Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ce se intampla cu sumele acumulate la pensia privata in cazul decesului?

Mihnea Laurentiu Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

AUTOR:

Mihnea Laurentiu Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

Data publicarii:

Intrebare: Cum functioneaza pensia obligatorie in cazul decesului Participantului la Fondul de Pensii. Bila Adrian, Bucuresti

Raspuns: Conform articolului 7 din norma CSSPP nr. 19/2008, in cazul decesului participantului înainte ca acesta sã solicite deschiderea dreptului la pensie, pe numele beneficiarului/ beneficiarilor se va deschide cate un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, in care se transfera activele cuvenite fiecaruia.

Art. 8 din aceeasi norma stipuleaza ca beneficiarul are dreptul, dupa caz, la:

a) cumularea conturilor la un singur fond de pensii daca are calitatea de participant la un alt fond de pensii;

b) plata unica a contravalorii cotei parti cuvenite din activul personal net al participantului decedat, daca nu are calitatea de participant. Administratorul este raspunzator de corectitudinea efectuarii platii.

Pentru a primi contravaloarea activului personal net, fiecare beneficiar, personal sau prin mandatar avand procura speciala si autentica, va depune la administratorul fondului de pensii administrat privat o cerere scrisa prin care isi revendica drepturile, insotita de copia legalizata a certificatului de mostenitor/legatar, din care sa rezulte calitatea de mostenitor/legatar si cota-parte cuvenita din activul personal net al participantului decedat.

Cererea prevazuta la alin. (2) poate fi depusa doar dupa virarea contributiei aferente lunii in care participantul a decedat.

In cazul prevazut la alin. (1) lit. a), transferul sumelor de bani reprezentand contravaloarea activelor cuvenite fiecarui beneficiar în contul sãu personal deþinut la alt fond de pensii administrat privat, unde are calitatea de participant, se va efectua in termen de 10 zile lucratoare de la data solicitarii.

Administratorul va transfera in contul fiecarui beneficiar, participant la un alt fond de pensii administrat privat, cota-parte cuvenita din activul personal net, iar pentru fiecare beneficiar participant la acelasi fond cu participantul decedat, cota-parte cuvenita din activul personal net va fi transferata direct in conturile acestora, sub forma de unitati de fond.

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook