Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Pot sa suspend contributiile la un fond de pensii facultativ?

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Pensii

AUTOR:

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Pensii

Data publicarii:

Intrebare: Am strans niste bani in contul pensiei facultative dar acum am sistat platile si nu stiu cand le voi relua. Am rugamintea sa imi spuneti ce se intampla cu banii respectivi. Am inteles ca eu nu pot sa ii ridic dar, daca mi se intampla mie ceva, macar mostenitorii mei pot sa ii incaseze? Calarasu Gabriel, Arad

Raspuns: Platile contributiei se pot relua in absolut orice moment deoarece contul participantului ramane activ, acesta nu se inchide. Perioada in care participantul nu contribuie este o perioada de plata suspendata care trebuie comunicata administratorului printr-o cerere sau adresa in functie de politica interna a fiecarui administrator.

Conform normei nr. 14/2009 emisa de CSSPP care a abrogat norma 17/2008 privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative participantul are dreptul sa obtina:

1) In cazul invaliditatii de gradul I si în cazul invaliditatii de gradul II, cand se constata pierderea totala a capacitatii de munca, participantul are dreptul sa obtina contravaloarea activului sau personal net.

2) In cazul invaliditatii de gradul III, participantul are dreptul sa opteze, dupa caz, pentru:

                  a) suspendarea platii contributiilor;

                  b) continuarea platii contributiilor.


3) In cazul decesului participantului inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie, beneficiarul/beneficiarii acestuia are/au dreptul la plata contravalorii activului personal net sau a coteiparti cuvenite din activul personal net al participantului, dupa caz.

 

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook