Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Sunt romanii din strainatate obligati sa participe la fondurile de pensii?

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

AUTOR:

Mihnea Diaconu, director de vanzari la BCR Administrare Fond de Pensii

Data publicarii:

Intrebare: Sunt PFA din 2003, dar nu am platit pana in ziua de azi nici o contributie la sistemul de pensii. Din 2007, lucrez in strainatate, pe vase de croaziera si nu am declarat nici un venit. Ce ar trebui sa fac in situatia mea ca sa nu fiu penlizata pe viitor pt ca nu am participat la programul de pensii private obligatorii si pentru a-mi asigura o pensie la batranete? Multumesc mult pentru ajutor. M-ati ajuta tare mult cu un raspuns detaliat. O zi buna! Elena Siman, Bucuresti

Raspuns: Avand in vedere situatia de mai sus trebuie sa va adresati CNPAS (Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale) pentru verificarea situatiei personale cu privire la contributiile la CAS - in prezent 10,5%  din venitul brut.

In principiu nu cred ca se poate vorbi de penalizari, avand in vedere ca nu ati realizat venituri in Romania. Asadar de indata ce veti incepe sa contribuiti si daca aveti pana in 35 ani, in termen de 4 luni sunteti obligata sa semnati un act de aderare cu unul din cele 12 fonduri administrate privat, din piata. Astfel veti evita sa fiti repartizata aleatoriu catre un fond.

Dupa inceperea platii lunare a CAS-ului, 2% din venitul brut va fi directionat catre fondul cu care ati semnat actul de aderare, urmand ca sumele acumulate sa fie transformate in unitati de fond. Sumele aferente contributiilor vor fi investite conform schemei de pensii, generand randamente.

Opinii recente

de Daniel Grigore

"Angajatii - Raiffeisen Bank -dau dovada de incompetenta, nu-ti pot furniza informatii ce tin de institutia pt. care lucreaza si despre serviciile oferite de ..."

Facebook