Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

CAS: Pot plati contributii daca nu lucrez si nici nu primesc somaj?

Alina Branescu, editor Conso.ro

AUTOR:

Alina Branescu, editor Conso.ro

Data publicarii:

Intrebare: As dori sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare.
Sotul meu nu mai lucreaza si ar vrea sa contribuie la CAS. As dori sa stiu care ar fi procentul si suma pe care trebuie sa o plateasca la salariul minim pe economie.
Va multumesc. Creta Iulia Simona, Cluj Napoca

Raspuns:

In cazul in care sotul dumneavoastra nu mai lucreaza dar primeste indemnizatie de somaj, contributia CAS este virata in continuare. In prezent, aceasta se ridica la 10,5%.

Conform legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale Art.5 – (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: 
punctul III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri.

Contributia de asigurari sociale pentru someri se suporta integral din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei stabilite pentru conditii normale de munca, cu exceptia platilor compensatorii si a veniturilor de completare acordate salariatilor din industria de aparare, in perioada de reducere temporara a activitatii.

In cazul in care insa sotul nu beneficiaza de somaj, plata contributiilor a fost suspendata pana in momentul in care va avea un nou loc de munca.

Cu toate acestea, se poate opta individual pentru un contract de asigurare sociala, printr-o cerere scrisa la Casa Teritoriala de Pensii, pentru continuarea contributiilor aferente.

Art. 5 – (2) Se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si alte persoane care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1) si care nu se afla in plata unor prestatii de asigurari sociale in sistemul public de pensii.

La Casa de Pensii se va stabili un venit lunar asigurat, inscris in declaratia sau in contractul de asigurare sociala, pentru care nu exista o limita minima sau maxima impusa. La aceasta se aplica o contributie lunara in valoare de 31,3%. Spre exemplu, in cazul unei sume asigurate egale cu salariul minim pe economie, contributia lunara este de 187,8 lei (600 lei * 31,3%).

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook