Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Pot sa particip la un fond de pensii facultativ daca nu lucrez?

Diana Sevciuc, Director Executiv Vanzari, BCR Asigurari de Viata

AUTOR:

Diana Sevciuc, Director Executiv Vanzari, BCR Asigurari de Viata

Data publicarii:

Intrebare: De cativa ani nu lucrez nicaieri si as dori sa platesc contributii la un fond de pensii facultativ. Cui si unde ar trebui sa ma adresez? Se poate plati si anii din urma in care nu am lucrat? Stoleru Ana, Falticeni

Raspuns: Conform Legii 204/2006 privind pensiile  facultative, art. 74. - (1) Participantul la un fond de pensii facultative este:

  • angajatul,
  • functionarul public sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta, potrivit legii,
  • persoana care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului,
  • membrul unei societati cooperative potrivit Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei,
  • alta persoana care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole, care adera la un fond de pensii facultative si care contribuie sau/si in numele careia s-au platit contributii la un fond de pensii facultative si are un drept viitor la o pensie facultativa.
In consecinta, persoana care a pus intrebarea nu poate participa la un fond de pensii facultative - Pilon 3 - daca nu are nici un venit, respectiv nu se incadreaza conform articolului din lege prezentat mai sus.
 
Pentru a avea un venit pe perioada pensionarii, persoana respectiva poate opta pentru incheierea unei asigurari de viata cu optiunea de a incasa suma asigurata sub forma unei rente viagere sau pe perioada limitata.

Totusi, pentru a putea contribui la un fond de pensii sau pentru a incheia o asigurare de viata cu optiunea finala intr-o renta, persoana respectiva trebuie sa aiba o sursa de venit, chiar daca aceasta nu este de natura salariala

Opinii recente

de marcel nicolae aga

"Detin la dansii un cont de firma, am fost in sediu sa iau un credit de nevoi personale, si doamna din sediul din ..."

Facebook