Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ce drepturi si obligatii au mostenitorii unui imobil ipotecat?

Elena Iacob, senior associate la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu

AUTOR:

Elena Iacob, senior associate la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu

Data publicarii:

Intrebare: In cazul in care am facut imprumut de nevoi personale si girantul cu imobil pentru ipoteca decedeaza, ce se intampla cu rudele acestuia care vor vrea sa faca succesiune dar nu stiu ca acel imobil era ipotecat? Ivanov Stefan, Brasov

Raspuns: In procedura succesorala, notarul public stabileste calitatea mostenitorilor si compunerea masei succesorale. In acest scop, va solicita mostenitorilor prezentarea titlurilor de proprietate si a altor documente doveditoare cu privire la bunurile care compun masa succesorala.

In cazul imobilelor, in plus fata de titlul de proprietate se solicita si extrasul de carte funciara cu privire la imobil, in care este mentionat atat proprietarul cat si eventualele sarcini, inclusiv ipoteci, constituite asupra imobilului. 

Bunurile cu sarcini intra in masa succesorala. Mostenitorii vor dobandi imobilul cu ipoteca, asa cum aceasta a fost constituita si inscrisa in cartea funciara.

In conditiile in care ipoteca a fost legal constituita si inscrisa corespunzator in cartea funciara, mostenitorii nu pot, ca regula, sa se opuna executarii silite.

Astfel, in cazul in care creditul pentru care este constituita ipoteca nu este achitat, creditorul poate solicita executarea silita a garantiei ipotecare pentru recuperarea sumei datorate.

In situatia in care ipoteca a fost constituita sub incidenta regimului de publicitate anterior intrarii in vigoare a Legii 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, si deci nu a fost deschisa carte funciara cu privire la imobil, se pot verifica sarcinile in registrele tinute pe sistemul de publicitate imobiliara anterior.

Opinii recente

de Mihai Stoicescu

"TEMA DE STUDIU SI DE LUARE AMINTE Am semnat un contract cu BCR BANCA PENTRU LOCUINTE in septembrie 2011 pe o durata de 5 ..."

Facebook