Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Ca PFA am deductibilitate pentru contributia la pensia facultativa?

Besim Jawad, director general Eureko

AUTOR:

Besim Jawad, director general Eureko

Data publicarii:

Intrebare: Ca persoana cu profesie liberala (am contract de prestari servicii cu o entitate juridica). In sens strict nu sunt nici angajat nici angajator. Am deductibilitate in limita de 400 euro ? As dori si articolele de lege care reglementeaza situatia descrisa. Popa Marius Alexandru, Bucuresti

Raspuns: Conform legii Nr.204/ 2006 privind Sistemul de Pensii Facultative cu modificarile si completarile ulterioare participantul beneficiaza de deductibilitate fiscala.  

Mai exact, in conformitate cu Art.76 , alin. 8) suma reprezentând contribuþiile la fondurile de pensii facultative, prevãzutã la alin. (2), este deductibilã pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 200 euro, într-un an fiscal, iar in conformitate cu alin. (9) suma ce reprezinta contribuþiile la fondurile de pensii facultative ale unui angajator proporþional cu cota acestuia de participare este deductibilã, la calculul profitului impozabil, în limita unei sume reprezentând, pentru fiecare participant, echivalentul în lei a 200 euro, într-un an fiscal.

Cu  toate acestea la inceputul acestui an a fost votata noua lege a Codului Fiscal conform careia deductibilitatea devine 400 de Euro atat pentru angajat cat si pentru angajator in aceleasi conditii precum cele mentionate mai sus. Tot  ce trebuie facut, este ca legea pensiilor private facultative sa fie armonizata cu cea a a Codului Fiscal (571/2003)  pentru a oferi aceeasi informatie participantilor.

In ciuda acestei neconcordante, orice participant la sistemul pensiilor facultative, fie el angajat, persoana fizica autorizata, colaborator al unei companii sau angajator, beneficiaza de o deducere fiscala de 400/euro/an fiscal.

 

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook