii:

Intrebare: Am strans niste bani in contul pensiei facultative dar acum am sistat platile si nu stiu cand le voi relua. Am rugamintea sa imi spuneti ce se intampla cu banii respectivi. Am inteles ca eu nu pot sa ii ridic dar, daca mi se intampla mie ceva, macar mostenitorii mei pot sa ii incaseze? Calarasu Gabriel, Arad

Raspuns: Platile contributiei se pot relua in absolut orice moment deoarece contul participantului ramane activ, acesta nu se inchide. Perioada in care participantul nu contribuie este o perioada de plata suspendata care trebuie comunicata administratorului printr-o cerere sau adresa in functie de politica interna a fiecarui administrator.

Conform normei nr. 14/2009 emisa de CSSPP care a abrogat norma 17/2008 privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative participantul are dreptul sa obtina:

1) In cazul invaliditatii de gradul I si în cazul invaliditatii de gradul II, cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca, participantul are dreptul sa obtina contravaloarea activului sau personal net.

2) In cazul invaliditatii de gradul III, participantul are dreptul sa opteze, dupa caz, pentru:

                  a) suspendarea platii contributiilor;

                  b) continuarea platii contributiilor.


3) In cazul decesului participantului inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie, beneficiarul/beneficiarii acestuia are/au dreptul la plata contravalorii activului personal net sau a coteiparti cuvenite din activul personal net al participantului, dupa caz.

 


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare


  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?VREI SA ADERI UN FOND DE PENSIE?

  RON

VREI SA INVESTESTI LA UN FOND MUTUTAL?

  RON

CAUTI UN CONT DE SALARIU?


  • Vocea clientului
Raiffeisen Asset Management Ridicarea unei sume de bani

"Am apelat on-line la accesarea unui credit de la Raiffeisen Bank, dupa preaprobarea on-line,am depus toate documentele cerute de functionarul de la ghjiseu. . . apoi ..."

IOAN COMANAR (Sacele)